Mladim igračima moramo malo progledati kroz prste

Selektor omladinaca Milorad Peković kaže da je za igrače najvažnije da dobiju šansu, te da treneri imaju strpljenja sa njima
1520 pregleda 3 komentar(a)
Milorad Peković, Foto: FSCG
Milorad Peković, Foto: FSCG
Ažurirano: 28.04.2019. 00:26h

Možda i najosjetljiviji period u stasavanju sportista, pa i fudbalera, jeste doba kada postaju punoljetni. S obzirom na sjajnu igračku karijeru i ogromno iskustvo, te priliku da radi sa vrhunskim trenerima poput Jirgena Klopa, izbor Milorada Pekovića za selektora U18 i U19 selekcija trebalo bi da bude idealno rješenje.

"U posljednje vrijeme smo svjedoci da mladi igrači sve više dobijaju šansu i mislim da je to jako, jako bitno za njihov razvoj. Za njih je najvažniji taj prelazni period, kad se nalaze između omladinskih selekcija i seniorskog pogona prvog tima, tako da im treba ukazati šansu, treba im ukazati povjerenje. To su mladi igrači i sa njima treba imati strpljenja. Mi smo u takvoj situaciji da jednostavno moramo da obratimo pažnju na te mlađe igrače i na rad sa njima, kako bi oni kroz taj rad sa seniorima brže napredovali i taj svoj kvalitet i talenat kroz taj rad brže došao do izražaja. Da bi se ostvario veći napredak kroz konkurenciju u prvom timu i kroz trening sa starijim igračima", kaže Peković.

Predsjednik FSCG Dejan Savićević požalio se da malo mladih igrača dobija šansu u prvom timu... Nekad je to bila praksa, pa je upravo on dobio priliku da sa nepunih 17 godina zaigra u prvoj postavi Budućnosti i to protiv Crvene zvezde.

"Jeste, ali u posljednje vrijeme sve više trenera se okreće tim mlađim igračima i tako treba da bude. Jer, mi smo u situaciji da pojedincima koji se istaknu u mlađim selekcijama što prije ukažemo šansu, da ih što prije gurnemo u seniorsku ekipu, jer samim tim oni brže napreduju, a danas je to teško, jer svako gleda rezultat. Treba imati malo strpljenja i eventualno za neke njihove greške, koje su neminovne u tom uzrastu. Moramo im malo progledati kroz prste i imati strpljenja sa njima".

Kako ste zadovoljni kvalitetom selekcija koje vodite?

"Kvalitet, sam po sebi, imamo. Imamo i talente, ali mora dosta da se radi i da se obrati pažnja na mlađe selekcije. Taj rad sa mlađim selekcijama je dobar, ali treba ga podići na još veći nivo, kao što se vidi napredak posljednjih godina. Moramo da se okrenemo radu sa mlađim selekcijama i da kroz nekoliko godina imamo plodove tog rada i igrače koji mogu da budu konkurentni na međunarodnom nivou".

A jesu li sada konkurentni?

"Teško je pričati o tome, mi smo mala država, imamo to što imamo i jednostavno u tim uslovima radimo kako nabolje možemo. Po nekim stvarima ne možemo da se mjerimo ni sa reprezentacijama u okruženju, ni sa onim na evropskom nivou, ali jednostavno moramo da gledamo nas i naš put, da gledamo šta je najbolje za nas i da idemo korak po korak kako bismo tu razliku nadomjestili. Da kroz rad probamo da popunimo tu prazninu u odnosu na ostale reprezentacije".

Kakvo je trenutno stanje u regionu? Srbija i Hrvatska su puno veće od nas, pa je lakše i da „ispliva” kvalitet...

"Sigurno da su Srbija i Hrvatska na prvom mjestu, Bosna i Hercegovina je, takođe, napredovala u posljednje vrijeme. Kažem, mi smo mala država i nemamo uslove ko što imaju oni, ali trudimo se da sa onim što imamo napravimo najbolje. Cilj je da iz godine u godinu budemo bolji, da budemo konkurentni. Kad pogledamo ostale, svi rade, svjesni smo i vidimo da se ulaže sve više novca u fudbal, vidi se da i u Srbiji i u Hrvatskoj postoji dobra podloga i talenata i rada, a mi pokušavamio da uradimo ono što je kod nas moguće, da popunimo prazninu koja se javlja".

Uskoro vas očekuju kvalifikacije...

"Krajem godine u Turskoj su kvalifikacije za 2001. godište, to je takmičarski uzrast ove godine. Konkurenti u borbi za elitnu grupu biće nam domaćin, te Jermenija i Bugarska. To je prva runda kvalifikacija, po dvije ekipe idu dalje, u elitnu rundu".

S obzirom na to da ste dugo igrali u Njemačkoj, kada biste mogli nešto da prenesete iz rada sa mlađim kategorijama, šta bi to bilo?

"To je ta njihova vojnička disciplina da ispunjavaju zadatke. Mentalitet da urade sve i budu posvećeni tom talentu koji posjeduju i da rade na sebi svakodnevno. To je nekako specifično za Njemce, za njihov mentalitet. Znamo i sami da nikad ne odustaju, ali to je zahvaljujući dugogodišnjem radu na svakom segmentu igre. Disciplina na terenu, ali i van njega, te rad na sebi - to je nešto što donosi rezultat, na šta treba da se ugledamo i da probamo da to iskopiramo od njih. Jer, talenat sam po sebi u današnje vrijeme nije dovoljan - zaključuje dugogodišnji reprezentativac Crne Gore".

Svim srcem navijam za Klopa

Navijate li za bivšeg trenera Klopa u finišu sezone?

"Naravno! Vidimo i sami da je Liverpul jako dobra ekipa i da se vidi njegov rad u posljednje dvije-tri godine. Napravio je ozbiljnu ekipu, na vrhunskom nivou, i u šampionatu Engleske i u Ligi šampiona Liverpul je ozbiljan favorit za titulu. Svim srcem navijam za njega i nadam se da će osvojiti bar jednu od te dvije titule", ističe Peković.

Sastav U19 reprezentacije

Golmani: Petar Radulović (Budućnost), Nikola Pejović (Zemun, Srbija).

Odbrana: Novak Vuković (Voždovac, Srbija), Abdel Osmanović (Budućnost), Mirko Milikić, Andrej Pupović (Crvena zvezda, Srbija), Matija Drinčić (OFK Titograd), Luka Babić (Sutjeska), Matija Račić (Kom).

Vezni red: Veljko Radenović (Kom), Petar Vukčević, Milan Vukotić (Budućnost), Nikola Janjić (Sutjeska), Dženan Mucić (Bohum, Njemačka), Balša Dubljević (Sutjeska), Luka Todorović (Voždovac, Srbija), Ognjen Gašević (OFK Titograd), Nikola Mudreša (Lovćen).

Napad: Danilo Šofranac (Sutjeska), Ivan Vukčević (Zeta).

Sastav U18 reprezentacije

Golmani: Lazar Baltić (Budućnost), Sergej Joksimović (Titograd).

Odbrana: Petar Vuković, Marko Marković (Budućnost), Vuk Ćosić (Grbalj), Stefan Dajević (Igalo), Nemanja Perović, Andrijan Avduljaj (Iskra).

Vezni red: Đorđe Stešević, Dejan Perović (Grbalj), Bogdan Obradović, Milan Vukotić (Budućnost), Nikola Janjić, Miloš Milović (Sutjeska), Blagota Marković (Zemun, Srbija), Aldin Drndar (Viktorija Keln, Njemačka), Ognjen Gašević (Titograd).

Napad: Andrija Kolundžić (Iskra), Vuk Dapčević (Mladost Lj), Marko Bojović (Sutjeska).

Bonus video: