Mirnoća između stativa

"Pratim savremene trendove, naročito nastupe golmana Čelzija Petra Čeha. Stalno je na pravom mjestu i staložen je i smiren", kaže Petković za "Vijesti"
0 komentar(a)
Danijel Petković, Foto: Savo Prelević
Danijel Petković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2013. 12:00h

Iako nije ispunila cilj - osvajanje tri boda u utakmicama sa Njemačkom i Republikom Irskom, mlada crnogorska fudbalska reprezentacija je plijenila igrom, željom i kreacijom.

Napadali su izabranici Duška Vlaisavljevića bez respekta oba rivala sa istom sigurnošću da će kapiten Ermin Alić i golman Danijel Petković ispraviti svaku grešku u predaji lopte, zaustaviti svaku kontru.

I pokazalo se da su u pravu, jer mladi golman Bokelja je u nadoknadi vremena obje utakmice odbranio zicere rivala. Još se prepričava kako je u 92. minutu bravuroznom intervencijom zaustavio udarac glavom najboljeg njemačkog napadača Filipa Hofmana...

"Nevjerovatno bi bilo da smo izgubili od Njemaca, nakon što smo bili mnogo bolji. Refleksom sam odbranio Hofmanu, od kojeg je zavisila igra njihovog napada, ali bila je to lakša utakmica nego protiv Irske. Opuštenije sam ušao u duel, jer nije staršno izgubiti od igrača koji igraju u Bundes ligi. Doduše, novost je za mene bilo njihovo kretanje, akcije koje se razlikuju od onih na koje sam navikao, ali uspio sam da ispunim zadatak. Protiv Iraca nisam primio gol, ali nisam zadovoljan ishodom. Pobijedili bismo da smo imali makar malo bolje uslove. Ovako, njima je odgovarao težak teren jer su korpulentniji, fizički snažniji i odgovarala im je igra dugim loptama na koju su prinuđen na lošem terenu", kazao je jedini predstavnik drugoligaškog karavana u najtalentovanijoj generaciji mladih crnogorskih fudbalera.

Iako čuvar mreže drugoligaša, Petković je standardan na golu i prva je opcija trenera golmana Božidara Vuksanovića. Taj status Petković je imao i u omladinskoj selekciji Aleksandra Miljenovića.

"Nije lako iz drugoligaškog kluba doći do statusa prvog golmana, ali se trudim kako u klubu sa trenerom Nenadom Gajićem, tako i na pripremama reprezentacije. Pratim savremene trendove, naročito nastupe golmana Čelzija Petra Čeha. Stalno je na pravom mjestu i staložen je i smiren. Radim i na tome da brzo predam loptu slobodnom igraču naprijed, ali i da neprestano pratim igru rivala. Volim te situacije kod izlazaka i zaista rijetko griješim. Mislim da se te situacije ne mogu naučiti i da je pravovremeno istrčavenje dar, golmanski talenat. No, uprkos mojim odbranama nismo ispunili cilj i sada će biti jako teško da realni kvalitet koji ova generacija posjeduje, iskoristi za plasman na Evropsko prvenstvo u Češkoj".

Do kraja kvalifikacija Crnu Goru čekaju tri meča, sva tri gostovanja...

"Trebaju nam tri pobjede, a u fudbalu pobijediti u tri utakmice na strani je jako teško. Znamo da smo puno bolji od Iraca i biće nam lakše na njihovom terenu, koji je po pravilu sjajno pripremljen, ali u Rumuniji će biti izuzetno teško. Vole da igraju slično nama i da kroz pas igru dođu do gola, a kvalitetniji su od Republike Irske. Znamo da smo bolji i daćemo sve od sebe da to pretočimo u rezultat, ali se u fudbalu pobjeda nikada unaprijed ne upisuje", rekao je Petković.

Potrebni su nam bolji uslovi

Golmanske rukavice 20-godišnji Tivćanin Danijel Petković prvi put je prije 11 godina stavio na ruke u kotorskom Bokelju, u kojem je ove sezone samo tri puta savladan. Zato ne treba da čudi da je Bokelj već viđen kao novi prvoligaš.

"Trudimo se u Bokelju koliko je to moguće, ali sam svjestan da mi je za dalji napredak potrebna jača liga. Činjenica je i da sam imao ponuda naših prvoligaša, ali nisam bio zadovoljan kvalitetom ponude i ostao sam u Bokelju. No, nadam se da ću već u predstojećem zimskom prelaznom roku pronaći neuporedivo bolji angažman, a ponuda ima. Naročito nakon naših dobrih partija za mladu selekciju. Ipak, januar je još daleko i za sada sve ostaje na interesovanju. Slična je situacija i sa većinom mojih saigrača iz selekcije, ali mi se poznajemo jako dugo i zaista se super slažemo. Zato je igra svih podređena kolektivu i niko ne želi da međunarodnu scenu iskoristi za ličnu promociju", objasnio je Petković.

Bonus video: