Ne moramo da jurimo, to je naša prednost

Logično je, međutim, da je u minulom periodu osvježena krv - Savić je stasao, a stigli su i Volkov, Kasalica, te nove, još mlađe snage...
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 14:22h

Iz Kišinjeva je u petak naveča stigla najljepša uvertira za veliki spektakl - nakon pobjede u Moldaviji, Crna Gora će kao lider grupe H ugostiti Englesku.

Iskustvo od prije godinu i po potvrđuje da gostovanje najstarije fudbalske nacije u glavnom gradu Crne Gore kao opijum djeluje na domaću javnost, a još ako se zna da “sokoli” u predstojećem meču brane prvo mjesto, s pravom se očekuje nezaboravna noć pod Goricom.

Svoje nekadašnje pulene uživo će pratiti i Zoran Filipović, prvi selektor fudbalske reprezentacije...

"Crnu Goru čeka velika i važna utakmica. Važna kada je u pitanju konačan plasman u grupi jer sa pozitivnim ishodom može da se ostane na prvom mjestu. Stoga, i ambicije su da se osvoji bod ili sva tri. Sigurno je da će svaki pojedinac pružiti maksimum", kaže Filipović.

Gordo zvuči da Crna Gora ima dva boda više od Engleza na polovini kvalifikacionog ciklusa...

"Nije primarno da se juri rezultat jer je i neriješen ishod pozitivan po Crnu Goru. U meč treba ući hrabro, koncentrisano. Šteta što nema Drinčića, Pekovića, Pavićevića, Boškovića, sa njima bi reprezentacija bila još jača", dodao je Filipović.

U oktobru 2011. godine Crna Gora je remizirala sa Engleskom pod Goricom i otišla u baraž...

I gostima je, međutim, tadašnji remi osigurao direktan plasman na Evropsko prvenstvo.

Sada je znatno drugačija siztuacija, Gordi Albion će u u Podgorici probati da se iskupi za remije protiv Ukrajine i Poljske.

"Ovakva situacija je izvanredna za pripremu utakmice. Ne mora da se juri rezultat, a Englezi su pod pritiskom, znaju da ih ovdje čeka vruć teren. U tome je, dakle, prednost crnogorske reprezentacije", dodao je prvi selektor crnogorskog nacionalnog tima.

O vrlinama rivala je dosta toga poznato, Englezi uvijek imaju moćan tim, igrače top-klase, koji se takmiče u jednoj od ponajboljih liga na svijetu.

Evidentno je, međutim, da im je reprezentacija posljednjih godina u padu...

"Nemaju definisan kostur ekipe. Iz prostog razloga jer imaju puno stranaca. Mnogi nemaju šansi da igraju u kontinuitetu, zbog toga ne mogu da formiraju pravi takmičarski tim. A tu su i podmlađivanje ekipe odnosno smjena generacija. To su, dakle, povoljnosti za Crnu Goru", dodao je Filipović.

Crna Gora je lider, četa Branka Brnovića je nakon remija sa Poljskom zabilježila četiri uzastopne pobjede. Ako se izuzme statistika, šta bi još mogle da budu prednosti domaćina...

"Upravo domaći teren i navijači. Nikome nije lako da igra u Podgorici. Navijači naprave divnu atmosferu i svako ko dođe ovdje, osjeća pritisak", smatra Filipović.

Zrela takmičarska ekipa

Kostur crnogorske selekcije iz marta 2007. godine i dalje je na okupu.

Crnogorski nacionalni tim kojeg je selektirao Zoran Filipović i nakon šest godina ima praktično iste konture.

Logično je, međutim, da je u minulom periodu osvježena krv - Savić je stasao, a stigli su i Volkov, Kasalica, te nove, još mlađe snage...

Kako ocjenjujete mogućnosti tima kojeg ste stvarali ?

"To je ekipa koja zna da igra na rezultat. Radi se o zreloj, takmičarskoj ekipi koja može da iznenadi bilo koga i koja je iskusna, već dugo godina igra zajedno. Crna Gora ima jak kolektiv i igrače kao što su Vučinić i Jovetić", kazao je Filipović.

Zadovoljstvo zbog Brnovića

Zoran Filipović kaže da je izuzetno srećan zbog načina na koji reprezentaciju vodi njegov nekadašnji asistent Branko Brnović.

"Dobro je što je Brnović tu, on je sa ovom ekipom od prvog dana, savršeno poznaje fudbalere, njihove navike, mentalitet... Radi izuzetno dobar posao i mnogo mi je drago zbog njega", kazao je Filipović.

Bonus video: