Marić: Nije nam potrebna ovolika euforija

U posljednjem obraćanju pred meč trener Pljevljaka Mirko Marić apelovao je da se malo spusti euforija, koja je po njemu minulih dana podignuta malo iznad granica normale
10 komentar(a)
FK Rudar, Foto: Facebook/Rudar Fantazzi
FK Rudar, Foto: Facebook/Rudar Fantazzi
Ažurirano: 21.07.2015. 20:41h

Dvomeč sa Seltikom, makar još četiri utakmice, kasni avgust u Evropi, još pola miliona eura u sefu - sve je to još uvijek u domenu teorije i mašte, fudbaleri Rudara prije toga sjutra moraju da odrade rovovski posao na terenu.

U revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona crnogorski prvak protiv azerbejdžanskog Karabaga, na stadionu u Petrovcu napada iznenanđujućih i primamljivih 0:0 iz Bakua (20.45, TV prenos).

U posljednjem obraćanju pred meč trener Pljevljaka Mirko Marić apelovao je da se malo spusti euforija, koja je po njemu minulih dana podignuta malo iznad granica normale.

"Znam da smo mnoge iznenadili remijem u Bakuu, znam da je protiv ovakvog Karabaga to odličan rezultat pred revanš, ali naš protivnik je i dalje veliki favorit da prođe u naredno kolo. Uprkos povoljnom rezultatu mi prolaz i dalje tražimo iz drugog plana", rekao je Marić na konferenciji za medije.

Zašto je posao težak? Nakon perfektne defanzivne partije u Azerbejdžanu, Rudar će u Petrovcu najvjerovatnije morati da uradi ono što je najteže u fudbalu - da postigne makar gol.

"Moramo da damo gol, jer teško je očekivati da se i druga utakmica završi 0:0. Teško je očekivati i da Karabag dva puta zaredom ne postigne pogodak, jer to je ekipa koja je i tokom prijateljskih mečeva u pripremama davala golove mnogo jakim protivnicima", ističe Marić.

Uprkos cilju da zatresu mrežu protivnika, trener Pljevljaka kaže da njegova ekipa neće previše odstupati od stila igre koji je demonstrirala u prvom susretu.

"Nećemo mnogo mijenjati način igre, ali moramo da budemo hrabriji i konkretniji pred protivničkim golom. Naravno, nećemo dati gostima loptu čim je osvojimo, već ćemo pokušati da i mi budemo opasni".

U predvečerje meča koji bi mogao da obilježi istoriju pljevaljskog kluba trener Rudara je apelovao na svoje fudbalere da iznad svega budu pametni.

"Moramo da budemo mudri, strpljivi... Bilo bi ružno da na početku utakmice primimo gol, jer bi nam u toj varijanti bilo mnogo teže. Što duže rezultat bude 0:0 nama će biti lakše, i sve više će nam se otvarati prostor. Nemamo imperativ, nismo pod pritiskom, ako neko treba da osjeća pritisak onda je to naš protivnik, koji je vjerovao da će sav posao završiti u prvom meču".

Teren manjih dimenzija na stadionu pod Malim brdom mogao bi, po Mariću, da bude od pomoći Rudaru.

"Vjerujem da ćemo na manjem terenu lakše i brže dolaziti do protivničkog gola. Tražićemo šansu iz kontranapada, možemo da budemo opasni i iz prekida, zašto da ne", zapitao se Marić.

Na pitanje da li je njegov tim spreman na 120 minuta borbe, trener Rudara je odgovorio:

"Hajde da prvo izdržimo 90, pa ćemo onda razmišljati o tome. Neko me je pitao da li smo vježbali penale, a ja sam mu odgovorio da je mnogo daleko do toga".

Marić smatra da meč na malom stadionu neće biti hendikep za Azerbejdžance.

- Navikli su oni da igraju pred 30, ali i pred tri hiljade navijača. Zato sam siguran da ambijent koji je različit od onog u Bakuu neće negativno uticati na njih.

Marić je najavio da će početi meč u istom stastavu kao u Bakuu, pošutjući staro fudbalsko pravilo da se tim koji igra dobro ne mijenja.

Ulaz za meč u Petrovcu je pet eura.

Bonus video: