Murinjo obećao strast

Utisci sa tek završenih kvalifikacija za EURO 2020. nisu ni stigli do nekog znčajnijeg stepena analize, kada je Totenhem lansirao pravu transfer „bombu”, juče u zoru
2025 pregleda 1 komentar(a)
Murinjo na jučerašnjem treningu, Foto: Facebook.com/TottenhamHotspur
Murinjo na jučerašnjem treningu, Foto: Facebook.com/TottenhamHotspur

Fudbalere Totenhema nakon povratka iz reprezentativnih selekcija i posljednjih mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, dočekao je - Specijalni!

Žoze Murinjo se iznenada vratio na najveću evropsku i englesku scenu, preuzevši svoj treći klub na Ostrvu - nakon Čelsija (u dva navrata) i Mančester junajteda, dobio je šansu da u naredne tri i po godine vodi Totenhem.

Utisci sa tek završenih kvalifikacija za EURO 2020. nisu ni stigli do nekog znčajnijeg stepena analize, kada je Totenhem lansirao pravu transfer „bombu”, juče u zoru.

Nimalo slučajno, makar za odlične poznavaoce prilika u londonskom klubu. Sparsi su se noć ranije (olako) odrekli usluga najtrofejnijeg trenera u istoriji njihovih nastupa u Premijer ligi, Argentinca Maurisija Poketina, a na njegovo mjesto postavili kontroverznog Portugalca, kojeg su prvi put željeli još davno - 2003. godine.

Domaći poraz od Bajerna u Ligi šampiona (7:2) je, međutim, umnogome pogoršao odnose predsjednika Danijela Levija i Poketina, koji je bio nezadovoljan transfer politikom kluba u posljednjem prelaznom roku. Totenhem je, ipak, blizu evropskom proljeću, jer je drugi u grupi Lige šampiona nakon četiri kola, ali je zona fudbalske elite u prvenstvu daleko 11 bodova nakon 12 kola Premijer lige, u kojoj je Totenhem osvojio svega 14 bodova.

293 utakmice na klupi Totenhema proveo je Maurisio Poketino, a zabilježio je 160 pobjeda, 60 remija i 73 poraza. Dva puta je Sparse uveo u Ligu šampiona, a svi prethodnici za 22 godine su to uspjeli svega dva puta. Imao je 56 odsto trijumfa za pet i po godina i samo je Tim Šervud bio uspješniji (59 odsto). Sa godinom bez ijednog pojačanja Poketino je stigao do finala Lige šampiona. Klub će mu za raskid ugovora platiti 12,5 miliona funti

Dolazak Murinja već je stavio Totenhem u žižu svjetske javnosti, nakon godina uporedne štednje i sjajnih rezultata, koji su klubu omogućili da sagradi novi, moderni stadion, a naredni sjajni marketinški potez zasigurno je angažovanje jednog od medijski najatraktivnijih trenera.

- Žoze je jedan od najtrofejnijih fudbalskih trenera. Ima nevjerovatno iskustvo, zna kako da učini da igrači daju i više od maksimuma, a na planu taktike za njega nema nepoznanica. Ubijeđeni smo da će podići atmosferu u svlačionici na veći nivo i povratiti samopouzdanje igračima - kazao je Levi.

On je iz četvrtog pokušaja uspio da ubijedi Murinja da se priključi njegovom projektu, nakon neuspješnih pokušaja 2003, 2007. i 2012. godine.

Murinjo je 11 mjeseci nakon otkaza u Mančester junajtedu bio bez trenerskog posla, ali je u međuvremenu radio kao stručni televizijski konsultant. Pratio je, dakle, igre i dešavanja u Totenhemu, koje je na startu sezone vidio kao jednog od četiri kandidata za titulu - „Liverpul, Totenhem, Mančester siti i druga ekipa Mančester sitija su pretendentri za titulu”, govorio je tada.

Portugalac savršeno zna sa kojim problemima će se susresti u Totenhemu, a to je tokom sezone govorio kao konsultant - nosiocima igre Eriksenu, Alderveireldu i Fertongenu na ljeto ističu ugovori, i svi su u međuvremenu izrazili želju da idu.

Murinjo je u jednom od televizijskih prenosa otkrio i da mu nedostaje posao trenera i da jedva čeka da se opet vrati, pošto je u minulom periodu odbio neke, za njega ne previše atraktivne ponude - iz Portugala, Kine, Francuske...

- Radujem se novom izazovu. Obećavam strast, pravu strast prema poslu i prema klubu. To je ono što sam radio kroz cijelu karijeru i želim, naravno, da učinim sve kako bih donio sreću svima koji vole ovaj klub. Velika je privilegija kad trener dođe u klub i zadovoljan je sastavom ekipe. To se ne događa često.To kažem ne zato što sam postao glavni trener Totenhema, jer to sam govorio u posljednjih pet godina i kao rival Totenhema. Govorio sam o izvrsnom radu kluba i potencijalu da zadrži najbolje igrače, većinom poniklih u jednoj od najboljih akademija. Totenhem ima najbolji stadion i infrastrukturu kakvu sam vidio samo u američkom fudbalu - kazao je Murinjo

To što nije radio skoro godinu nije smanjilo njegovu reputaciju, jer je potpisom ugovora sa londonskim klubom odmah postao drugi najbolje plaćeni trener na svijetu. Murinjo će u Totenhemu zarađivati 17,5 miliona eura po godini, dvostruko više nego što je primao njegov prethodnik, a bolje je plaćen samo Pep Gvardiola, koji u Sitiju zarađuje 20 miliona eura godišnje.

Dolaskom glamuroznog trenera očekuju se napokon i pojačanja u klubu koji nije poznat kao rasipnik. Na Murinjovoj listi želja su, navodno, Paulo Dibala (Juventus), Bruno Fernandeš (Sporting), Kalidu Kulibali (Napoli), Deklan Rajs (Vest Hem), Jusef Atal (Nica)...

Bonus video: