Navijački mozaik i uloga doktora

"Treneri nisu imali ni dva dana da spreme timove, a doktori zbog povreda imaju sve veći upliv u sastav tima", kaže Radomir Antić
64 pregleda 2 komentar(a)
Radomir Antić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radomir Antić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.11.2016. 11:24h

El Derbi madrileño, najveći sudar gradskih rivala u Evropi posljednjih godina, večeras će dobiti svoju 159. epizodu.

Duel timova koji su se sastali u dva od tri posljednja finala Lige šampiona, specijalno za „Vijesti” najavljuje Radomir Antić, nekadašnji trener Reala i Atletiko Madrida.

"Ovo je specifičan madridski derbi, na mnogo načina", počinje Antić, koji je u svoj bogatoj trenerskoj karijeri vodio i trećeg španskog giganta - Barselonu.

"Prije svega treba obratiti pažnju na navijački mozaik, koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ovo je, naime, posljednji madridski derbi koji se igra na 'Visente Kalderonu', jer se Atletiko naredne sezone seli na novi stadion. Zato svima toplo preporučujem da obrate pažnju na atmosferu. Postoji i drugi način navijanja, bez bengalki i petardi i ostalih stvari koje su karakteristične za naše prostore. Svi to treba da prihvatimo", kaže Antić.

Real ide na „Kalderon” kao lider, sa šest bodova više od četvrtoplasiranog Atletika, ali desetkovan povredama.

Antić objašnjava zašto je ovo specifičan derbi.

"Prvo zbog toga što treneri nisu imali ni dva dana da pripreme ekipe, mnogi igrači su bili sa svojim reprezentacijama, kalendar Fife je napravio pravu pometnju. Drugi razlog su povrede, naročito igrača Reala. Od početka sezone Real je imao 14 povrijeđenih igrača, a Kros je 15. To sve govori koliko doktori imaju upliva u sastav tima".

Bez Krosa, Morate, Kasemira i Pepea, a sa tek oporavljenim, ili rovitim, Ramosom i Benzemom, Real će juriti prvu pobjedu na „Kalderonu” u Primeri još od 27. aprila 2013. godine.

Antić analizira sutacije u oba tabora pred derbi.

"Najnovija povreda Krosa je veliki hendikep za Real. U pitanju je igrač koji je mnogo bitan, naročito kod prekida i kornera, jer Real nema igrača sličnih karakteristika. Koji god tim sastavi Zidan, ti igrači će prvi put igrati zajedno", naglašava srpski stručnjak.

Real je lider, sa dva boda više od Barselone i šest više od Atletika, ali daleko od toga da je situacija na „Santjago Bernabeuu” ružičasta, tvrdi Radomir Antić.

"Real je počeo sezonu sa maksimom da mu je najvažnije prvenstvo, koje nije osvojio već četiri godine. Primera je za Real trenutno možda i važnija od Lige šampiona, koju je osvojio dva puta u prethodne tri godine. Istina je da je Real prvi, istina je da pobjeđuje, ali je mnogo kritika u medijima, mnogo je dilema. Zidan dosta mijenja, pred gotovo svako kolo je pitanje Hames ili Isko, Benzema ili Morata... A sve to stvara atmosferu nepovjerenja".

I Atletiko ima problema, naročito u posljednje vrijeme.

"Atletiko je promijenio način igre u odnosu na prošlu sezonu. Simeone sada insistira na većem posjedu lopte i presingu na protivničkoj polovini, za raziliku od ranijih godina, kada su igrači uglavnom stajali iza lopte. Dva poraza u posljednja tri kola, od Sevilje i Real Sosijedada, kao da su i kod njih stvorili dilemu, a to se moglo zaključiti i iz izjava koje su posljednjih dana davali Simeone i kapiten Gabi - da li nastaviti ovako, ili se vratiti ranijem stilu", kaže Antić.

Kao i uvijek, derbi Madrida biće jako neizvjestan.

"Atletiko je jedina ekipa koja ima sve pobjede u Ligi šampiona. Real, sa druge strane, jednim okom mora da gleda ka Lisabonu, jer već u utorak igra vrlo važan meč sa Sportingom. Onda dolazi Barselona, pa Borusija Dortmund, pa Sevilja i Valensija u prvenstvu. Mnogo težak kalendar, uz mnogo povreda. Vidjećemo da li će i kako Real sve to moći da prebrodi".

Savić se izborio kvalitetom - o njemu se više ne diskutuje

Radomir Antić živi u Madridu i ne promiče mu nijedan fudbalski detalj u najjačoj ligi Evrope.

Svakako ne ni igre crnogorskog reprezentativca Stefana Savića, defanzivca Atletika, koji će večeras biti pretposljednja prepreka napadačima Reala, uz golmana Oblaka.

"Savić se kvalitetnim igrama i ponašanjem izborio za mjesto u prvom timu Atletika, a svi znaju koliko je to teško kod Simeonea, naročito u odbrani. Prošle sezone standardan je bio Himenes, a sada je Savić nezamjenjiv. Napravio je i sjajno partnerstvo u posljednjoj liniji sa Godinom, igračem koji je za Atletiko mnogo više od običnog defanzivca, jer se radi o igraču koji svojim karakterom vuče ekipu", kaže Antić i ističe:

"Savić je konstanta, o njegovim kvalitetima ovdje se više ne diskutuje".

Crna Gora se uvjerila da može, treba samo podići koncentraciju

Radomir Antić je jedini trener koji je Srbiju kao samostalnu državu odveo na veliko takmičenje.

Prati igre reprezentacije Crne Gore, koja je pod Ljubišom Tumbakovićem osvojila sedam bodova u prva četiri kvalifikaciona meča.

"Gledao sam utakmicu u Jermeniji, veliki je peh izgubiti na onakav način, naročito kada vodite 2:0, a gol za poraz primite u posljednjim sekundama.

Uprkos porazu u Jerevanu, Crna Gora je ozbiljna reprezentacija, smatra Antić.

"Gledao sam i prvu utakmicu, protiv Rumunije. Kvalifikacije su duge i najvažnija stvar je da su se igrači uvjerili da mogu i da su sposobni da igraju sa svima. Sa druge strane, koncentracija treba da bude na većem nivou, da se kojim slučajem ne bi dogodilo ono što se desilo u Jermeniji", zaključio je Antić.

Bonus video: