Nedjelja - Lesterov dan D, Ranijeri: Šansa života

„Ovo se događa jednom u životu. Sad je šansa za titulu, ko zna šta će biti sljedeće sezone“, svjestan je Ranijeri
3 komentar(a)
Lester mural, Foto: Reuters
Lester mural, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2016. 18:50h

Nedjelja. „Old traford“. Tri kola prije kraja Premijer lige. Da je vrijeme Aleksa Fergusona, pričalo bi se o pripremama za proslavu još jedne titule Mančester junajteda...

Godina je 2016, a nedjelja je dan lisica iz Lestera. Pobjedom na kultnom stadionu, pred publikom koja je mnogo puta svjedočila šampionskim proslavama, završile bi bajkovitu sezonu i matematički osvojile Premijer ligu.

U engleskim medijima dostignuće Lestera upoređuje se sa podvigom Notingem Foresta, koji je u sezoni 1977/78 došao iz druge lige i postao prvak.

„Ovo se događa jednom u životu. Sad je šansa za titulu, ko zna šta će biti sljedeće sezone“, svjestan je Ranijeri.

Hoće li biti u nedjelju, ili sedam dana kasnije - više niko ne sumnja u srećan kraj...

„Navijači su počeli da slave, ali ja sam pragmatičan čovjek. Potrebna su nam još tri boda i nije gotovo. Srećan sam što vidim da igrači treniraju i ponašaju se tako, da nisu u euforičnom raspoloženju. Naravno da znam šta im se vrzma po glavi, ali znam i da su spremni da se bore do kraja za to“, ističe Italijan.

Šampionsko slavlje bilo još sigurno slađe ako bi uslijedilo pobjedom nad Mančester junajtedom, simbolom engleskog fudbala, i po tradiciji i po finansijskoj moći.

Sušta suprotnost od Lestera.

Osvajanje titule pobjedom nad timom čiji igrači vrijede 15-ak puta više bila bi konačna pobjeda fudbalskog romantizma, koji, ipak, postoji još samo u kolijevci fudbala, bez obzira na glamur i novac koji donosi Premijer liga.

Pogledajte samo kolika je razlika u cijeni igrača dva kluba, koji su najčešće bili u startnoj postavi ove sezone. U zagradama su cijene u milionima eura, koje su plaćene za igrače kada su dolazili u Junajted, odnosno Lester.

Mančester junajted: De Hea (21,3), Valensija (19,2), Smoling (12), Blind (16,5), Roho (19,2), Šnajderlin (32,4), Kerik (21,6), Lingard (besplatan), Mata (44,5), Marsijal (42), Runi (30,7).

Lester: Šmajhel (1,5), Simpson (2,4), Morgan (1,2), Hut (3,6), Fuks (besplatan), Marez (530 hiljada), Kante (6,7), Drinkvoter (1,2), Olbrajton (besplatan), Okazaki (9), Vardi (1,2).

Van Galov tim, računajući i rezerve, među kojima su, recimo, Darmijan, Depaj, Erera i Felaini vrijedi više od 500 miliona eura, Holanđanin je za dvije godine potrošio skoro 300, a u nedjelju će možda na svom stadionu gledati kako tim od 30-ak miliona slavi titulu.

Bonus video: