Mesi izlazi na sveto tlo: Za navijače Napolija, fudbal je religija, a Maradona je bog

"Za nas je Maradona više od čovjeka. On je bog. Nikad nećemo moći da zaboravimo šta je uradio za nas. Svojim očima smo gledali čuda koja je stvarao", rekao je Alside Karmine, vlasnik kafića u centru Napulja u kojem je i oltar posvećen Maradoni
3467 pregleda 0 komentar(a)
Pramen kose Dijega Maradone ispod ikone sa njegovim likom, Foto: AP
Pramen kose Dijega Maradone ispod ikone sa njegovim likom, Foto: AP

Kada Leol Mesi i fudbaleri Barselone u utorak izađu na teren stadiona San Paolo za utakmicu u Ligi šampiona, oni će zakoračiti na sveto tlo - bar tako misle navijači Napolija.

To je tlo na kojem je legendarni Argentinac Dijego Maradona postigao velike stvari, igrač kojeg često upoređuju s bogom.

"Za nas je Maradona više od čovjeka. On je bog. Nikad nećemo moći da zaboravimo šta je uradio za nas. Svojim očima smo gledali čuda koja je stvarao", rekao je Alside Karmine, vlasnik kafića u centru Napulja u kojem je i oltar posvećen Maradoni.

Na oltaru se čak, po tvrdnjama vlasnika, nalazi i pramen kose Maradone.

Karmine je ideju o oltaru posvećenom Maradoni dobio iz ogromnog niza malih oltara širom grada i nije jedini koji je izrazio svoju odanost legendarnom Argentincu.

U jednoj uskoj uličici u kojoj se prodaju ručno rađjene figure pored Isusa, Marije i Josifa nalaze se i figurice Maradone.

"Jedna od prvih figura koje smo napravili bio je Dijego Maradona i možete da zamislite koliko smo ih prodali. I danas se mnogo prodaje. Dijego je ostavio neizbrisiv trag u istoriji ovog grada. I dalje razgovaramo o njemu, 30 godina kasnije", rekao je zanatlija Marko Ferinjo.

Iako to ne želi da prizna, Kristijano Ronaldo je igrač čija se figura najviše prodaje ovih dana.

"Ovdje ima puno navijača Juventusa, ali se kriju", rekao je Ferinjo i dodao da je, kada je reč o fudbalerima Napolija, najprodavanija figura Mertensa.

Po njegovim riječima, Mertens, kojeg navijači zovu Ćiro, našao svoje mjesto u srcima Napolitanaca.

"Imate sreće ako ste rođeni u Napulju, ali mnogi nisu te sreće. Ali, postoje ljudi koji, iako rođeni u Njujorku ili Belgiji, pripadaju ovdje. Mertensova ličnost je napuljska. Baš kao i Mareka Hamšika", rekao je Ferinjo.

Prije nego što je, poslije 12 sezona, Hamšik napustio Napoli imao je šta da poruči.

"U Napulju ne postoji jedan trener. Imamo tri miliona trenera. Svaki muškarac, svaka žena, svako dijete znaju šta je najbolje za Napoli. Svaki četvorogodišnjak u partku zna kako možemo postići više golova. Svaka žena stara 90 godina, dok sređuje baštu, vam može reći zašto moramo da promijenimo formaciju. Taj osjećaj, ta strast, to im je u krvi. U Napulju je fudbal poput religije, a San Paolo je crkva", rekao je tada Hamšik.

Bonus video: