Meksikanci šokirali aktuelnog svjetskog prvaka na Lužnjikiju

Sombrerosi šokirali prvaka na ottvaranju grupe F u Moskvi. Losano heroj Meksika!
2 komentar(a)
Irvin Losano, Foto: Reuters
Irvin Losano, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2018. 17:14h

Spektakularnu utakmicu na otvaranju grupe F na Mundijalu u Rusiji i to na zvanično najboljem stadionu na svijetu odigrali su zvanični svjetski prvak, Njemačka i Meksiko.

"Sombrerosi" su dobili rat na tribinama i na terenu, ostvarili senzacionalnu pobjedu - 1:0.

Joakum Lev i prije isteka pola sata igre podigao veziste na zagrijavanje, pokazuje da su u tom periodu Meksikanci bili bolji i na terenu.

Sjajni Erera je znalački dobijao duele jedan na jedan na sredini, a brzim pasom dijelio je lopte desno Lajunu, a lijevo Losanu.

Sjajnom kontrom, Meksikanci su poremetili prvaka, i u 35. minutu je jedna od odličnih kontri završila golom. Ćićarito i Losano su bili dva na jedan, a Losano je išao sam prema Nojeru ali je sačekaio defanzivca, "zalomio" je u desno i dobio prostor da sa deset metara šutira nebranjivo pored lijeve stative.

Pokušao je da odgovori svjetski prvak, ali je Očoa sjajnom intervencijom i uz pomoć prečke uspio da odbrani slobodnjak Tonija Krosa.

U nastavku je Njemačka pokušala da preokrene zaostatak, što je posljednji put na svjetskim prvenstvima uradila u osmini finala Mundijala 1998. baš protiv Meksika (2:1), ali ne da nije uspjela u tome, već ni da postigne gol za poravnanje. Meksiko je zasluženo dobio Njemačku, jer je isti recept iz prvog primijenio i u drugom dijelu.

A koliko je veliki uspjeh napravio Meksiko, pokazuje podatak da su u polufinalu Kupa konfederacija u Rusiji prošle godine, Meksikanci izgubili od "treće" ekipe Njemačke sa čak 4:1. A tada je Njemačka vodila sa 4:0 do 89. minuta, i iz te ekipe danas su igrali samo Kimih, Draksler i Verner.

NJEMAČKA - MEKSIKO 0:1

Moskva - Stadion "Lužnjiki". Sudija: Alireza Fagani (Iran). Strijelac: Losano 35. Minutu (Meksiko). Žuti kartoni: Miler i Humels (Njemačka), Moreno i Erera (Meksiko)

Njemačka: Nojer - Platenhard (od 79. Gomes), Humels, Boateng, Kimih - Kros, Kedira (od 60. Rojs) - Draksler, Ozil, Miler - Verner (od 86. Brandt).

Meksiko: Očoa - Salcedo, Ajala, Moreno, Galjardo - Erera, Gvardado (od 74. R. Markes - Lajun, Vela (od 58. Alvares), Losano (od 66. Himenes) - Ćićarito.

Bonus video: