Milan i Borusija kroz iglene uši, šestica Barselone

Napoli je protiv Arsenala slavio Pirovu pobjedu od 2:0, jer mu je falio još gol za prolaz. Napolitanci su ostali najslabiji u krugu tri ekipe sa po 12 bodova.
1 komentar(a)
Groskrojc, Foto: Beta AP
Groskrojc, Foto: Beta AP
Ažurirano: 11.12.2013. 22:40h

Evropska fudbalska elita dobila je 16 najboljih timova koji će se u ponedjeljak u 12 sati u Nionu naći u kuglicama žrijeba. Nakon posljednjeg kola takmičenja po grupama prvog šešira domogli su se pobjednici - Mančester junajted, Real Madrid, PSŽ, Bajern, Čelzi, Borusija Dortmund, Atletiko i Barselona, dok će iz drugog kao “nagazne mine” vrebati Mančester siti, Arsenal i Milan, te Bajer, Olimpijakos, Galatasaraj, Šalke i Zenit.

Drama na „Velodromu”

Viceprvaku Evrope, Borusiji Dortmund je pobjeda na “Velodromu” donosila pobjedu u grupi smrti, ali se Marsej predstavio kao tvrd orah, uprkos podatku da je izgubio sve utakmice do sada. I sve je izgledalo lako za “milionere” kada je Robert Levandovski prvim golom večeri doveo svoj tim u vođstvo u 4. minutu. Ali, da sve ne bude tako jednostavno za Njemce, pobrinuo se hrvatski sudija Mario Strahonja, koji je deset minuta kasnije priznao Sulejmanu Dijavari gol iz ofsajda. Promašivali su potom “milioneri” brojne šanse, i uprkos brojčanoj nadmoćnosti (u 34. minutu isključen Dimitar Paje), lopta nikako nije htjela u gol Stivena Mandande. Levandovski je promašivao za rubrike vjerovali ili ne, a kada je Napoli pogodio mrežu Arsenala na “San Paulu”, Borusija je morala da ide na sve ili ništa. U finišu je Strahonja opet uzeo stvari u svoje ruke, pošto nije svirao čist penal zbog faula Mandande nad Levandovskim, ali je slavu hrvatskom arbitru uzeo Kevin Groskrojc, koji je samo minut kasnije, u 87. minutu raspalio sa 14 metara na povratni pas Julijana Šibera za veliko slavlje “milionera”.

Na drugoj strani, u Napulju, domaćinu je za prolaz bila potrebna pobjeda od tri gola razlike nakon što je Dortmund poveo, ali je Hose Kaljehon duplirao prednost tima Rafe Benitesa tek u trećem minutu sudijske nadoknade. Završilo se suzama Gonzala Iguaina...

Zenit za istoriju

Ono što nije uspjelo Napoliju sa 12, jeste Zenitu sa svega šest bodova. Rusi su tako postali klub sa najmanje osvojenih bodova u istoriji Lige šampiona koji je prošao grupu. Prije njega rekord sa sedam bodova držali su poljska Legija, kijevski Dinamo, Liverpul, moskovska Lokomotiva, Juventus, Verder i Rendžers.

Posao je Zenitu završio Atletiko, koji je pobijedio Porto (2:0), a pri rezultatu 1:0, golman “kolčonerosa” Danijel Aranzubija je odbranio penal Žozueu. Potom je nezaobilazni Dijego Kosta udvostručio prednost, pa je Zenit mogao da spusti gard u Beču i od vođstva od 1:0, dozvoli Austriji da torpeduje gol Jurija Lodigina.

"Znali smo na poluvremenu da Atletiko igra punom snagom i ubjedljivo vodi, a onda se u nastavku naša igra u potpunosti raspala. To velikim ekipama ne smije da se dešava", grmio je nakon meča u Beču Lućano Spaleti, trener Zenita.

MILAN strepio do kraja

U nokaut fazu Lige šampiona plasirala su se po četiri engleska i njemačka tima, tri španska, dok će čast italijanskog fudbala braniti samo Milan. Sedmostrukom evropskom prvaku, Milanu je baš kao i Juventusu bio dovoljan remi, ali su “rosoneri” odoljeli naletima Ajaksa na “San Siru”, i to sa igračem manje. “Kopljanici” su bili bolji rival, samo minut prije isključenja Rikarda Montotoliva u 22. minutu, Bojan Krkić je propustio kolosalnu šansu. Potom je Masimilijano Alegri izveo napadača El Šaravija i organizovao bunker, koji je izdržao do kraja.

A Barselona je konačno nadigrala Seltik na “Nou kampu”, u utakmici bez rezultatskog značaja za obje ekipe. Blistao je Brazilac Nejmar, koji je postigao prvi het-trik u dresu “blaugrane”.

Čelzi opet sa čela

Čelziju je bila potrebna pobjeda kako bi sedmi put pobijedio u grupi Lige šampiona, i uspjeli su izabranici Žozea Murinja autogolom Makedonca Danijela Georgijevskog već u desetom minutu. Utakmicu je obilježio i Australijanac Mark Švarcer, koji je sa 41 godinom i 66 dana postao najstariji debitant u Ligi šampiona, a drugi najstariji učesnik evropske elite,, poslije golmana Lacija Marka Balote koji je bio stariji dvije i po godine.

A drugog mjesta koje vodi u nokaut fazu domogao se Šalke u direktnom duelu sa Bazelom. Švajcarcima je bio dovoljan i bod u Gilzenkirhenu i odlično su ušli u utakmicu, ali je planove trenera Murata Jakina pokvario Bugarin Ivan Ivanov, ljetošnje pojačanje iz Partizana. Ivanov je dobio crveni karton u 32. minutu i “plavi” su znali da iskoriste brojčanu prednost.

Rezultati

Grupa E

Čelzi - Steaua 1:0

Demba Ba 19.

Šalke - Bazel 2:0

Draksler 51, Matip 57.

Tabela: Čelzi 12 bodova, Šalke 10, Bazel 8, Steaua 3.

Grupa F

Olimpik Marsej - Borusija Dortmund 1:2

Dijavara 14 - Levandovski 4, Groskrojc 87.

Napoli - Arsenal 2:0

Iguain 73, Kaljehon 90+3.

Tabela: Arsenal 12, Borusija Dortmund 12, Napoli 12, Olimpik Marsej 0.

Grupa G

Atletiko Madrid - Porto 2:0

Garsija 14, Kosta 37.

Austrija Beč - Zenit 4:1

Hoziner 44, 51, Jun 48, Kinast 90+3 - Keržakov 35.

Tabela: Atletiko Madrid 16, Zenit 6, Porto 5, Austrija Beč 5.

Grupa H

Milan - Ajaks 0:0

Barselona - Seltik 6:1

Pike 7, Pedro 40, Nejmar 45, 48, 58, Teljo 72 - Samaras 88.

Tabela: Barselona 13, Milan 9, Ajaks 8, Seltik 3

Juče

Grupa A

Mančester junajted - Šahtjor 1:0

Sosijedad - Bajer Leverkuzen 0:1

Tabela: Mančester junajted 14, Bajer Leverkuzen 10, Šahtjor 8, Sosijedad 1.

Grupa B

Galatasaraj - Juventus 1:0

Kopenhagen - Real Madrid 0:2

Tabela: Real Madrid 16, Galatasaraj 7, Juventus 6, Kopenhagen 4

Grupa C

Benfika - Pari sen Žermen 2:1

Olimpijakos - Anderleht 3:1

Tabela: PSŽ 13, Olimpijakos 10, Benfika 10, Anderleht 1

Grupa D

Bajern Minhen - Mančester siti 2:3

Viktorija Plzenj - CSKA Moskva 2:1

Tabela: Bajern 15, Mančester siti 15, Viktorija 3, CSKA Moskva 3

Bonus video: