Nema više igre sa četiri napadača

Svjestan da je najveće pobjede do sada Crna Gora zabilježila čvrstom odbranom i jakim blokom na sredini terena, Brnović je najavio promjenu kursa
109 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 20:38h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Iako će makar na dvije od tri preostale utakmice do kraja kvalifikacija Crna Gora imati imperativ pobjede, selektor Branko Brnović odustaće od superofanzivnog i hazarderskog stila sa tri (ili četiri) napadača, koji se posrećio u drugom poluvremenu protiv Engleske, ali je bio koban u nastavku protiv Ukrajinaca.

Svjestan da je najveće pobjede do sada Crna Gora zabilježila čvrstom odbranom i jakim blokom na sredini terena, Brnović je već od sjutrašnjeg prijateljskog meča sa Bjelorusijom u Žodinu najavio promjenu kursa uoči završnice kvalifikacija.

"Nama je i protiv Ukrajine u Kijevu bila potrebna pobjeda, ostvarili smo je, a nismo igrali napadački. Treba biti pomalo i lukav, ja priznajem da sam bio naivan u nekim stvarima na posljednjem meču sa Ukrajinom u Podgorici, jer ne možete uvijek dobiti meč kada igrate sa četiri napadača", kaže Brnović, uz naglasak da "iako ima fenomenalan napad, Crna Gora neće igrati napadački".

"Pokušaćemo da igramo našu igru, stpljivo i mirno".

Ova promjena sistema u odnosu na nekoliko posljednjih mečeva donosi i nova lica na sredini terena.

Prvi put nakon duže vremena, Crna Gora će u Bjelorusiji zaigrati sa četiri klasična vezna fudbalera – Zverotićem, Boškovićem, Bakićem i Krkotićem. Posljednja dvojica imaju samo po jedan nastup u reprezentaciji, a nikada do sada nisu bili starteri.

Ispred "klasičnog" veznog reda zaigraće nezamjenjivi Jovetić i Vučinić.

"To su neke ideje za utakmicu protiv Poljske, za koju se nadam da ću imati i oporavljenog Nikolu Drinčića", istakao je Brnović.

Nova (stara) lica i u odbrani – defanzivac Kajzerispora Nikola Simić zaigraće od prvog minuta i tako upisati debi u crnogorskoj reprezentaciji, dok će Vukašin Poleksić biti na golu prvi put od Norveške 2010. godine.

"Već sam rekao da Simić može da igra na nekoliko pozicija u odbrani. Protiv Bjelorusije će u prvom poluvremenu igrati lijevog beka, a drugom lijevog štopera. Što se tiče Poleksića, vrlo je važno da dobije šansu, s obzirom na to da Božović ima žuti karton. Ako ga dobije protiv Poljske, neće moći da nastupi protiv Engleske u Londonu, pa bi Poleksić morao da brani bez ijednog meča u klubu. Zato će braniti protiv Bjelorusije", kaže Brnović.

Crna Gora je savladala Bjelorusiju (1:0) u teškom meču pod Goricom novembra 2009. godine, kada je Zoran Filipović posljednji put vodio nacionalni tim, a Vučinić dao odlučujući gol u finišu.

Mnogo se promijenilo od tada, Crna Gora je krenula izlaznom, a Bjelorusija silaznom putanjom. Nekadašnja sovjetska republika trenutno je posljednja u kvalifikacionoj grupi I, iza Španije, Francuske, Finske i Gruzije (samo jedna pobjeda u šest mečeva), a Aleksander Hleb više nije njihov glavni igrač.

"Prošlo je dosta vremena od tog meča, ne bih pravio poređenja, samo bih rekao da je Bjelorusija dobra ekipa, koja igra agresivno i voli da drži loptu. Odgovaraju nam takve ekipe i dobro je što igramo takav meč uoči utakmice sa Poljskom".

Rezultat, zanimljivo, nije u prvom planu za crnogorskog selektora.

"Nastojaćemo da pobijedimo, ali za mene je važnije da vidim neke stvari koje bi mogle da mi koriste pred meč u Varšavi".

"Sokoli" su večeras trenirali u Minsku, na jednom od terena olimpijskog kompleksa, a utakmicu će igrati 50 kilometara dalje na malom stadionu Torpeda u Žodinu.

Milorad Peković i Nemanja Nikolić, koji nisu doputovali čarter letom sa ekipom, pridružili su se saigračima na treningu, dok je Stevan Jovetić stigao nešto kasnije.

Brnović je u najavi meča imao još jednu zanimljivu opasku:

"Momci su pomalo umorni i nervozni zbog predugog čekanja na aerodromu u Minsku, vidio sam to u svlačionici. Pokušaćemo da ih smirimo do početka utakmice, jer nas čeka baš težak meč".

Meč u Bjelorusiji igra se u 17.30 sati po crnogorskom vremenu, po običaju bez TV prenosa.

Kondracjev: Crna Gora je mogla da dobije Ukrajinu sa 4:0

Okršaj sa Crnom Gorom posljednja je provjera reprezentacije Bjelorusije pred kvalifikacione okršaje sa "superteškašima" evropskog fudbala, Španijom i Francuskom na jesen.

Upitan da uporedi Crnu Goru sa Španijom i Francuskom, selektor Bjelorusije Georgij Kondracjev imao je zanimljiv odgovor:

"Još je rano porediti Crnu Goru sa Španijom ili Francuskom, ali u pitanju je interesantan i jak tim. Potpuno zasluženo se nalaze među 30 najboljih reprezentacija na svijetu. Gledao sam njihove mečeve protiv Engleske i Ukrajine. Iako su od naših južnih susjeda izgubili 4:0, mogli su i da pobijede istim rezultatom da su realizovali svoje šanse kod 0:0. Crna Gora je posebno jaka u napadu, ali i u odbrani ima fudbalere iz vrlo jakih klubova", kazao je Kondracjev.

Napomenuo je da će protiv Crne Gore isprobati nekoliko novih fudbalera, te da je glavni cilj njegovog tima u nastavku kvalifikacija da izbjegne posljednje mjesto u grupi.

BJELORUSIJA – CRNA GORA

Žodino – Stadion Torpeda. Kapacitet: 6.524. Početak u 18.30 po lokalnom (17.30 po crnogorskom vremenu).

Bjelorusija (4-2-3-1): Verjemko – Veretilo, Verhavcov, Martinović, Žavnerčik – Dragub, Valceko – Kisljak, Putilo, Kalačjov – Kornilenko.

Crna Gora (4-4-2): Poleksić – Savić, Baša, Džudović, Simić – Krkotić, Bakić, Zverotić, Bošković – Jovetić, Vučinić.

Galerija

Bonus video: