Martines: Pobijedili smo najbolje; Tite: Velika utakmica dva impresivna tima

"Ovo je pobjeda duha, protiv Brazila svi imaju psihološku barijeru. Ti njihovi žuti dresovi, pet zvjezdica i sve što ide uz to - često okuju noge. Mojim momcima nisu i ja sam najponosniji čovjek na svijetu. Dao sam im komplikovane taktičke zadatke, a oni su ih ispunili i vjerovali u sebe", rekao je Martines
10 komentar(a)
marrines, Foto: Reuters
marrines, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2018. 22:13h

Selektor Belgije Roberto Martines kazao je da je "najponosniji čovjek na svijetu" nakon pobjede njegovog tima nad Brazilom 2:1 i plasmana u polufinale Svjetskog prvenstva.

Belgija je u prvom poluvremenu pokazala ofanzivni potencijal, u nastavku preživjela napade rivala da bi poslije 32 godine došla među četiri najbolje selekcije na svijetu.

Velike zasluge ima Martines, koji je u utakmici istine promijenio sastav, žrtvovao Mertensa i Karaska, ukazao šansu Felainiju i Šadliju, a De Brujnea postavio bliže golu.

"Ovo je pobjeda duha, protiv Brazila svi imaju psihološku barijeru. Ti njihovi žuti dresovi, pet zvjezdica i sve što ide uz to - često okuju noge. Mojim momcima nisu i ja sam najponosniji čovjek na svijetu. Dao sam im komplikovane taktičke zadatke, a oni su ih ispunili i vjerovali u sebe", rekao je Martines.

On je rekao da je Belgija pobijedila "najbolji tim na šampionatu".

"Brazil je najbolji, bez dileme. Kada igraju oni su nezadrživi. To se vidjelo u drugom poluvremenu. Mi smo preživjeli mnogo toga, ali vjerovali smo i borili se do kraja. Mislim da smo zaslužili da idemo dalje", kazao je Martines, nakon 24. vezanog meča bez poraza na klupi "crvenih đavola".

Njegov kolega Tite došao je po titulu, ostao daleko.

"Razlika je bila u tome što je Belgija koristila svoje šanse. Bila je ovo velika utakmica između dva impresivna tima", kazao je Tite.

"Osjećam tugu, ali ne mogu da ne kažem da je ovo bio praznik igre. Neutralni posmatrači sigurno su rekli: 'Kakva utakmica'. Mislim da je cijeli svijet uživao, a da su samo Brazilci, nažalost, bili tužni na kraju".

Bonus video: