Mamić pušten da se brani sa slobode

U saopštenju kluba navodi se još da će se Dinamo izjasniti povodom slučaja Mamić "nakon prikupljanja svih relevantnih informacija o cijelom slučaju"
3 komentar(a)
Zdravko Mamić, Foto: Novosti.rs
Zdravko Mamić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 16.03.2013. 20:28h

Prvi čovjek fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić pušten je večeras da se brani sa slobode od optužbi za podsticanje na nasilje i mržnju, za šta je optužen pošto je vrijeđao ministra Željka Jovanovića i srpsku manjinu.

Kako je objavila agencija Hina, istražni sudija zagrebačkog županijskog suda Ljiljana Maletić odbila je predlog tužilaštva da se Mamiću odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Hrvatske poslušao je savjet advokata i nije davao izjave novinarima.

Tužilaštvo ga tereti

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu zatražilo je danas određivanje istražnog pritvora čelniku fudbalskog kluba Dinamo Zdravku Mamiću.

Tužilaštvo ga tereti za krivično djelo podsticanja na mržnju prema ministru obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, ali i zbog iskazivanja izrazite netrpeljivosti i javnog podsticanja na mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, jer je Mamić višestruko evidentiran za razne prekšaje protiv javnog reda i mira, kao i bezbijednosti u saobraćaju.

"To sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Treba imati u vidu da je osumnjičeni, kako se navodi, kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog pola.

Podsjeća se i da je Mamić član Izvršnog odbora Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) i izvršni predsjednik Građanskog fudbalskog kluba Dinamo, tako da u tom svijetlu treba procjenjivati i dalju opasnost od činjenja novih prekršaja, a po Zakonu o spriječavanju nereda na sportskim takmičenjima.

Tužilaštvo ističe i da Mamićeve izjave koje su prenijeli mediji valja posmatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja fudbalske utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije, čime njegove izjave dodatno dobijaju na težini i izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira.

Sud treba da odluči o zahtevu tužilaštva, a prema nezvaničnim informacijama, Mamić je iznio odbranu i odgovarao na pitanja tužilaštva.

Za krivično djelo podsticanja na nasilje i mržnju predviđena je zatvorska kazna do tri godine.

Njegov istup i govor mržnje osudili su predsjednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, brojni političari vlasti i opozicije, kao i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatski olimpijski odbor.

HNS je ocijenio njegove izjave kao neprihvatljive i najavio da će protiv Mamića pokrenuti disciplinski postupak s obzirom da je član njegovog Izvršnog odbora.

Šuker: Mamić grubo pogriješio i nanio štetu fudbalu

Predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) Davor Šuker rekao je danas da je Zdravko Mamić napadom na ministra sporta Željka Jovanovića grubo pogriješio i nanio veliku štetu fudbalu.

"Zdravko Mamić u svom temperamentu i nažalost, sada već prepoznatljivom stilu, učinio je sve apsolutno suprotno od onog što sam želio uoči ovako bitne kvalifikacione utakmice", navodi se u Šukerovom saopštenju.

On je podsjetio da je na nedavnoj skupštini HNS od svih fudbalskih zvaničnika tražio da rade na afirmaciji hrvatskog sporta, da se zaborave sve nesuglasice i da se "zajedno krene ka novim uspjesima kojih nije nedostajalo, ali je nedostajalo ljudske korektnosti i ljubavi".

U HNS-u su, ističe, pažljivo pratili razvoj događaja u vezi s izjavom Zdravka Mamića za Saundset radio.

"Nema institucije koja nije izrekla svoj komentar, a to je da je Zdravko Mamić grubo pogriješio. Pitam se zašto se niko nije javio kad smo prozvani da smo močvara, niti se javio kada je rečeno da je naša Prva liga Orvelova životinjska farma", istakao je Šuker i dodaje da je to shvaćeno kao dosjetka.

"Danas, svega nedjelju dana prije utakmice Hrvatska - Srbija, molim cijelu hrvatsku javnost, a naročito sve vas koji ćete biti na stadionu da podržimo hrvatsku reprezentaciju i da joj bez ijednog incidenta zajedno pomognemo ostvariti još jednu sportsku pobjedu u duhu respekta i fer pleja", zaključio je Šuker.

Dinamo iz Zagreba se ogradio od pisma Marčinka

Fudbalski klub Dinamo iz Zagreba saopštio je danas da pismo direktora za odnose sa javnošću tog kluba Tomislava Marčinka, poslato medijima, nije zvanično saopštenje tog hrvatskog kluba.

"Dinamo se ograđuje od svega napisanog u tom pismu, te ističe kako je jedino službeno saopštenje napisano u petak, 15. marta u večernjim satima", navodi se na sajtu Dinama.

U saopštenju kluba navodi se još da će se Dinamo izjasniti povodom slučaja Mamić "nakon prikupljanja svih relevantnih informacija o cijelom slučaju".

"Kada bi se Josipovićevo i Milanovićevo "treniranje strogoće" na Zdravku Mamiću primijenilo na Željku Jovanoviću, on bi već davno bio na doživotnoj robiji", piše u saopštenju Marčinka koje su ranije danas prenijeli hrvatski mediji.

On je u tom saopštenju postavio i pitanje da li bi, na primjer, ministar odbrane Srbije mogao da bude Albanac.

"Što se tiče Mamićeve konstatacije kako nije normalno da u Hrvatsjkoj Srbin bude ministar obrazovanja, pitajte u Njemačkoj može li ministar obrazovanja ili odbrane biti Francuz, ili u Srbiji Albanac, u Grčkoj Turčin, u Izraelu Palestinac", piše u saopštenju.

Mamić je u petak u jednoj radio emisiji izjavio da Jovanović kao Srbin i kao čovjek koji nikad nije radio u prosvjeti i sportu ne može da vodi resor sporta u Hrvatskoj i da "ima krvna zrnca koja mrze sve što je hrvatsko".

Izvršni predsjednik Dinama je poslije toga priveden i noć je proveo u pritvoru.

Bonus video: