Navijači Dinama iz Zagreba optuženi za rasizam

FARE je saopštila da je registrovao ukupno 14 incidenata "rasizma, ksenofobije, ekstremnog nacionalizma i homofobije" i skoro svi su "djelo" navijača iz Istočne Evrope
16 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 13:06h

Navijači Dinama iz Zagreba rasistički su skandirali i ponašali se "homofobno" na više utakmica, saopštila je organizacija "Fudbal protiv rasizma u Evropi" (FARE) i svoj izvještaj dostavila Uefi.

FARE je saopštila da je registrovao ukupno 14 incidenata "rasizma, ksenofobije, ekstremnog nacionalizma i homofobije" i skoro svi su "djelo" navijača iz Istočne Evrope, zaključak je na osnovu izjava svjedoka i izvještaja medija.

Dinamovi navijači "bed blu bojsi" skandirali su "rasistički" i "homofobično" na meču domačeg prvenstva protiv Osijeka, u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Fola Eša i u istom takmičenju protiv Šerifa.

BBB su vrijeđali i direktora Zdravka Mamića i Fudbalski savez Hrvatske.

Za utakmicu sa Fola Ešom UEFA je kaznila Dinamo sa 25.000 eura i naredila parcijalno zatvaranje Istočne tribine "Maksimira" za sljedeću evropsku utakmicu.

Dinamo je izborio plasman u Ligu šampiona.

Navijači mađarskog kluba Đer su skandirali antisemitske poruke kada su igrali protiv Makabija iz Tel Aviva, a simpatizeri drugog mađarskog kluba Honveda, majmunskim kricima vrijeđali su Kamerunca Abubakara Omaruina koji igra za Vojvodinu.

Navijači poljskih klubova Slaska i Legije postavljali su parole uvredljive sadržine.

FARE je registrovala i rasistički ispad na prijateljskom meču Milan - Sasuolo u Italiji, kada je Kevin Konstant napustio teren zbog uvreda sa tribina.

Bonus video: