Nasljednik Garinče, preteča Ronaldinja i Nejmara: Priča o talentu koji je izgubio život u 23. godini

“Od Garinče nije se pojavio igrač, koji je driblao sa toliko gracioznosti i smjelosti kao Dener”, pisao je prije 25 godina Armando Nogeira, najpoznatiji i najbolji brazilski fudbalski novinar
108 pregleda 1 komentar(a)
Dener, Foto: Printscreen
Dener, Foto: Printscreen
Ažurirano: 30.07.2018. 10:40h

Pele, Garinča, Ziko, Ronaldo, Rivaldo, Kaka, Ronaldinjo...

Nijedna zemlja nije dala, niti će ikada dati toliko vrhunskih igrača, toliko majstora, toliko asova, genijalaca kao Brazil.

Mnogo je i brazilskih fudbalera, koji nikada nisu dostigli zvjezdane visine, spletom okolnosti, iako su i njihov talenat i virtuoznost ostavljali bez daha...

Jedan od njih je Augusto de Sousa, zvani Dener.

Denerov put ka slavi završen je tragično, sa 23 godine, u aprilu 1994, kada je stradao u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Rodrigo de Freitaš u Rio de Žaneiru.

Njegov prijatelj Oto Gomeš, koji je bio za volanom, ostao je bez obje noge u stravičnom udesu, kada se sa “Micubišijem” zakucao u drvo.

Ko je bio Dener?

“Od Garinče nije se pojavio igrač, koji je driblao sa toliko gracioznosti i smjelosti kao Dener”, pisao je prije 25 godina Armando Nogeira, najpoznatiji i najbolji brazilski fudbalski novinar.

“Bio je kombinacija Nejmara i Ronaldinja”, opisao ga je Emerson Leao, čuveni brazilski fudbaler i trener, koji ga je vodio u Portugesi iz Sao Paula, i koji ga je 1990. godine uveo u prvi tim.

Visok svega 171 centimetar, Dener je vještinom i brzinom razbijao čuvare i defanzivne koncepcije rivala, ali je imao jednu manu – nije živio životom profesionalca.

“On nikada nije bio svjestan kakav je igrač i šta je mogao da postane. Da mu je samo fudbal bio u mislima, bio bi najbolji na svijetu”, pričao je Emerson Leao.

Noćni život, samba i sve što nosi sa sobom popularnost u Brazilu – sve je to okusio Dener.

Brazilski mediji, sjećajući se njega, smatraju i da je djetinjstvo uz oca alkoholičara, u favelama Sao Paula, ostavilo neizbrisiv trag.

“Kada je postao poznat, Dener je postao i meta, a nije uspio da razlikuje prave od lažnih prijatelja”, kazao je njegov nekadašnji suigrač Tiko.

Ipak, u Portugesi se nametnuo kao vrhunski talenat, pa su se najveći brazilski klubovi otimali oko njega.

Nikada zvanično nije napustio klub u kome je počeo karijeru, već je dvije sezone proveo na pozajmici, prvo u Gremiju, pa Vasko da Gami.

Za reprezentaciju Brazila odigrao je svega dvije utakmice, obje pod vođstvom legendarnog Falkaa, koji je, međutim, kratko bio selektor.

“On je jedan od najvećih talenata koje sam ikada vidio”, kazao je Falkao, legendarni fudbaler Rome i brazilski reprezentativac 80-ih godina prošlog vijeka.

“Mislim da je sa njim moglo da se radi drugačije i da mu se pomogne da se usredsredi samo na fudbal”, kazao je Falkao.

Iako je bio jedan od najboljih igrača brazilskog šampionata, Dener nije ubijedio Karlosa Alberta Pareiru, koji je naslijedio Falkaa, da je vrijedan poziva u “selesao”.

“Bio je kandidat, možda mi je sada žao što sam procijenio drugačije”, kazao je Pareira.

Moguće da bi Dener, ipak, izborio mjesto u nacionalnom timu za Mundijal u SAD, na kome je tim sa Romariom i Bebetom, kao liderima, a Parieirom na klupi, osvojio svjetsku titulu.

Nije, međutim, dočekao poziv o kome je maštao, a i najavljeni transfer u Štutgart...

“Ogromna je tuga i šteta što je prerano završio život. Mogao je da ostane upamćen kao jedan od nejvećih majstora koje je Brazil ikada imao”, rekao je Emerson Leao.

Bonus video: