Mito, pozajmica koja se ne pominje: Njemačka kupila organizaciju SP 2006?

Prema pisanju njemačkog dnevnik "Špigl", ovo bi mogao da bude najveći skandal u tamošnjem fudbalu od namještanja utakmica u Bundesligi 70-ih godina prošlog vijeka
7 komentar(a)
Volfgang Nisbah, Franc Bekenbauer, Foto: Reuters
Volfgang Nisbah, Franc Bekenbauer, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2015. 19:27h

Veliki skandal mogao bi poput "bombe" da odjekne u svjetskom fudbalu, ako se ispostavi tačnim da je Njemačka kupila domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006. godine.

Prema pisanju njemačkog dnevnik "Špigl", ovo bi mogao da bude najveći skandal u tamošnjem fudbalu od namještanja utakmica u Bundesligi 70-ih godina prošlog vijeka.

Ovaj list navodi da je Njemačka mitom došla do organizacije Mundijala 2006. Sve počinje tako što je, navodno, Robert Luis-Drajfus ( koji je preminuo 2009), a u to vrijeeme se nalazio na čelu kompanije "Adidasa", pozajmio "pancerima" novac za domaćinstvo.

To na prvi pogled nije problem, ali jeste problem činjenica da je to učinjeno 6. jula 2000. godine, mnogo prije nego što je donijeta odluka ko će biti organizator SP. Takođe, pozajmica se nigdje ne spominje u zvaničnim dokumentima.

Još veći problem nastaje godinu i po dana prije početka Mundijala, jer je Luis-Drajfus tražio da se suma od 6,7 miliona eura vrati. Čelnici organizacionog odbora bili su legendarni Franc Bekenbauer (predsjednik) i Volfgang Nirsbah, koji je sada prvi čovjek njemačkog fudbala.

U prikrivanju cijelog slučaja je navodno učestvovala i FIFA. Njemci su pomenutu svotu uplatili FIFA za ceremoniju otvaranja na račun u Ženevi, odakle je Svjetska kuća fudbala odmah novac prebacila Drajfusu, piše "Špigl", a ceremonija nije ni održana.

Epilog je bio da je novac upotrijebljen kako bi Njemačka osigurala dobijanje četiri glasa azijskih predstavnika u Izvršnom odboru FIFA koji ima 24 člana i koji su glasali poput evropskih članova. Jedino je Novozelanđanin Čarls Dempsi odustao od glasanja i Njemačka je sa 12:11 dobila domaćinstvo Mundijala.

FIFA je danas saopštila je da su ovo "ozbiljni" navodi i da će oni biti ispitani u sklopu tekuće istrage o korupciji u svjetskom fudbalu.

Bonus video: