Mesi pod istragom zbog dobrotvornih mečeva

0 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2015. 21:51h

Jedan od najboljih svjetskih fudbalera Lionel Mesi ponovo ima problema sa zakonom pošto su mečevi organizovani pod pokroviteljstvom njegove dobrotvorne fondacije pod istragom španske policije, prenosi „Mocartsport”.

Njemački list „Der Špigel” tvrdi da Centrelna operativna jedinica zadužena za pranje novca i organizovani kriminal - godinu dana pokušava da utvrdi gdje je završio novac zarađen na dobrotvornim mečevima „Mesija i prijatelja“.

Sumnja se da je inkasiran novac otišao igračima, agentima i samom Mesiju, a samo djelić fondaciji.

Istraživači su pronašli nekoliko nepravilnosti pretraživajući dokumenta i ispitivajuće svjedoke, a pronađeni su i pismene potvrde da su milioni zarađenih eura završili na računu banke smještene na Karibima.

Argentinac je odigrao šest dobrotvornih mečeva sa svojim timom „Mesi i prjatelji“, a novac zarađen je bio namijenjen deci izbjeglicama iz Siriji i argentinskim mališanima koji boluju od neizlječivih bolesti.

Promoter sportskih mečeva i prijatelj Mesijevog oca Horhea, čoveka krivog za sinovljeve ranije probleme sa neplaćenim porezom - Giljermo Marin je ispitivan i rekao da su utakmice prihodovale 7.100.000 eura, a da je 276.000 eura otišlo Mesijevoj fondaciji.

Nije odgovorio šta se dogodilo sa ostatkom novca. Policija je krajem 2013. ispitivala Mesija, a igrač Barselone je rekao da nije dobio novac za utakmice i da je zarada otišla fondaciji.

Njegovi saigrači iz katalonskog kluba Havijer Maskerano i Dani Alves su takođe negirali da su zaradili novac od mečeva već da su im plaćeni bili samo smještaj i avionske karte.

U igru ulazi Robert Levandovski, tačnije njegov agent.

Zastupnik poljskog fudbalera je u razgovoru za „Der Špigel” otkrio da je odbio ponudo od 27.000 eura za učestvovanje napadača Bajerna na dva meča, ali da su organizatori onda redom povećavali ponudu dok ona nije dostigla cifru od 230.000 eura!

Na dobrotvornim mečevima su između ostalih učestvovali Žulio Sezar, Tjeri Anri, nekoliko igrača Barse, te nije potrebno policijsko znanje da se dođe do zaključka da su i drugi igrači dobijali slične ponude, te ni ne čudi što je na kraju mizeran dio otišao tamo gdje treba.

Mesi je jedan od najbolje plaćenih sportista svijeta i procjenjuje se da godišnje inkasira 40.000.000 eura, te djeluje da mu nije potrebno da se bavi prevarama kako bi došao do novca.

Ipak ovo nije prvi problem Mesija sa zakonom i do kraja očekuje se presuda oko pronevjere poreza igrača Barselone.

Bonus video: