Najveća iznenađenja na Mundijalima: Hrvatska 1998, Bugarska i Švedska 1994...

Na svakom Mundijalu pojavi se selekcija koja prevaziđe očekivanja i zablista na velikoj sceni
8 komentar(a)
Švedska 1994., Foto: Twitter
Švedska 1994., Foto: Twitter
Ažurirano: 12.06.2018. 07:39h

U Rusiji u četvrtak počinje 21. Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Do 15. jula, kada je zakazano finale biće odigrane 64 utakmice. Favoriti su poznati, kao i autsajderi. Ipak, na svakom Mundijalu pojavi se selekcija koja prevaziđe očekivanja i zablista na velikoj sceni. Prisjećajući se prethodnih Mundijala, na sajtu Goal.com izdvojili su reprezentacije koje su na prethodnim turnirima prevazišle očekivanja i ostvarile zapažen učinak.

Južna Koreja – polufinale 2002. godine

Uz Japan, Južna Koreja bila je domaćin Mundijala 2002. godine. Bilo je to prvenstvo puno kontroverznih sudijskih odluka, koje su išle u korist ekipe koju je sa klupe predvodio Holanđanin Gus Hidink.

Nakon prolaska grupe, Južna Koreja je u osmini finala eliminisala Italiju. U četvrtfinalu je nakon boljeg izvođenja penala savladana Španija . U polufinalu je Hidinkovu četu eliminisala Njemačka (1:0).

U meču za treće mjesto Južna Koreja je poražena od Turske 3:2.

Urugvaj – polufinale 2010. godine

Na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. Urugvaj je lako prošao grupu u kojoj su još bili Francuska, Meksiko i Južna Afrika.

U osmini finala eliminisali su Južnu Koreju, da bi u četvrtfinalu nakon boljeg izvođenja jedanaestereaca Urugvaj savladao Ganu. Meč sa Ganom obilježio je i Luis Suares. Naime, u posljednjim trenucima drugog produžetka Suares je namjerno igrao rukom u šesnaestercu. Sudija je svirao penal i Urugvajcu pokazao crveni karton. Đan je namjestio loptu, šutnuo penal i promašio.

U polufinalu Urugvajci su poraženi od Holandije 3:2. U meču za treće mjesto bolja je bila Njemačka, takođe 3:2.

Švedska – treće mjesto 1994. godine

Niko nije očekivao da će Švedska u Sjedinjenim Američkim Državama ostvariti značajan rezultat. Ekipi za koju su nastupali Tomas Brolin, Martin Dalin, Kenet Anderson, Henrik Larson i drugi asovi, nijesu davane velike šanse.

Ipak Šveđani su stigli čak do polufinala i susreta sa Brazilom. U duelu sa kariokama do produžetaka ih je dijelilo 10 minuta, kada je Romario postigao pogodak i okončao švedski san o finalu Mundijala.

U duelu za treće mjesto Šveđani su savladali Bugarsku 4:0.

Kamerun – četvrtfinale 1990. godine

Na Mundijalu u Italiji 1990. godine, Kamerun je postao prva selekcija sa afričkog kontinenta koja je prošla grupnu fazu. Bilo je to na veoma upečatljiv način. Golom Fransoe Omama Bijika u prvom meču na turniru savladali su branioca titule Argentinu. Uslijedio je i trijumf nad Rumunijom, ali i poraz od SSSR, koji nije imao rezultatski značaj.

U osmini finala “nesavladivi lavovi“ su eliminisali Kolumbiju, da bi u četvrtfinalu nakon produžetaka pretrpjeli poraz o Engleske (3:2).

U timu Kameruna blistao je tada Rože Mila, kralj afričkog fudbala.

Sjeverna Koreja – četvrtfinale 1966. godine

Sjeverna Koreja šokirala je fudbalski svijet, kada je na Mundijalu u Engleskoj savladala Italiju 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Pak Do Ik.

Reprezentacija se na tome nije zaustavila, već je obezbijedila i plasman u četvrtfinale takmičenja. U susretu sa Portugalom, furiozno su započeli meč i nakon 25 minuta vodili 3:0. Ipak, usljed nedostatka snage i iskustva dozvoli su Portugalcima da preokrenu i trijumfuju 5:3. Bio je to kraj sna Sjeverne Koreje na tom prvenstvu.

Gana – četvrtfinale 2010. godine

Gana je u Južnoj Africi bila nadomak istorijskog plasmana u polufinale. Ekipa Milovana Rajevca je do četvrtfinala stigla nakon eliminacije SAD u osmini finala takmičenja. U grupi su završili ispred Srbije i Australije, a iza Njemačke.

Ipak, četvrtfinale je bilo krajnji domet. Već spomenuti Asamoa Đan je u produžecima bio tragičar i Urugvaj je nakon boljeg izvođenja penala prošao u polufinale.

Poljska – treće mjesto 1982. godine

Poljska je odigrala savršeno prvenstvo u Španiji 1982. godine.

Predvođeni sjajnim Zbignjevom Bonjekom, dogurali su do polufinala, gdje su eliminisani od budućeg šampiona, Italije (2:0).

U meču za treće mjesto Bonjek i ekipa savladali su Francusku 3:2.

Senegal – četvrtfinale 2002. godine

Mundijal u Južnoj Koreji i Japanu obilježila su brojna iznenađenja. Jedno od najvećih je svakako i plasman Senegala u četvrtfinale.

Senegalci su na otvaranju turnira savladali branioce trofeja Francuze. Bilo je 1:0 za selekciju Bruna Metsua. U preostalim susretima u grupi sa Danskom i Urugvajem obezbijeđen je prolaz u eliminacionu rundu.

U osmini finala eliminisali su Švedsku, nakon zlatnog gola u produžetku, da bi ih Turska na identičan način porazila u četvrtfinalu.

Poljska – treće mjesto 1974. godine

Impresivna je bila igra Poljske u Zapadnoj Njemačkoj 1974. U formatu takmičenja sa dvije grupne faze, Poljaci su lagano prošli prvu grupu, zabilježivši sve tri pobjede.

U novoformiranoj drugoj grupi su završili iza Zapadne Njemačke. U meču za treće mjesto Poljaci su savladali Brazil 1:0.

Bugarska – polufinale 1994. godine

Mihajlov, Kremenlijev, Ivanov, Cvetanov, Hubčev, Jankov, Kostadinov, Stoičkov, Lečkov, Borimirov, Balakov – legendarni sastav Bugarske sa Mundijala 1994. Nakon lošeg starta i poraza od Nigerije, uslijedili su trijumfi nad Grčkom i Argentinom.

U osmini finala Bugari su eliminisali Meksikance, da bi u četvrtfinalu nakon legendarnog gola Lečkova, pred Bugarima oružje položila i Njemačka.

Nažalost, polufinale je bilo krajnji domet. Italija je bila bolja, a u meču za bronzu Šveđani su slavili 4:0.

Hristo Stoičkov je, uz Rusa Salenka bio najbolji strijelac na turniru sa šest pogodaka.

Belgija – polufinale 1986. godine

Belgijanci su na tom Mundijalu završili treći u grupi, iza Meksika i Paragvaja. Prolaz u nokaut fazu obezbijedili su kao jedna od najboljih trećeplasiranih selekcija.

U osmini finala eliminisali su SSSR. Bilo je 4:3 nakon produžetaka, da bi u četvrtfinalu poslije boljeg izvođenja penala eliminisali i Špance (u regularnom dijelu bilo je 1:1).

Polufinale je bilo krajnji domet – Argentina predvođena Dijegom Maradonom slavila je 2:0.

U meču za treće mjesto, Belgija je poražena od Francuske 4:2, poslije produžetaka.

Urugvaj – šampioni 1950. godine

Brazil je bio domaćin Mundijala 1950. godine i sve osim trijumfa “karioka“ predstavljalo je iznenađenje.

Iznenađenje se ipak dogodilo i to u finalnom meču. Na prepunoj Marakani Urugvajci su savladali domaćina turnira. Bilo je 2:1. Golove za Urugvaj postigli su Skjafino i Giđa. Strijelac za Brazil bio je Frijaka.

Kostarika – četvrtfinale 2014. godine

Najprijatnije iznenađenje na prethodnom Mundijalu bila je Kostarika. U grupi su završili ispred Urugvaja, Engleske i Italije, da bi u osmini finala eliminisali Grčku poslije jedanaesteraca (1:1 nakon 120 minuta).

U tom timu blistali su Kejlor Navas, Brajan Ruiz i Džoel Kembel.

U četvrtfinalu su, takođe poslije penala, eliminisani od Holandije. U regularnom dijelu nije bilo pogodaka.

Turska – polufinale 2002. godine.

Jedno od prijatnijih iznenađenja 2002. godine bila je i selekcija Turske. Turci su prošli grupu kojoj su bili Brazil, Kostarika i Kina.

U osmini finala savladali su Japan, da bi u četvrtfinalu nakon zlatnog gola Ilhana Manšiza pobijedili i Senegalce.

U polufinalu bolji je bio Brazil. Jedini pogodak postigao je Ronaldo.

U meču za treće mjesto Turci su savladali Južnu Koreju 3:2.

Hrvatska – polufinale 1998. godine

Sjajnu reprezentaciju imali su Hrvati u Francuskoj 1998. Bilo je to prvo pojavljivanje “vatrenih“ na planetarnoj smotri.

Predvođena harizmatičnim Miroslavom Ćirom Blaževićem, Hrvatska je lako prošla grupu u kojoj su bili Argentina, Jamajka i Japan.

U osmini finala protiv Rumuna Davor Šuker je postigao jedini pogodak, da bi u četvrtfinalu protiv Njemačke Hrvatska eksplodirala. Bilo je 3:0, Jarni, Šuker i Vlaović bili su strijelci. Uslijedio je duel sa Francuzima.

Meč sa domaćinima u polufinalu počeo je idealno. Golom Šukera, Hrvati su poveli, a onda se pojavio Lilijan Tiram. Francuz je iskoristio nesmotrenost hrvatske odbrane i dva puta zatresao mrežu Ladića.

U duelu za treće mjesto Hrvatska je savladala Holandiju 2:1 i osvojila bronzanu medalju.

Davor Šuker je bio najbolji strijelac trunira sa pet pogodaka.

Bonus video: