Marić: Ni Slasku se nećemo skloniti

Ukoliko Pljevljaci naprave čudo i eliminišu poljski Slask, suma će narasti na 300 hiljada eura
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 11:08h

Tek u petom pokušaju, Rudar je ostvario prvi „pravi” prolazak u narednu rundu jednog evropskog takmičenja. Dva trijumfa nad amaterima Tre Fjorija iz San Marina (2010) se maltene ne broje, dok su kiparska Omonija, bugarski Liteks, Austrija iz Beča i jermenski Širak minulih godina bili prevelik zalogaj za bivšeg crnogorskog šampiona.

Protiv jermenske Mike, fudbaleri pljevaljskog tima napokon su pokazali da nisu zalutali u Evropi. Iako eliminisani protivnik ne predstavlja značajnije ime na fudbalskoj mapi, trijumf je stigao u vrijeme kada Rudar ima najslabiji igrački kadar u posljednjih nekoliko godina, shodno teškoj finansijskoj situaciji u klubu.

Prolaz u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope zato je značajniji. Slijede mečevi sa poljskim Slaskom iz Vroclava, u kojima će izabranici Mirka Marića napon osjetiti pravi miris Evrope, mnogo bliži nego što je Jermenija.

" Znali smo da će biti mnogo teško u revanšu, i pored 1:0 za nas u Podgorici. Pokazali smo kvalitet i karakter. Bili smo strpljivi i smireni kada je bilo najpotrebnije. Odigrali smo pametno u nastavku i plasmanom u sljedeću rundu ostvarili zacrtani cilj", komentarisao je Marić.

Meč na Sportskom kompleksu “Mika” putovao je ka produžecima kada su Pljevljaci iskoristili svježinu rezerviste Nikole Sekulića i majstorstvo napadača Nenada Stojanovića da zadaju Jermenima završni udarac.

" Ne znam kako bi se utakmica završila da su bili produžeci. Teško je i pretpostaviti, jer je riječ o ekipama koje su približnog kvaliteta. I mi i oni bili smo na izdisaju snage i ko zna šta bi odlučilo pobjednika. Možda čak i penali. Ipak, ovako je ljepše. Golom u regularnom dijelu riješili smo svaku dilemu. Time smo ipak pokazali da zasluženo idemo dalje", rekao je Stojanović, čovjek odluke u Jerevanu.

Slask, trećeplasirani tim nedavno završenog poljskog prvenstva, favorit je protiv Rudara u mečevima koji će se igrati 18. jula u Vroclavu i sedam dana kasnije u Podgorici. Za Pljevljake, to nije ni previše značajno - i u Poljskoj i u Crnoj Gori fudbaleri Rudara pokušaće da uživaju u fudbalu.

"Slask je trenutno daleko ispred nas. Poljaci su veliki favoriti, ali nećemo im se pomjeriti. Dok god se igra postoji nada. Mi ćemo pokušati da odigramo najbolje što je moguće i vidjećemo kako će se završiti", kazao je Marić.

Ako ništa drugo, Rudar može da nauči iz prošlogodišnjeg primjera Budućnosti. Podgoričani su precijenili Slask u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, poraženi su kod kuće sa 2:0 uprkos mnoštvu propuštenih prilika, dok su dobra igra i trijumf uz Vroclavu (1:0), takođe uz mnogo propuštenih šansi, ipak stigli prekasno.

Slask se tada predstavio kao tim zastrašujućih navijača (poljski huligani prevrnuli su pola Podgorice), ali ne tako moćan na terenu.

"Imamo informacije da su Poljaci sada jači nego prošle sezone i nema dileme da su favoriti. Mi smo ispunili evropski cilj i protiv Slaska ćemo igrati bez opterećenja, sa željom da iskoristimo svaku šansu za prolazom u treće kolo. Mnogo je važno da u prvom meču napravimo aktivan rezultat", zaključio je Nenad Stojanović.

Od UEFE 200 hiljada eura

Rudar će na osnovu ovodišnje evropske odiseje inkasirati najmanje 200 hiljada eura. Ukoliko Pljevljaci naprave čudo i eliminišu poljski Slask, suma će narasti na 300 hiljada. Svi klubovi koji se takmiče u kvalifikacijama za Ligu Evrope imaju zagarantovanih po 100 hiljada eura na osnovu učešća u prvom kolu. Toliko će od Uefe dobiti Čelik i Mladost. Kako su Pljevljaci ostvarili plasman u drugo kolo kvalifikacija, nagrada Uefe se automatski udvostručila.

Bonus video: