Mario Gomes srušio Portugal

Elf je savladao Portugal (1:0), a utakmicu je riješio veliki Mario Gomes, čovjek koji je do samog početka meča bio viđen kao rezerva Miroslavu Kloseu.
8 komentar(a)
Mario Gomez, Foto: Beta AP
Mario Gomez, Foto: Beta AP
Ažurirano: 09.06.2012. 21:15h

Nije to bio spektakularan meč kakav se priželjkivao u Ljvovu, niti je Njemačka kao jedan od favorita potvrdila tak epitet, ali joj je bila dovoljna samo jedna prava šansa da je pretvori u zlato i već nakon prvog kola napravi veliki korak ka četvrtfinalu.

Elf je savladao Portugal (1:0), a utakmicu je riješio veliki Mario Gomes, čovjek koji je do samog početka meča bio viđen kao rezerva Miroslavu Kloseu.

Ipak, selektor Joakim Lev nije slušao glas javnosti, opredijelio se za golgetera Bajerna i, naravno, odluka je bila isplativa - Super Mario je u 72. minutu poslije centaršuta Samija Kedire iskoristio jedinu grešku odbrane Portugalaca i majstorskim udarcem glavom potpisao trijumf.

Valjda je i sinoć postalo jasno svima zašto je Gomes favorit za najboljeg strijelca Evropskogh prvenstva...

"Mojoj sreći nema kraja, jer sam vratio povjerenje selektoru. Imao sam sjajan osjećaj da će ovo biti moj meč, od prvog dana od kada smo ovdje sam isticao da pobjeđujemo", rekao je Gomes.

"Njemačka je igrala dosadno, ali opet je bio tu Gomes. Kako je to bio važan trijumf", napisao je "Kiker" nakon što su Njemci i 11. put zaredom ostali neporaženi na startu Eura (pet pobjeda i šest remija).

I zaista, "panceri" nisu impresionirali na startu, čak je "evropski Brazil" imao i zrelije šanse da na pravi način otvori Euro, ali je ipak ovo sport u kojem najčešće, bez obzira na sve, pobjeđuju Njemci.

Tako ni ziceri Varele i Nanija (poslije sjajnih poteza Kristijana Ronalda) u samom finišu meča nisu mogli da poremete aktuelnog vicešampiona Evrope u Ukrajini.

"Na velikim turnirima je najvažnije da pobijedite. Portugal nam je stvorio probleme, ali to sam i očekivao, jer je u pitanju odličan tim. Moram da priznam da nas je malo poremetio i poraz Holandije, plašio sam se kako će ekipa da reaguje nakon tog iznenađenja", kazao je Lev.

Portugalci su na kraju samo mogli da žale za šansama.

"Uradili smo sve što je bilo do nas, ali nismo imali ni sreće. Zadovoljni smo igrom i sada moramo da se okrenemo narednoj utakmici, jer je ona presudna", jasan je Nani, dok je selektor Paulo Bento bio razočaran.

"Rezultat nije pravedan. Nesrećno smo primili gol".

Njemci naredni meč igraju sa Holandijom u srijedu u Harkivu, dok se u drugom meču u Ljvovu sastaju Danska i Portugal.

NJEMAČKA - PORTUGAL 1:0

Ljvov - Stadion "Ljvov arena". Gledalaca: 33.000. Sudija: Stefan Lano (Francuska). Strijelac: Gomes u 72. minutu. Žuti kartoni: Badštuber, Boateng (Njemačka), Postiga, Koentrao (Portugal).

Njemačka (4-2-3-1): Nojer -Boateng, Humels, Badštuber, Lam - Kedira, Švajnštajger - Miler (Bender), Ozil (Kros), Podolski - Gomes (Klose).

Portugal (4-3-3): Rui Patrisio - Žoao Pereira, Bruno Alveš, Pepe, Fabio Koentrao - Raul Meireleš (Varela), Migel Veloso, Mutinjo - Nani, Postiga (Oliveira), Kristijano Ronaldo.

Bonus video: