Murinjova je ipak bila posljednja: Real savladao Barselonu u njenoj kući!

Golom Kristijana Ronalda u 73. minutu Real savladao Barselonu sa 2:1 i četiri kola prije kraja stigao na korak od titule šampiona
142 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2012. 20:21h

Real je šampion Španije, četiri kola prije kraja Primere! Teoretski još uvijek ne, ali suštinski svakako da, nakon što je u derbiju svih derbija zadao Barseloni finalni udarac, i to u njenoj kući - 1:2!

Presudio je Kristijano Ronaldo, koji je u 73. minutu, samo nekoliko trenutaka nakon izjednačenja Aleksisa Sančesa, iskoristio maestralan pas Ozila, pokušao da zaobiđe Valdesa, a onda ga iznenadio udarcem prije nego što je dovršio dribling.

Nakon dvije godine patnje, Žoze Murinjo je konačno svrgnuo Barselonu, i to u velikom stilu, na stadionu na kojem je i počeo trenersku karijeru. Tek u 10. pokušaju, "specijalni" je zabilježio pobjedu na "Nou Kampu", ali je slavio kada je bilo najslađe. Madriđani imaju sedam bodova više i samo bi čudo moglo da ih spriječi da osvoje prvu titulu od 2008. godine.

Konačno je jedan "el klasiko" protekao bez previjanja po terenu, crvenih kartona i sudijskih skandala. Pobjeda Reala je čista kao suza i stigla je nakon 90 minuta u kojima Barselona nije pružila ni približno onako blistavu igru po kojoj je posljednjih godina oduševila planetu.

Da li je "blaugrana" zaista u kontraritmu, ili je Real odigrao perfektnu utakmicu analiziraće se narednih dana, tek nakon ko zna koliko vremena španski "el klasiko" nije bio igra mačke i miša.

Leo Mesi je ponovo bio malo primjetan, istakao se tek kod akcije koja je prethodila golu Sančesa, a partiju Ćavija najbolje odslikava izmjena koju mu je Gvardiola priredio 20 minuta prije kraja. Flaša koja je pukla o travu nakon što je legenda Barselone završila na klupi, pokazale je svu nemoć Katalonaca.

Real je sjajno otvorio utakmicu, Kedira je u 17. minutu pogodio iz blizine nakon što je Pepe nadvisio Busketsa. Pujol je na gol-liniji nevješto pokušao da zagradi loptu, ali je Njemac bio spretniji i Real je poveo.

Barselona je pokušala da napadne, ali do poluvremena imala samo jednu šansu, i to kakvu - Mesi je provukao loptu za Ćavija, koji je bio sam na Kasiljasa, ali je pucao tik pored stative. Gvardiolina četa tako je treći meč zaredom gubila 1:0 na poluvremenu (Levante, Čelzi), što se odavno nije dogodilo.

Katalonci su u nastavku imali jednu dobru šansu (Telo šutirao preko gola), ali nisu stvorili očekivani pritisak. Ipak, stiglo je izjednačenje - Kasiljas je odbranio šut Tela nakon prodora Mesija i asistencije Inijeste, ali je u nastavku akcije Aleksis Sančes ugurao loptu u mrežu nakon duela sa Serhiom Ramosom na ivici petarca.

Odgovor Reala bio je ubitačan - Ozil je sjajnom asistencijom lansirao Ronalda, koji je pobjegao odbrani Barselone i sjajnom završnicom demantovao vječite priče da "ne postoji" u velikim utakmicama.

Barselona do kraja meča nije uspjela da se oporavi od šoka, čak je i Real bio bliži trećem golu nego Katalonci izjednačenu.

Real je golovima Kedire i Ronalda oborio rekord po broju postignutih golova u jednoj sezoni (109, prethodni je iznosio 107), a ukoliko dobije četiri preostala meča do kraja srušiće i Barsin rekord po broju osvojenih bodova.

Okruglo 100 - naredni je cilj Žozea Murinja i njegovih fudbalera, nakon što je prvenstvo odlučeno.

Barselona će za poraz u derbiju i gubitak titule pokušati da se iskupi u utorak u revanšu polufinala sa Čelzijem, a ukoliko prođe i 19. maja u Minhenu u finalu Lige šampiona. Ko zna, možda u još jednom "el klasiku".

Barselona - Real Madrid 1:2

Aleksis 70 - Kedira 17, Ronaldo 73

Galerija

Bonus video: