Na bod(ove) iz defanzive

I jedni i drugi su pod presijom da ne smiju da izgube sjutrašnji meč - a bilo bi poželjno da ga dobiju - kako bi ostali u trci za plasman na Mundijal.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 22:07h

Od specijalnog izvješača "Vijesti"

Varšava - Crnogorski fudbaleri pokušaće sjutra veče u Varšavi da se grupišu u defanzivi kako bi protivniku ostavili manje prostora u napadu, ali i da greške na sredini svedu na najmanju moguću mjeru.

Time bi spriječili kontre i polukontre, iz kojih Levandovski, Blaščikovski i ostali poljski fudbaleri najžešće udaraju.

Ne treba biti preveliki fudbalski ekspert pa zaključiti u kojem sistemu igre crnogorski tim najbolje funkcioniše. Dovoljno je uporediti najveće pobjede sa najtežim porazima i dobiti najjednostavniji mogući odgovor.

Ta igra „iza lopte“ glavni je dio plana koji je Branko Brnović spremao u minula tri mjeseca, a uigravao u protekla četiri dana.

Sve ostalo zavisiće od trenutne inspiracije, forme, ali i kvaliteta fudbalera reprezentacija koje se uoči ključnog meča u kvalifikacijama za Mundijal suočavaju sa sličnim problemima.

I Crna Gora i Poljska, naime, imaju zvijezde u timu, ali i fudbalere kojima mnogo bolje ide u klubu nego u reprezentaciji. Još više, imaju igrače koji nisu standardni, ili uopšte ne igraju u svojim timovima.

I jedni i drugi su pod presijom da ne smiju da izgube sjutrašnji meč - a bilo bi poželjno da ga dobiju - kako bi ostali u trci za plasman na Mundijal.

Šta će donijeti utakmica u kojoj će Crna Gora svjesno predati loptu protivniku, ali i iz takve pasivnosti pokušati da osvoji tri boda, vidjeće se nakon početnog zvižduka holandskog sudije Kujpersa.

"Daćemo sve od sebe da se vratimo sa tri boda. Neće biti lako, jer svi znamo da se radi o izuzetno jakom protivniku. Ali, već nekoliko dana smo zajedno, dobro smo se pripremili, atmosfera je sjajna, svi smo usredsređeni ka jednom cilju", kaže Stefan Savić.

Poljaci se hvale da su u Podgorici, maltene na isti datum prošle godine (bio je 7. septembar), odigrali najbolju utakmicu u kvalifikacijama. Ko se sjeća - bila je to vjerovatno najotvorenija utakmica crnogorskog tima ikada, igrači u finišu nisu mogli da stoje na nogama od silnog ubacivanja u napad. Završilo se 2:2, a moglo je i 3:2 i 2:3...

Plan je, dakle, jasan, kao vedri dan u Varšavi, Crna Gora ne smije da se otvara kako Poljaci ne bi odigrali još jednu „najbolju utakmicu u kvalifikacijama“.

"Oni su opasni u napadu, posebno u kontrama i polukontrama kada oduzmu loptu. To moramo da spriječimo i ne smijemo previše da se otvaramo. Nadam se da ćemo izdžati početni pritisak, kasnije bi bilo dosta lakše, mislim da bismo imali više šansi da iskoristimo kvalitet i postignemo gol, koji bi nam bio dovoljan za pobjedu", kaže Savić.

Djeluje malo čudno, ali u fudbalu nema puno čuđenja - Crna Gora će pojačati defanzivu u meču u kojem će tražiti tri boda. I neće prva napadati, jer je istorija pokazala da je to jedini način da se zaustavi favorizovani protivnik na njegovom stadionu.

"Igraćemo defanzivnije, jer smo ipak gosti i nije lako napasti Poljsku na njenom terenu. Iako nam treba pobjeda, nećemo juriti od prvog minuta. Znamo da u napadu imamo vrhunske fudbalere, koji u svakom trenutku mogu da daju gol. Napravili smo dobar skauting, i ništa ne može da nas iznenadi", poručio je Savić.

Crnogorski fudbaleri stigli su danas u Varšavu oko podne, nakon dvočasovnog leta rentiranim “embraerom” „Montenegroerlajnza“.

Do kraja kvalifikacija ostalo je još jedno gostovanje (London), a ko zna, možda i još jedno... Zavisiće i od sjutrašnje utakmice.

Galerija

Bonus video: