Najluđi član Lude družine: „Najviše volim da čujem kako krckaju kosti protivnika”

Podsjećanje na karijeru jednog od najvećih grubijana u istoriji fudbala, koji je postao velika holivudska zvijezda
4288 pregleda 2 komentar(a)
Fotografija koja je obišla svijet: Vini Džons hvata Pola Gaskojna za genitalije, Foto: Monte Fresco
Fotografija koja je obišla svijet: Vini Džons hvata Pola Gaskojna za genitalije, Foto: Monte Fresco

Bila jednom jedna Luda družina. Znala je da igra fudbal, osvojila je i FA kup 1988. i godinama bila među 10 najboljih ekipa stare Prve divizije, preteče Premijer lige, ali nadimak nije zaradila po uzoru na grupu komičara iz 30-ih godina prošlog vijeka, već po tome što je znala da prebije protivnike i utjera im strah u kosti.

Ljubitelji ostrvskog fudbala dobro znaju na koga se ovaj nadimak odnosi - na čuvenu ekipu Vimbldona, kluba koji više ne postoji, i njegove slavne fudbalere Denisa Vajsa, Džona Fašanua, Lorija Sančeza, Mika Harforda i najpoznatijeg i najbrutalnijeg među njima, Vinija Džonsa.

Mlađi čitaoci ga vjerovatno znaju kao uspješnog glumca, koji se proslavio u filmovima Gaja Ričija „Dvije čađave dvocijevke” i „Sneč”. Tada je savršeno odigrao uloge grubijana, ali on to uopšte nije morao da glumi, jer je takav bio. Iz njegove fudbalske karijere tako nije naupečatljivija scena kada podiže pehar na „Vembliju” poslije pobjede nad Liverpulom u finalu FA kupa 14. maja 1988, već ono što se desilo u februaru te godine, u remiju sa Njukaslom (0:0).

Džons je prišao Polu Gaskojnu, okrenuo mu leđa i toliko ga snažno stisnuo za genitalije da se Gaza u agoniji srušio. Ta fotografija je obišla svijet, a i te kako je poznata i 30-ak godina kasnije.

Vini je na tom meču imao cilj samo da zaustavi zvijezdu „svraka”, pa mu je pred meč rekao:

„Ja sam Vini Džons i ja sam j... Ciganin. Ovdje smo danas samo ja i ti, debeljko. Jedem puno tijesta i odgrišću tvoje uvo, pa ga ispljunuti na travu”.

I bio je tik uz njega tokom cijelog meča, a fotograf Monte Fresko je osjetio da će biti frke i pratio je samo njih dvojicu. I „uhvatio” je kadar koji je dio istorije fudbala. Zanimljivo, Gaza je nedugo nakon meča poslao Džonsu crvenu ružu, a on njemu četku za WC šolju. Nakon toga su postali prijatelji.

Po mnogima najgrublji fudbaler svih vremena je imao još mnogo brutalnih startova, a pamti se da čak ni prgavi Erik Kantona, kada ga je stameni Velšanin krvnički udario, nije ni pomislio da mu „pisne”.

- Ako sve drugo propadne, mogao bih da sačekam prvi korner i vežem mu dredove za stativu - objasnio je svojevremeno kako bi zaustavio tadašnjeg asa Čelsija Ruda Gulita.

Bio je rekorder elitnog ranga engleskog fudbala sa 12 crvenih kartona, dok ga za jedan nije pretekao takođe prgavi, ali fudbalski mnogo „pismeniji“ kapiten Mančester junajteda, Roj Kin.

- Ne mogu da trčim, ne umijem da dodam loptu, da uklizam i šutiram, ali sam još ovdje - tako je jednom Džons prokomentarisao svoja izdanja.

Osim za Vimbldon, igrao je za Lids, Šefild junajted, Čelsi i Kvins Park Rendžers, u čijem dresu se penzionisao 1999. kao 34-godišnjak.

Godinu prije toga, počeo je filmsku karijeru na nagovor Ričija u „Dvije čađave dvocijevke”, u kojem je glumio utjerivača dugova, Velikog Krisa. Kada je 2000. zablistao kao Toni u novom, mnogo poznatijem Ričijevom filmu „Sneč”, u kojem je glumio uz Breda Pita, Benisija del Toroa, Rada Šerbedžiju, Denisa Farinu, Džejsona Stetama..., zvijezda je rođena.

Džons u filmskom debiju „Dvije čađave dvocijevke”
Džons u filmskom debiju „Dvije čađave dvocijevke”

Kasnije je imao glavnu ulogu u „Opakoj mašini”, rimejku čuvenog filma „Najduža jarda” sa Bartom Rejnoldsom, u kojem je bio kapiten fudbalskog tima čiji brutalni meč sa stražarima nije imao nikakvih pravila. Igrao je i u „Sabljarci”, „Prokletima”, „X-Men”, „Nestao u 60 sekundi”...

Da biste stigli do Holivuda, morate biti pomalo gej i pomalo Jevrej

Koliko je Džons bio grub i bezosjećajan kao fudbaler, najbolje govore neke od njegovih izjava: „Najviše volim kad čujem kako krckaju kosti protivnika kada se povrijede”, „Kada saznam da je nekog rivala ostavila žena, učinim sve da ga na to podsjetim na terenu”...

Nije bio prgav samo na terenu, već i van njega. U novembru 1997. je pretukao komšiju i morao da provede 100 sati u društveno-korisnom radu, te još 80 kada je 2003. pod dejstvom alkohola u avionu ošamario saputnika i prijetio da će ubiti kabinsko osoblje. Uhapšen je i 2008. godine zbog tuče u pabu.

- Tokom godina sam zaradio oko 80 kopči na glavi i licu od fudbalskih duela i incidenta u barovima. Imam dosta ožiljaka - rekao je Džons.

Ni filmska slava ga nije promijenila.

- Da biste stigli do Holivuda, morate biti pomalo gej i pomalo Jevrej. Ja štedim da bih postao Jevrej - u svom stilu je kazao Vini Džons, čovjek koji je tokom karijere s pravom zaradio nadimak Psihopata.

Bonus video: