Murinjo: Barselona zna da smo ovo zaslužili

Danas, u četvrtak, glavni grad Španije obasjalo je sunce, nakon nekoliko kišnih dana. I bukvalno i figurativno. Pune tri godine Barselona je “vedrila i oblačila” španskim fudbalom
0 komentar(a)
Murinjo, Foto: Beta/AP
Murinjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2012. 22:06h

Neobični dani u Madridu. Real je proslavio 32. titulu, “svemirska” Barselona konačno svrgnuta sa trona, a ni uobičajeno hladni Žoze Murinjo nije mogao da pobjegne od emocija.

Danas, u četvrtak, glavni grad Španije obasjalo je sunce, nakon nekoliko kišnih dana. I bukvalno i figurativno. Pune tri godine Katalonci su “vedrili i oblačili” španskim fudbalom, sada je vrijeme Reala. Desetine hiljada suncem obasjanih navijača na Trgu Sibeles pozdarvljao je nove šampione...

"Danas slavimo osvajanje titule, a već od sjutra nastavljamo da radimo, jer će sljedeća sezona biti teška. Takođe, još imamo dvije utakmica u ovoj. Ova ekipa zaslužuje emocije navijača i nadam se da će publika to podariti igračima u subotu protiv Majorke", rekao je Murinjo, uz zahvalnost navijačima i porodici:

"Hvala navijačima na velikoj podršci, ono su patili s ekipom. Čestitam im, kao i našim porodicama, koje su najviše patile. S nama su svaki dan i proživljavali su naše emocije kroz cijelu sezonu. Moja supruga i djeca su mi dali podršku koja mi je potrebna da bih bio u top formi", rekao je Murinjo.

Vrijeme je slavlja, ali Specijalni nije mogao a da ne spomene Barselonu.

"Osvojio sam titule u Portugalu, Italiji i Engleskoj, ali ovo je bio najteže osvojeni pehar. Ukupno sam sedam puta osvojio prvenstvo i znam kakav je osjećaj. Barselona je nastavila s pobjedama do posljednjeg trenutka. Oni su klub s velikom tradicijom i znaju da smo zaslužili ovu titulu".

Tačno 30 pobjeda u 36 utakmica, te rekordnih 115 golova, proizvod su jedne od najboljih sezona Reala u istoriji. I tu nije kraj, do kraja su još dva kola. Ukoliko Madriđani dobiju i te mečeve, bodovni učinak zaokružiće na 100, što nikom nikada nije uspjelo u Španiji.

Kristijano Ronaldo sam je postigao 43 gola. Njegova golgeterska forma, doduše, nikad nije bila sporna, nedostajale su titule. Posljednju je osvojio sa Mančester junajtedom 2008.

"Nevjerovatno sam srećan, jer mi je ovo prva titula u Španiji. Ostvarili smo naš cilj i zato sam jako uzbuđen. Bilo je vrlo teško, u Barseloni smo imali velikog suparnika, zbog čega je ovaj uspjeh još značajniji. Bili smo bolji od njih cijele sezone i sada nakon 10 mjeseci mukotrpnog rada osjećamo ponos i sreću", izjavio je Ronaldo za klupsku stranicu Reala.

Prva titula Reala od 2008. godine oduševila je i kapitena Ikera Kasiljasa.

"Imali smo uspona i padova, ali na kraju smo ipak zaslužili prvo mjesto. Bilo je teških mečeva, posebno u posljednje vrijeme na “Nou kampu” i “Visente Kalderonu”, ali smo bili pravi kada je najviše trebalo. Nakon serije uspjeha Barselone sada je vrijeme da mi osvajamo u nizu", zaključio je Kasiljas.

Bonus video: