Ma kakav Fener - revanš sa Šturmom je naš meč godine

Ekipu Dejana Vukićevića nije mnogo uzbudio ni žrijeb 3. kola kvalifikacija za LE, koji će pobjednika njihovog dvomeča sa Šturmom usmjeriti na turski Fenerbahče
0 komentar(a)
Mladost, Foto: Vijesti sport
Mladost, Foto: Vijesti sport
Ažurirano: 15.07.2017. 14:41h

Bez mnogo euforije i slavlja fudbaleri i stručni štab Mladosti prihvatili su senzacionalan trijumf protiv Šturma u Gracu (1:0), u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ni jučerašnji žrijeb trećeg kola kvalifikacija, koji je pobjednika dvomeča austrijskog i crnogorskog tima usmjerio na turskog velikana, Fenerbahčea, nije odvukao pažnju tima Dejana Vukićevića uoči revanša sa Šturmom narednog četvrtka.

"Ni kada smo u 1. kolu izvukli Gandžasar, a znali da bi eventualno u 2. kolu mogli da se sastanemo sa Šturmom, nijedan jedini sekund nisam trošio na gledanje Austrijanaca. Tako je i sada. Znamo šta bi mečevi sa Fenerbahčeom značili našem klubu, ali revanš sa Šturmom je naša apsolutna preokupacija", kazao je Vukićević.

Izjava trenera podgoričkog tima da je Mladost „još uvijek miljama daleko od trećeg kola”, te da je Šturm „i dalje veliki favorit za prolaz”, dovoljno govori koliko su u taboru najuspješnijeg crnogorskog kluba na evrosceni skoncentrisani pred drugi meč.

I koliko su svjesni da je ispred njih - planina koju treba da preskoče, bez obzira na veliki trijumf u Austriji, ispod Alpa.

"Ništa nismo završili, prošlo je samo jedno poluvrijeme. Uživaćemo u ovoj pobjedi, jer je lijepo dobiti Šturm, veliku ekipu, i to u gostima, ali sve će to trajati još samo dan-dva. Tek smo na pola puta, a odluka pada u revanšu. Fenerbahče? Ma kakvi, uopšte ne razmišljamo o njima, revanš sa Šturmom je naša utakmica godine", kazao je igrač odluke u Gracu, Ivan Knežević, koji je u 1. minutu oduzeo loptu kapitenu Šturma Šulcu i omogućio Krkotiću da iz penala donese Podgoričanima vođstvo, ispostaviće se i pobjedu.

Mladost je prije dvije godine iznenadila albanski Kukeši u Tirani i slavila 1:0, takođe u 2. kolu kvalifikacija za LE, ali je u revanšu pod Goricom već nakon pola sata gubila sa 3:0.

Baš taj meč treba da bude upozorenje Podgoričanima pred revanš, protiv još jačeg protivnika, iako je ovo ozbiljnija Mladost nego što je bila prije dvije godine - počevši od klupskog, do svakog drugog nivoa.

"Treba se radovati ovom uspjehu, jer nije mala stvar pobijediti Šturm u Austriji. Ali, već od prvog treninga se maksmailno spremamo za revanš u Podgorici. Čeka nas izuzetno težak posao, jer je Šturm sjajna ekipa - igraju dobro, čuvaju loptu, imaju sjajan vezni red. Nadamo se podršci i velikom broju navijača, da ćemo uz njihovu pomoć uspjeti da kompletiramo podvig", kazao je defanzivac Stefan Cicmil.

Sjajan posao odradili su Podgoričani u odbrani - jaču ekipu od sebe limitirali su uglavom na udarce iz daljine, te na samo jednu pravu šansu, uprkos velikoj dominaciji.

Svjesni su, međutim, u taboru Mladosti da će im za prolaz u revanšu biti potrebno još više od toga, posebno u napadu.

Vukićević je ubijeđen da će njegova ekipa biti opasnija u Podgorici.

"Imamo kvalitet da se suprotstavimo Šturmu i strpljivo ćemo čekati svoju priliku. Siguran sam da će moji igrači biti hrabriji u fazi napada, da ćemo mnogo kvalitetnije koristiti prazne prostore. Probaćemo da iskoristimo to što igrači Šturma u posljednjoj liniji i nijesu toliko brzi. Sedam dana je ispred nas, jako lijepih za rad", dodao je Vukićević.

Taktička disciplina, demonstrirana u Gracu, uz sjajnu atmosferu u timu, koja je neopohodna za takav rezultat, biće adut i u revanšu.

"Svi se borimo kao jedan, bukvalno svi znaju šta treba da rade na terenu", istakao je Stefan Cicmil.

Knežević: Ovo su dueli kojima naša liga ne može ni da priđe

Od njega je u Gracu počinjala odbrana - osim što je na najbolji način obavio ono što se očekuje od njega (izborio penal za pobjedu), napadač Mladosti Ivan Knežević je protiv Šturma dao izuzetan doprinos i u suprotnom pravcu.

Fanatičnom, prije svega disciplinovanom igrom svih igrača u defanzivi, Mladost je odoljela Šturmu u Gracu, a jednu jedinu grešku domaćina iskoristila da slavi.

"Vjerovao sam u sebe, a još više u ekipu. Na kraju se ispostavilo da nam je njihova greška donijela triujmf", kazao je Knežević.

"Ovo su utakmice kojima mečevi u našoj ligi ne mogu ni da se primaknu. Moraš da si 100 odsto koncentrisan, da taktički uvijek dobro stojiš, jer protivnik koristi svaku grešku - da te probije, ili uputi šut sa 20, 30 metara. Bilo je teško, ali sam zadovoljan fizičkom spremom, jer ovakve utakmice ne možete igrati ako niste maksimalno pripremljeni".

Mladost će i u revanšu pokušati da postigne gol, vjerovatno će joj biti i potreban...

"Očekujem da će nam publika biti od velike pomoći", kazao je Knežević.

Mladost razmišlja o žalbi zbog crvenog kartona Kaluđeroviću

Andrija Kaluđerović je u Gracu pretrčao kilometre i kilometre, borio se kao lav, sve do 2. minuta sudijske nadoknade kada je dobio drugi žuti karton.

Neće igrati u revanšu - sudeći po prvoj utakmici, biće to ozbiljan hendikep za tim Dejana Vukićevića.

Prije nego što suspenzija postane zvanična, Podgoričani će, međutim, pokušati da iskoriste sva pravna sredstva kako bi 23-godišnjeg vezistu imali i u revanšu.

U Mladosti, naime, razmišljaju o žalbi Uefi, jer TV snimak navodno pokazuje da kod faula koji je prethodio drugom žutom kartonu za Kaluđerovića - uopšte nije bilo kontakta.

Prije eventuelne žalbe, iz Mladosti će se konsultovati sa pravnim timom FSCG.

Kako god, Vukićević trenutno sprema revanš bez Kaluđerovića.

"Dešavaju se takve stvari u fudbalu, nisam od onih koji negoduju ili se žale kada im neki igrači nedostaju. Imamo dovoljan broj igrača, računaćemo na njih", kazao je Vukićević.

Bonus video: