Moskovski trejdmark i glavna tačka Mundijala

Predstavljamo stadione i gradove 21. Svjetskog prvenstva u fudbalu: “Lužnjiki” je najveća ruska arena, na kojoj će biti otvorena i zatvorena smotra najboljih svjetskih reprezentacija
0 komentar(a)
Lužnjiki, Foto: Reuters
Lužnjiki, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2018. 22:42h

Moskovski stadion Lužnjiki biće centralna tačka 21. Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje od 14. juna do 15. jula organizuje Rusija.

Sagrađeno uz obalu rijeke Moskve, ovo velelepno zdanje, koje je uprkos rekonstrukciji zadržalo stare, tradicionalne obrise, biće domaćin prve utakmice, između domaćina i Saudijske Arabije, a na njemu će se i odigati veliko finale.

”Lužnjiki” otkriva novog svjetskog prvaka

Nekadašnji Centralni stadion “Vladimir Iljič Lenjin” u Moskvi izgradile su komunističke vlasti Sovjetskog Saveza, tri godine nakon Staljinove smrti - 1956. godine, za potrebe “Spartakjada”, takmičenja u olimpijskim sportovima koje su sve do 1991. godine organizovale zemlje istočnog bloka.

“Lužnjiki”, što u prevodu bara, lokva, poljana, lugovi (po močvarnom predjelu na kojem je sagrađen) je kroz istoriju bio domaćin velikih sportskih manifestacija - Olimpijskih igara 1980, Svjetskog prvenstva u atletici i ragbiju, a na njemu su se održavali i brojni koncerti najpoznatijih svjetskih muzičara.

Tokom kompletnog razdoblja “Lužnjiki” je, međutim, održavao posebnu vezu sa fudbalom, ponajviše zbog više od tri hiljade utakmica iz “najvažnije sporedne stvari” koje su odigrane na njemu.

Neke od najvažnijih su finale Kupa Uefa 1999. godine između Parme i Olimpik Marseja (3:0) i finale Lige šampiona Mančester junajted - Čelsi 2008.

Svijet pamti suze kapitena Čelsija Džona Terija, koji se okliznuo pucajući penal za pobjedu u kišovitoj moskovskoj noći, te veliko slavlje Fergusonovog Mančester junajteda u rodnom gradu gazde “plavaca”, Romana Abramoviča.

Rad na rekonstrukciji stadiona povodom Mundijala počeo je 2013. godine. Jedno od ključnih aspekata rekonstrukcije bilo je očuvanje istorijske fasade stadiona, jednog od moskovskih “trejdmarka”.

U unutrašnjosti, stadion je totalno obnovljen - atletska staza je uklonjena, tribine su produžene do terena, a sagrađen je i moderan krov koji spolja najčešće svijetli u bojama ruske zastave. Kapacitet je povećan sa 78 na 80 hiljada.

Kulturna riznica, grad restorana i noćnog života

Osnovana u 12. vijeku, Moskva je glavni grad Ruske Federacije i jedan od najpoznatijih i najatraktivnijih gradova na svijetu. Moskva je dinamična metropola 21. vijeka, bogata kulturna riznica, ali šoping-meka, grad restorana, noćnog života... Svake godine Moskva primi preko četiri miliona turista.

U njoj živi 12,3 miliona stanovnika i 130 različitih nacionalnosti. Moskvu služe tri velika aerodroma i drugi najprometniji metro na svijetu.

Grad je blagoslovljen prelijepom arhitekturom i poznatim kulturnim znamenitostima kao što su Boljšoj teatar, Kremlj, Puškinov muzej, galerija Tretjakov... U Moskvi se nalaze i tri lokacije pod zaštitom UNESCO-a: Kremlj, Crveni trg i šarena crkva Svetog Vasilija, koja je simbol glavnog grada i cijele Rusije.

Plato ispred glavne zgrade moskovskog državnog univerzitet “Lomonosov” - još jednog od simbola sovjetske arhitekture, sa kojeg se pruža spektakularan pogled nizbrdo, direktno prema stadionu “Lužnjiki” i gradu Moskvi - poslužiće kao zvanični FIFA fan-fest tokom Mundijala.

Bonus video: