Miodrag Božović je trener "željezničara"

Miodrag-Grof Božović od danas je trener velike moskovske Lokomotive, koju će voditi u naredne dvije sezone, zvanično je potvrđeno na sajtu "željezničara"
70 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Božović, Foto: Sovjetski sport
Miodrag Božović, Foto: Sovjetski sport
Ažurirano: 04.10.2014. 14:51h

Miodrag-Grof Božović od danas je vršilac dužnosti trenera velike moskovske Lokomotive, zvanično je potvrđeno na sajtu "željezničara". Iako je formalno predstavljen kao vršilac dužnosti, Božović ima apsolutnu slobodu u radu i povjerenje uprave Lokomotive, koja je zbog ogromne klauzule u raskidu ugovora sa Bjelorusom Leonidom Kučukom, odlučila da bivšem treneru isplaćuje platu do kraja propisanog ugovora.

Iako je prestižni "Sovjetski sport" juče pogodio da je Lokomotiva sve detalje ugovora sa Božovićem utanačila još u utorak i da će crnogorski trener paraf staviti danas u jutarnjim časovima, ipak je omašila sa datumom predstavlajnju novog trenera igračima. Prvobitno je planirano da Grof prvi trening u klupskom kampu Bakovka odradi tek sjutra, ali je novi trener požurio i odmah nakon potpisa je posjetio igrače i odradio prvi trening. A vremena za čekanje i nema, pošto je Lokomotiva loše ušla u novu sezonu, a Grof želi da iskoristi reprezentativnu pauzu da uradi što je moguće više.

"To što je trenutni status Božovića vršilac dužnosti je samo formalnost, jer je Lokomotivi preveliki teret da rastrgne ugovor sa Kučukom. Božovićje već predstavljen igračima u Bakovki", prvi je do pouzdane informacije došao glavni urednik "R-sporta", Feliks Zagrebni.

A raskid ugovora Kučuku bi prema nekim izvorima koštao Lokomotivu čak 4.5 miliona eura, pa je "željezničarima" isplativije da Bjelorusu isplaćuju još godinu ugovorene plate. Zbog načina najbezbolnijeg raskida ugovora i konsultacijama sa vodećim advokatima, Lokomotiva je i dugo čekala na imenovanje novog trenera. Podatak da je od ljeta 2010. godine predsjednica Olga Jurjevna Smorodskaja promijenila čak šest trenera a da je samo za raskid Hrvatu Slavenu Biliću morala da isplati oko sedam miliona eura, uticala je i na veliki pristisak navijača i glavnog sponzora, Savjeta direktora Ruskih željeznica. Ipak, Smnorodskaja je uspjela da se izbori da imenuje Božovića, koji joj je bio prvi pik u kandidatiurama Roberta Manćinija, Lućana Spaletija, Tima Šervuda, Radomira Antića...

Smorodskaja cijeni Božovića nakon što je njegov Rostov uspio da pobjeddom oduzme Lokomotivi titulu državnog prvaka prethodne sezone. Iako su navijači "željezničara" smatrali da je i bronzana medalja uspjeh u ruskoj Premijer ligi, i davali su bezrezervnu podršku Kučuku, uprava je bila blizu da Bjelorusa otpusti nakon loših igara i ispadanja iz Lige Evrope porazom kući od kiparskog Aploona sa čak 4:1. Uprava je tada napravila grešku da odbije ostavku Kučuka, a nakon vezanih poraza u derbijima sa Zenitom i CSKA, odluka o otpuštanju Kučuka više nije mogla da čeka.

Lokomotiva je ugovor sa Božovićem potpisala na dvije godine!

"Od danas Božović u Lokomotivi radi kao v.d. trenera. Zašto smo se odlućili baš za njega? Smatramo da je Božović odličan trener, a savršeno poznaje ruski fudbal i Premijer ligu. Osim toga imao je sjajne rezultate sa više ruskih premijerligaša, a prošle godine je sa skromnom ekipom Rostova osvojio trofej - Kup Rusije. Mi imamo apsolutno povjerenje u Božovića. Nijesmo bili u mogućnosti da potpišemo sa njim ugovor glavnog trenera, jer je Kučuk pokrenuo sudski postupak. Sada to razmatraju sudski organi i nadamo se da ćemo ubrzo biti u prilici da sa Božovićem utanačimo sve detalje ugovora glavnog trenera. Za sada mora da ostane formulacija prema kojoj je Božović potpisao ugovor na dvije godine kao v.d. Dosadašnji v.d. Igor Čerevčenko je sjajno odradio posao do imenovanja Božovića i ostaće u stručnom štabu jer je izrazio želju da od crnogorskog trenera uči za Pro licencu", kazala je Smorodskaja na predstavljanju Božovića.

Božović se odmah dao na posao jer želi da iskoristi pauzu do 18. oktobra, ali su umjesto nejgovih riječi na sajtu Lokomotive objavili impresivnu biografiju.

"Božović je počeo sa trenerskoim radom već sa 32 godine. Rekorder je u Prvoj ligi Crne Gore sa 27 uzastopnih utakmica na klupi Budućnosti bez poraza, sa Amkarom je već u prvoj godini osvojio četvrto mjesto u Premijer ligi 2008. godine, što je najbolji rezultat u istoriji permskog kluba. Sa Rostovom je osvojio Kup Rusije, jedini trofej u istoriji kluba sa Dona", stoji između ostalog u biografiji koju je objavila Lokomotiva.

Bonus video: