Mladost pjevajući iz Tirane!

Mladost definitivno zna da igra evropske utakmice. Izabranici Nikole-Peca Rakojevića slavili su na gostovanju favorizovanom Kukešiju u Tirani sa 1:0
0 komentar(a)
Mladost, Foto: Danilo Mitrović
Mladost, Foto: Danilo Mitrović
Ažurirano: 16.07.2015. 20:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Tirana - Fudbaleri Mladosti našli su se u predvorju 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope i novog internacionalnog čuda nakon velike pobjede nad Kukešijem na stadionu “Ćemal Stafa” u Tirani – 1:0!

Presudio je defanzivac Miloš Lakić, fudbaler koji nije samo postigao odlučujući gol, već je odradio i briljantan posao u svom šesnaestercu zaustavivši najopasnijeg igrača Kukešija, Hrvata Pera Pejića.

Ne samo da su momci Peca Rakojevića ostvarili kapitalan rezultat pred revanš pod Goricom narednog četvrtka, već su tokom 90 minuta duela u Albaniji shvatili da preko Kukešija i mogu i moraju u naredno kolo!

Odigravši još jedan šmekerski meč u Evropi - taktički perfektno postavljeni nazad, iskusno čekajući svoj trenutak pred protivničkim golom - fudbaleri Mladosti kandidovali su se za još jednu evropsku avgustovsku bajku, kao što je bio slučaj 2013. godine…

Poluvrijeme bez šanse i šuta

Ekipa Nikole Rakojevića je u prvih 45 minuta ostavila domaći tim ne samo bez šanse za gol, već i bez pravog šuta. Kukeši je, doduše, bio opasniji u prvih 20 minuta, Albanci su pokušali da napadnu “na juriš”, onako kako ekipe sa juga Evrope obično žele da uhvate gosta nespremnog na početku utakmice i uvale mu brzi gol.

No, Podgoričani su preživjeli “najopasniji period”, najviše zahvaljujući besprekornoj igri posljednje linije tima, predvođene Lakićem. Najopasniji fudbaler Kukešija, “neobični” napadač Pejić (visok skoro dva metra), autor preko 50 golova u albanskom prvenstvu minule dvije sezone, često je frustriran ostajao u ofsajdu.

Nakon 20-ak minuta Mladost je napravila balans i uspostavila ravnotežu na sredini, iako je dugo bila bespomoćna u napadu. Rakojević je granao kraj klupe, želio je i bolje i više, pa se u jednom momentu okrenuo ka saradnicima i doviknuo “još nismo napravili pravi pas”.

Igumanović je u 22. minutu konačno raspalio iz daljine, ne previše opasno za moldavskog golmana Stajila, ali makar kao najavu da gosti ne žele da samo sjede na svojoj polovini.

A kako je igrao Kukeši – najbolji dokaz je izmjena u 37. minutu, kada je brazilski trener Marselo Moreira zamijenio Brazilca Birungetu Albancem Hasanijem, uz opšte oduševljenje do tada nezadovoljnih pristalica domaćeg tima.

Posljednji pritisak u prvom dijelu igrači Kukešija pokušali su da naprave u nejasnoj nadoknadi od četiri minuta, ali je Mladost i to odbila pa je završeno jedno od najdosadnijih poluvremena u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope – bez golova, bez šansi, bez šuta u okvir, čak i bez kornera i žutih kartona!

Nebeski skok Miloša Lakića

Nije, naravno, Mladost stigla u Tiranu po statistiku, već po rezultat koji bi joj ostavio šansu pred revanš, ali su joj prvi konkretniji statistički podaci donijeli ogromnu radost na stadionu “Ćemal Stafa”.

Šta se dogodilo - nakon prvog šuta u okvir na meču (Vuković), zatim i prvog kornera na utakmici (Igumanović), Mladost je dala prvi gol! Sjajni Lakić je zaplivao kroz vazduh i na prvoj stativi perfektnim udarcem glavom savladao Stajilu.

Pogodak je šokirao ionako sve nervoznije domaće fudbalere i publiku, iako je samo minut kasnije Kukeši preko Pejića promašio i prvu pravu šansu. Utakmica se odblokirala, Mladost je malo poslije prvog gola mogla da postigne i drugi, ali je Igumanović pucao preko gola iz dobre pozicije.

Malo po malo, minut po minut, Podgoričani su “krali” vrijeme u pokušaju da sačuvaju kapitalni rezultat, ali su u dva navrata preživjeli pravi strah. Brazilac Karioka raspalio je u prečku u 72. minutu, da bi devet minuta kasnije majstorski pokušaj Pejića makazicama osujetio sjajni Mileta Radulović.

Konačno kraj i velika radost – iako tek slijedi revanš, Podgoričani će biti zainteresovani da čuju ko bi mogao da im bude protivnik u 3. kolu kvalifikacija. Žrijeb je danas...

Kukeši – Mladost 0:1

Tirana – Stadion “Ćemal Stafa”. Gledalaca: 2.000. Sudija: Kristo Tover (Estonija).

Kukeši: Stajila 6,5, Halači 6, Mići 6, Malota 5,5, Muća 5,5, Biringueta 5 (37. Hasani 5,5), Džeferson 6, Moreira 5,5 (63. Granado), Karioka 6 (89. Halili), Flores 5,5, Pejić 6.

Mladost: Mileta Radulović 7, M.S.Radulović 7, Lakić 8, M.B.Radulović 7, Pejović 7, Raičević 7, Novović 6,5, Đurišić 6,5, Igumanović 6,5 (78. Muhović), Šćepanović 6,5 (74. Mirković), Vuković 7.

Bonus video: