Ne trošimo puno, ulažemo pametno u naše igrače i trenere

Peđa Mijatović je čudo! Obožavam ga još od vremena kada smo bili saigrači u Partizanu
5 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2014. 13:37h

Fudbalski centri nekadašnje Jugoslavije bili su Beograd, Split, Zagreb, Sarajevo...

Nekoliko decenija kasnije, najbolji fudbal na prostorima bivše države igra se u gradu koji nekada jedva postojao na fudbalskoj mapi. Čak i u Sloveniji, koja je imala ljubljansku Olimpiju.

Naravno, riječ je o Mariboru - jedinom predstavniku u Ligi šampiona sa ovih prostora, ekipi koja je prije tri dana zaustavila moćni Murinjov Čelzi.

Dok je ulazak u grupnu fazu evropskih takmičenja za zagrebački Dinamo i Partizan posljednjih godina značio i teška evropska stradanja (ostali nisu mogli ni to) „ljubičasti” iz Maribora nisu prihvatili epizodnu ulogu.

Nakon četiri odigrana kola, po jednom su zaustavili sve rivale u grupi G: Šalkea u Gelzenkirhenu, a Čelzija i Sportinga u “Ljudskom vrtu” u Mariboru (sva tri rezultata su tipično slovenačka - 1:1). Jedini poraz doživjeli su na „Stamford briždu” u Londonu.

Iza fudbalskog čuda podno Triglava, stoji potpis jednog čovjeka - Zlatka Zahoviča, nekadašnjeg fudbalera Partizana, Porta, Valensije, Olimpijakosa i Benfike, te proslavljenog slovenačkog reprezentativca.

Zahovič je 2007. godine preuzeo funkciju sportskog direktora svog Maribora, okupio tim saradnika i krenuo u posao. Rezultati su čudesni...

U intervjuu za „Vijesti” Zahovič objašnjava fudbalsku filozofiju Maribora

Jeste li i iznenađeni rezultatima u Ligi šampiona?

"Ja lično nisam posebno iznenađen. Maribor je tri puta zaredom igrao Ligu Evrope, igrači imaju iskustva u takvim utakmicama. OK, iznenađenje je remi protiv Čelzija, dok remiji sa Šalkeom i Sportingom nisu iznenađenja".

Šta to ima Maribor a nemaju Dinamo, Partizan i ostali klubovi sa prostora bivše Jugoslavije?

"Ne želim da pričam o ostalima, oni najbolje znaju zašto nisu konkurentni u Evropi".

A koja je tajna Maribora?

"Nema prevelike tajne. Puno ulažemo u uslove rada i trenere. Kod nas su svi treneri profesionalci. Dalje, puno pažnje posvećujemo fizičkoj, taktičkoj i mentalnoj pripremi fudbalera. Mislim da su to pametna ulaganja koja nam se vraćaju".

Znači, nema velikih kupovina?

"Nema, ne uzimamo ništa što bi previše opteretilo naš budžet. Sve je to naša škola, a dovodimo i mlađe fudbalere iz ostalih gradova Slovenije. Ovdje je, recimo, prije dvije godine igrano Evropsko prvenstvo za kadete, a mi smo uzeli gotovo cijelu reprezentaciju Slovenije. To su igrači rođeni 1995. koji tek sad dolaze na scenu. Među njima su moj sin Luka, ali i defanzivac Petar Stojanović koga traži pola Evrope".

Moguće je, dakle, da i klub sa prostora bivše Jugoslavije posluje tržišno i zarađuje?

"Apsolutno, mi poslujemo tržišno. Naš godišnji budžet iznosi oko devet miliona eura, od toga imamo osigurana samo dva miliona, sve ostalo sami zaradimo - od nastupa u evropskim takmičenjima, od prodaje fudbalera... Mislim da je od presudnog značaja za naš uspjeh način na koji se taj novac troši i gdje se ulaže. Mi pokušavamo da trošimo racionalno, ne ulazimo u nepotrebne i glomazne investicije".

Koliko je bilo teško klub sa prostora ex-Yu postaviti na evropsku mapu, posebno u današnjim uslovima?

"Nije bilo lako, jer na prostorima bivše Jugoslavije klubovi imaju ne jedan, već 101 problem. Ništa nam nije dato, ono što je normalno u Evropi, kod nas je nenormalno. Prije svega mislim na infrastrukturu, a onda i ostale stvari. Za sve moramo sami da se izborimo".

Uspješni ste u Mariboru, imate li ambicije da idete dalje?

"Trenutno ne razmišljam o tome, jako sam jako predan poslu u klubu koji obožavam. Sve je to sport, ako se nešto desi, desiće se spontano..."

Ugledate li se na Vašeg nekadašnjeg saigrača Peđu Mijatovića, koji je bio sportski direktor Reala?

"Peđa je čudo! Obožavam ga još od vremena kada smo bili saigrači. U pitanju je sjajna i inteligenta osoba, i uopšte nisam iznenađen što je toliko uspio, prvo kao fudbaler, a onda i kao rukovodilac".

Pričali ste sa Murinjom nakon utakmice sa Čelzijem. Šta vam je rekao?

"Murinja znam odavno, još iz vremena kada sam bio u Portugalu. Pričali smo, ali nakon utakmice ne previše. On je bio razočaran rezultatom, ja sam bio prezadovoljan, bili smo u različitim raspoloženjima. Bio je gost, a gostu ne treba pridavati kada je uzrujan. Murinjo je inače pravi dasa, za mene najbolji trener na svijetu".

Dva puta ste sa Slovenijom igrali veliko takmičenje. Imate li neki savjet za Crnu Goru?

"Crna Gora je uvijek bila puna talenata i odličnih fudbalera, što je prvi preduslov. Potom dolaze ostale stvari. Siguran sam da će uskoro uspjeti. Šta je potrebno? Kao svaka mala zemlja, treba jak individualac - fudbaler koji će iskočiti iz prosjeka, postići 10 golova i koji će biti lokomotiva cijelog tima. Kao kolektiv, to je jako teže, jer male zemlje nemaju veliki izbor fudbalere".

Koliko vam je interesantno crnogorsko tržište?

"Jako interesantno, mi već imamo Luku Uskokovića, koji igra za Ligu šampiona za mlade. Štoper, ljevak, mnogo talentovan igrač. Mogli bi vaši selektori da ga pogledaju", ističe Zahovič.

Sloveniji ne treba Regionalna liga

Na pitanje o formiranju Regionalne lige, Zlatko Zahovič je dao interesantan odgovor:

"Nema potrebe. Slovenija nikad u bivšoj Jugoslaviji fudbalski nije igrala posebnu ulogu. Otkada je Slovenija samostalna država, Maribor je dva puta igrao Ligu šampiona, tri puta Ligu Evrope, dok je reprezentacija učestvovala na dva svjetska i jednom evropskom prvenstvu", kaže Zahovič.

Plata nije zakasnila ni sat

Direktor Maribora Zlatko Zahovič pojašnjava detalj na koji je, kako kaže, posebno ponosan.

"Za ovih sedam godina, koliko sam sportski direktor Maribora, plata fudbalerima nije kasnila ni sat. Bilo je dobrih rezultata, bilo je i loših, ali su igrači uvijek isplaćivani na vrijeme. To se zove finansijska disciplina koja je po meni izuzetno značajna u fudbalu, ali i svakom drugom poslu. Plata može da bude samo dan ili dva ranije, nikako jedan sat kasnije", ističe Zahovič.

Luka, baš kao i ja, zna da predvidi gdje će se odbiti lopta

O sinu Zlatka Zahoviča, 18-godišnjem Luki, već se govori kao o fudbalskom “vunderkindu”.

Prvi je stijelac slovanačkog šampionata sa osam golova, postigao je gol i u Ligi šampiona (protiv Sportinga), umalo je prije pet dana dotukao Čelzi...

"Luka se trudi, bori se, želi da napreduje. Još ima tijelo dječaka, tek treba da se razvije, ali za sada se dobro nosi sa tim. A kada bude imao tijelo pravog muškarca, biće još bolji", kaže Zlatko Zahovič.

Na pitanje da li Luka ima karakteristike kao otac, sportski direktor Maribora je odgovorio:

"U suštini, različiti smo tipovi napadača, ali primjećujem da ima jednu karakteristiku koju sam ja imao. To je predviđanje dešavanja na terenu, predviđanje gdje će se odbiti lopta. To mu omogućava da se često nalazi u šansi za gol", zaključio je sportski direktor Maribora.

Galerija

Bonus video: