Mesi preskočio Ronalda, Ibra dao bod "poslušniku"

Šteta što Ronalda nije bilo u žiriju (glasao je kapiten Portugala Bruno Alveš), jer je napadač Reala prije dva mjeseca izjavio da bi glasao za sebe
8 komentar(a)
Zlatna lopta, Leo Mesi, Foto: Reuters
Zlatna lopta, Leo Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2013. 21:29h

„On je najobičniji Gvardiolin poslušnik”, napisao je za Mesija nekadašnji napadač Barselone Zlatan Ibrahimović u svojoj autobiografiji, koju je objavio nakon odlaska iz Katalonije.

Ibrahimović, ipak, donekle poštuje fudbalsku klasu “poslušnika” iz Argentine, pa mu je u glasanju za Zlatnu loptu Fife dodijelio jedan bod.

Dan nakon što je Mesi postao jedini igrač u istoriji sa četiri najznačajnija individualna priznanja u fudbalu, Fifa je otvorila “glasačke listiće”. Oni pokazuju i ko je bio Ibrahimovićev omiljeni saigrač u Barseloni - Šveđanin bosanskih korijena je maksimalnih pet bodova dao Ćaviju, a nije ostao ravnodušan ni prema klasi Kristijana Ronalda, koga je svrstao na drugu poziciju i dao mu tri boda.

Član žirija bio je i dobitnik nagrade - Leo Mesi je kao kapiten Argentine dobio priliku da izrazi svoje mišljenje. Najbolji igrač današnjice nije dao ni bod svom najvećem rivalu Kristijanu Ronaldu, već se odlučio za saigrače iz kluba i reprezentacije - pet poena je upisao Inijesti, tri Ćaviju, a jedan zemljaku i napadaču Sitija Serhiju Agueru.

Kako su i Mesi i Ronaldo uoči gala večeri u Cirihu poručili da među njima rivalstva nema, onda treba vjerovati da je Mesijev izbor iskren, te da Argentinac zaista misli da Portugalac nije ni među tri najbolja igrača na svijetu.

Šteta što Ronalda nije bilo u žiriju (glasao je kapiten Portugala Bruno Alveš), jer je napadač Reala prije dva mjeseca izjavio da bi glasao za sebe.

Glasovi selektora, kapitena i novinara koje je Fifa objavila na svom sajtu otkrivaju da su mnogi glasali po reprezentativnoj, ili klupskoj pripadnosti.

Selektor Španije Visente del Boske tako je pokazao da ne haje za klasu Mesija i Ronalda, već se opredijelio za “svoje” - pet bodova je dao Ikeru Kasiljasu, tri Ćaviju, a jedan Inijesti.

Po “nacionalnoj liniji” glasali su i selektor Italije Ćezare Prandeli (pet bodova Pirlu, tri Bufonu), kao i selektor Njemačke Joakim Lev (Ozil, Nojer)...

Kapiten Španije Iker Kasiljas je, iznenađujuće, maksimalan broj bodova dao saigraču iz reprezentacije i Reala Serhiju Ramosu, dok je kapiten Holanđana Vesli Snajder glasao za zemljaka Robina van Persija, čime su pale u vodu glasine o netrpeljivosti između njih dvojice...

Mnogi su, ipak, ostali “neutalni” i glasali za Mesija, poput kapitena Engleza Stivena Džerarda, njegovog selektora Roja Hodžsona, kapitena Njemaca Filipa Lama...

Bonus video: