Mađari izborili Euro prvi put od 1972. godine

"Laka konjica" i u revanšu bolja od Norveške - u Budimpešti je bilo 2:1
0 komentar(a)
Mađarska, Foto: Reuters
Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 21:49h

Mađarska će treći put zaigrati na Evropskom prvenstvu, nakon što je u dva meča baraža dokazala da rezultati u kvalifikacijama nisu slučajni.

Mađari su i u revanšu plej-ofa savladali Norvežane (2:1), nakon trijumfa u Oslu od 1:0, pa je Budimpešta dočekala veliko slavlje i prvi plasman na Euro još od 1972. godine.

A donio ga je Tamaš Priškin majstorskim golom u prvom poluvremenu, napadač kojeg pamte navijači Crne Gore jer joj je prvi zatresao mrežu u istoriji. Trijumf je u samom finišu potvrdio autogol Markusa Henriksena.

Isti fudbaler je u 87. minutu samo ublažio poraz i eliminaciju skandinavske ekipe.

Mađari su jednostavno bili bolji u revanšu, stvorili su još nekoliko velikih šansi (najbolje dvije je propustio Balaš Džudžak), dok je dva naleta Norvežana osujetio veteran na golu Gabor Kiralji, koji će tako dobiti šansu da sa 40 godina predvodi nacionalni tim u Francuskoj narednog ljeta.

"Laka konjica" je posljednji put bila na velikom takmičenju 1986. godine kada je nastupila na Mundijalu u Meksiku.

Ovaj uspjeh joj je omogućio njemački selektor Bernd Štork, nekadašnji pomoćnik Jirgena Rebera u Partizanu, kojem sada u stručnom štabu pomaže Andreas Meler, bivši fudbaler Borusije iz Dortmunda.

Štork i Meler su sa "milionerima" zajedno osvojili titulu u Njemačkoj 1989. godine.

Mađarskoj se večeras, u stvari, vratilo za tugu na kraju kvalifikacija, jer su ih sekunde dijelile od direktnog plasmana na Euro (kao najbolju trećeplasiranu ekipu).

Tada joj je računicu pokvarila Turska, koja je pogotkom Selčuka Inana u 89. minutu savladala Island i izborila vizu za EP.

"Moj tim je zaslužio plasman na Euro poslije svega što je pokazao u kvalifijacima. Znam koliki je ovo uspjeh i mađarski narod ima šta i da slavi. Zahvaljujem ljudima iz saveza što su mi dali povjerenje da vodim odličnu grupu ljudi i fudbalera. Koliko možemo na EP? Sada prvo slijedi slavlje, biće vremena da pričamo o našim mogućnostima", istakao je Štork.

Bonus video: