Maroko i Iran bez kalkulacija u Sankt Peterburgu

Autsajderski duel Maroko - Iran (17 sati) otvara u Sankt Peterburgu grupu B, u kojoj su još pirinejski giganti Španija i Portugal
0 komentar(a)
Maroko, Foto: Reuters
Maroko, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2018. 09:15h

Grupu B sa aktuelnim i bivšim evropskim prvakom Portugalom i Španijom, otvoriće današnji duel između Maroka i Irana od 17 sati u Sankt Peterburgu. Za obje ekipe je pobjeda imperativ u težnji da naprave senzaciju i domognu se plej-ofa.

Maroko je prepun samopouzdanja stigao u Rusiju, jer u kvalifikacijama nije primio ni gol, a sa 18 uzastopnih utakmica bez poraza izabranici francuskog trenera Erve Renara zaostaju samo za Španijom sa 20 i Belgijom, koja ne zna za poraz u 19 utakmica.

Maroko se na najveću scenu vratio poslije 20 godina, a Reanarov pomoćnik Mustafa Hađi je bio predvodnik generacije sa SP u Francuskoj 1998.

"Postoji čvrstoća i zajedništvo u ovom timu, a to su upravo osobine koje nas čine tako snažnim. Imaćemo šta da pokažemo ovdje", smatra Hađi.

Maroko ima potencijala sa Mehdi Benatjom iz Juventusa, Nabilom Dirarom iz Monaka i mladim 19-godišnjim bekom madridskog Reala, Akrafom Hakimijem.

Tu snagu osjetila je u pripremnom meču i Srbija, koju su “Atlaski lavovi” dobili sa 2:1 u pripremi za Mundijal.

Iran je druga selekcija koja se plasirala na Mundijal, njihov peti. U prethodna četiri učešča Iran nije uspio da izbjegne eliminaciju već u grupi. U Rusiji nisu mogli dobiti teže rivale.

"Ne dopuštamo nikome da potkopava naša očekivanja i naše nade! Mi smo ovdje da se takmičimo sa favoritima, ali se nadamo da su ‘fudbalski bogovi’ ti koji donose odluke o pobjedniku - istakao je selektor Irana, Portugalac Karlos Keiroš.

Njegova ekipa je ostala bez isporuke patika “Nike”, zbog sankcija SAD prema Iranu, ali i bez napadača Taremija, koji se povrijedio.

Iako bez svjetski poznatih igrača, Iran ima određenu snagu, što je pokazao i prije godinu pod Goricom, kada je slavio protiv Crne Gore sa 2:1. Dva gola Sardara Azmuna i jedan Stevana Jovetića.

Iran i Maroko nikada prije nijesu igrali međusobnu nutakmicu.

Bonus video: