Majstori koji su odlučili polufinala: Od Del Pjera do Moure

Samo pet fudbalera je u istoriji uspjelo da postigne tri gola na jednoj utakmici polufinala Lige šampiona
699 pregleda 0 komentar(a)
Alesandro del Pjero, Foto: Juventus
Alesandro del Pjero, Foto: Juventus
Ažurirano: 10.05.2019. 12:02h

"One Mour(a) miracle”, jedan je od naslova britanskih listova nakon nevjerovatnog preokreta Totenhema u Amsterdamu protiv Ajaksa, koji u prevodu znači “Još jedno čudo”, ali igrom riječi asocira na junaka prolaska tima iz Londona u finale Lige šampiona - Lukasa Mouru.

Brazilac je het-trikom srušio snove Ajaksa, koji je nakon pobjede od 1:0 u Londonu i vođstva od 2:0 na svom tereu bio siguran da mu finale ne može izmaći.

Međutim, brazilski vezista je sa tri gola protiv Ajaksa (ukupno pet u LŠ ove sezone, po čemu se izjednačio sa saigračem Harijem Kejnom) ne samo odveo Totenhem u finale sa Liverpulom, već je i ušao u istoriju.

Postao je, naime, jedan od petorice igrača u istoriji LŠ sa barem tri postignuta gola na jednom meču polufinala najjačeg klupskog takmičenja.

Prvi kojem je to pošlo za rukom u Ligi šampiona bio je nekadašnji as Juventusa Alesandro del Pjero koji je u sezoni 1997/98 u prvom meču polufinala, u Torinu, postigao het-trik u pobjedi “stare dame” protiv Monaka od 4:1.

U revanšu je bilo 3:2 za Monako, pa je Juve otišao u finale, koje je izgubio od Reala (1:0), golom našeg Peđe Mijatovića.

U sezoni 2009/10, Bajern je na svom terenu dobio prvi meč polufinala protiv Liona sa 1:0, a onda je prolaz u finale ovjerio trijumfom od 3:0 u revanšu. Sva tri gola za Bavarce postigao je Hrvat Ivica Olić. Bajern je finale izgubio od Intera (2:0).

Borusija Dortmund je u sezoni 2012/13 deklasirala Real Madrid 4:1, u prvom meču polufinala, a junak susreta je bio Robert Levandovski, koji je postigao sva četiri gola. Realu nije bila dovoljna pobjeda u revanšu od 2:0, ali je Borusija izgubila finale od Bajerna (2:1).

Najzad, prije Moure, posljednji strijelac het-trika bio je Kristijano Ronaldo, koji je u sezoni 2016/17 sa tri gola, praktično, sam srušio Atletiko Madrid u prvom meču polufinala LŠ. Atletiku je u revanšu bilo nedovoljna pobjeda od 2:1, a Real je u finalu bio bolji od Juventusa (4:1)...

Bonus video: