Ne odričemo se titule dok je teoretskih šansi

0 komentar(a)
Rudar, Foto: Filip Roganović
Rudar, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.12.2015. 18:59h

Nakon malo „kašljucanja“ na startu (protiv Mornara pod Golubinjom, 2:2), pa nekoliko pobjeda i preuzimanja liderske pozicije na tabeli, činilo se da su Pljevljaci upravo na mjestu na kome, po kvalitetu, i treba da budu. Da li je to popularne „rudare“ uspavalo i malo opustilo, da li su potcijenili konkurenciju ili je u pitanju nešto sasvim treće, tek do kraja jeseni Rudar je, ne samo izgubio prvo mjesto već mu do trona fali čitavih (dostižnih ili ne, pokazaće proljeće) devet bodova. Šef stručnog štaba aktuelnog šampiona države Mirko Marić zna razloge zbog kojih njegova ekipa, bodovno kaska za Podgoričanima.

"Mladost je zasluženo na vrhu, imala je kontinuitet dobrih rezultata, mi nismo i to je presudilo. Ako hoćeš titulu, moraš u serijama da pobjeđuješ, a mi smo čitavu jesen odigrali sasvim suprotno, po sistemu toplo-hladno. Dobijemo dvije ili tri utakmice, pa onda kiksnemo protiv, makar na papiru, slabijih protivnika. Zato nam se i desilo da nas Mornar i Iskra, dva tima koja su na začelju tabele, zakinu za svih šest bodova. Sve derbije u principu smo odigrali dobro i tu nemam nikakvih zamjerki, ali osvetile su nam se takozvane male utakmice. To će biti jedan od naših zadataka tokom zimske pauze, da igračima jednostavno utuvimo u glavu da su svi rivali podjednako teški, da se svi moraju najozbiljnije shvatiti i protiv svih odigrati sa sto odsto mogućnosti. Tada neće biti olako izgubljenih bodova, a šanse da dostignemo Mladost biće veće", kaže strateg Rudara.

Njegove riječi vrlo jasno sugerišu da nema predaje unaprijed. U igri je još 48 bodova, Mladost će najmanje jednom doći u Pljevlja, a biće još dosta teških i neizvjesnih utakmica, što barem iz pljevaljske perspektive, obećava zanimljivo i neizvjesno proljeće.

"Valjda je razumljivo da nam ne pada na pamet da razmišljamo drugačije osim sa ogromnom dozom optimizma. Da nije tako već bismo sada mogli da se oprostimo od titule. S druge strane, moramo biti mnogo konkretniji u ofanzivi nego jesenas, čvršći u defanzivi, kreativniji na sredini terena. Nismo ove jeseni ni dali golova koliko smo trebali, a primili smo ih više nego što smo navikli. Taj odnos se mora mijenjati na proljeće, inače „mrka kapa“, naglašava mladi stručnjak.

A da li će se sve mijenjati sa istim ili renoviranim (pojačanim) sastavom, Marić, zasada, ne želi da špekuliše:

"Dugo je do proljećnje premijere, vjerovatno će, tokom zime, biti promjena ali je najvažnije da one donesu dodatni kvalitet. Neka imena se pominju, vidjećemo šta će biti na kraju. Kako god, sješćemo, „prečešljati“ spisak trenutnog igračkog kadra i donijeti prave odluke. Ništa preko noći ili preko koljena. Ponavljam, najvažnije je da budemo dovoljno kvalitetni da od samog početka pritisnemo Mladost. Uostalom, ako su oni nama mogli pobjeći devet bodova, zašto mi njima ne bismo 10. U svakom slučaju, da zaključim, nismo se odrekli titule i nećemo dok bude teoretskih šansi da je odbranimo".

Igrači će biti na odmoru do polovine januara, zatim će u Pljevljima „zagrijati motore“ za odlazak i boravak u Antaliji od 6. do 20 februara. A onda... Ne ostaje ništa drugo nego u potjeru!

Bonus video: