Namješteno čak 680 utakmica, uključujući i dvije u Ligi šampiona!

„Jasno nam je da je ovo najveća istraga koja je vođena u namještanju utakmica”, rekao je šef Europola Rob Vajnvrajt novinarima
21 komentar(a)
Rob Vejnrajt, Foto: Beta/AP
Rob Vejnrajt, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.02.2013. 14:53h

Evropska policijska služba (Europol) otkrila je kriminalnu mrežu koja je namjestila rezultate 680 fudbalskih utakmica, uključujući mečeve Lige šampiona, kao i utakmice kvalifikacija za Svjetsko i Evropsko prvenstvo.

Među utakmicama koje su pod sumnjom su dva meča Lige šampiona, od kojih je jedan odigran u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

"Ovo je do sada najveća istraga o navodnom namještanju utakmica u Evropi. Postigli smo velike rezultate i mislim da je integritet evropskog fudbala narušen. Otkrili smo veliku kriminalnu mrežu", rekao je šef Europola Rob Vejnart.

On je dodao da je 18-mjesečnom istragom otkriveno da su se 425 osobe iz 15 zemalja bavile namještanjem utakmica, kao i da je nezakonitim klađenjem stečeno osam miliona eura.

On je otkrio da je učesnicima u namještanju plaćeno dva miliona eura, a da je najveća pojedinačna isplata bila 140.000 eura.

"Ovo je tužan dan za fudbal”, rekao je Vejnrajt

Operacija namještanja utakmica vodila se iz Azije, a dobit od takvih kriminalnih radnji iznosi najmanje 8 miliona eura.

Vejnart je kazao da je 380 utakmica namješteno u Evropi, a još 300 u Aziji, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi.

Sumnjive su pojedine utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko i Evropsko prvenstvo, domaćim ligama, uključujući njemačku i italijansku, Ligi šampiona, ali i mečevi odigrani van Evrope, u čijem su namještanju učestvovali, prema Vejnrajtovim riječima "kriminalci iz Azije".

"To je djelo organizovane kriminalne grupe čije je sjedište u Aziji i ona odatle upravlja mrežom širom Evrope”, rekao je on.

Čelnik Europola nije želio da precizira o kojim utakmicama je riječ, već je rekao da je sumnjiva jedna utakmica u Ligi šampiona odigrana u Engleskoj „prije tri ili četiri godine”.

Bonus video: