Muambin doktor: „Bio je mrtav 78 minuta”

Da, bio je klinički mrtav 78 minuta! Tačno 48 minuta od kada je pao na travu dok nije stigao u bolnicu, te još 30 minuta nakon toga
63 pregleda 0 komentar(a)
Muamba, Foto: Beta/AP
Muamba, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2012. 21:20h

Vezista Boltona Fabris Muamba bio je “klinički mrtav” 78 minuta i njegov oporavak je čudesan, saopštio je u emotivnom intervjuu za BBC klupski doktor Boltona Džonatan Tobin.

Nekadašnji mladi reprezentativac Engleske doživio je srčani udar u finišu prvog poluvremena tokom subotnjeg meča FA kupa sa Totenhemom. Stropoštao se na travu, bez znakova života, odakle je hitno prebačen u londonsku bolnicu za srčane bolesti. Sve do subote su stizale vijesti da je njegovo stanje “jako kritično”, a Tobin otkriva da je zapravo bilo još kritičnije nego što je javnost znala.

"Radili su na njemu, a srce nije imalo puls. To je 78 minuta bez otkucaja srca i njegovog disanja. U suštini, on je bio mrtav tokom tog vremena... Tokom cijelog procesa reanimacije prisutna je zabrinutost", rekao je ljekar Džonatan Tobin.

"Znate da su šanse za uspjeh manje što duže traje reanimacija, ali ovo je malo drugačije. Ovo je 23-godišnjak u izuzetnoj kondiciji", dodao je Tobin.

Tek u ponedjeljak je nekadašnji mladi reprezentativac Engleske počeo sam da diše i da govori.

Jedan od onih koji su pomagali Muambi bio je doktor Endru Diner, kardiolog koji je navijač Totenhema i koji je došao da gleda utakmicu. On je odmah napustio svoje mjesto i utrčao na teren da bi pomogao Muambi.

"Ako ćete koristiti izraz “čudesan”, onda bi se mogao upotrebiti u ovom slučaju. Njegov oporavak je za sada izuzetan", rekao je Diner.

"Dva sata pošto je povratio svijest, šapnuo sam mu u uvo 'Kako se zoveš?', a on mi je odgovorio 'Fabris Muamba'. Na to sam mu rekao da sam čuo da je dobar fudbaler, a on je rekao 'Trudim se'. To me je rasplakalo", kazao je ljekar.

Još se ne zna uzrok Muambinog srčanog udara, a prerano je da bi se znalo da li će se ikad vratiti fudbalu.

"Kako stvari stoje, život mu nije ugrožen. Još je rano, tako da nije moguće reći da li će ikada ponovo igrati", rekao je Diner.

Klupski lekar Tobin rekao je da su rani znaci oporavka nastavljeni.

Zbog nesreće je odložena prvenstvena utakmica Boltona protiv Aston Vile u utorak. Pošto se Muamba oporavlja, klub je odlučio da igra u subotu protiv Blekburna.

Ekipa će se u sljedeći utorak vratiti na Vajt Hart Lejn, gdje je prekinuta utakmica protiv Totenhema.

Bonus video: