Neobičan stadion u željezničkom centru Rusije

Predstavljamo stadione i gradove 21. Svjetskog prvenstva u fudbalu: “Jekaterinburg arena” u Jekaterinburgu, gradu na prelazu iz Evrope u Aziju, najneobičniji je objekat predstojećeg Mundijala. Na njemu će se igrati četiri utakmice grupne faze
183 pregleda 1 komentar(a)
Jekaterinburg, Foto: Fifa
Jekaterinburg, Foto: Fifa
Ažurirano: 12.06.2018. 21:58h

Jekaterinburg, smješten u centalnoj Rusiji, oko 1.500 kilometara istočno od Moskve, na samim obroncima Urala, a tik iz granicu Evrope i Azije, četvrti je po veličini grad Ruske federacije, nakon Moskve, Sankt Peterburga i Novosibirska.

Sa svojom “Jekaterinburg arenom” - to je jedna od 12 destinacija predstojećeg Svjetskog prvenstva.

DVIJE UMETNUTE TRIBINE

Dom fudbalskog kluba Ural, stadion u Jekaterinburgu sagrađen je 1953. godine, u doba kada su sovjetske komunističke vlasti podizale fudbalske stadione širom prostrane zemlje.

Više puta je arena u Jekaterinburgu rekonstruisana - posljednji put pred ovo Svjetsko prvenstvo. Ali, tu vjerovatno neće biti kraj radovima...

Tokom rekonstrukcije, izvođač je vodio računa da istorijska fasada stadiona, sa arhitektonskim i dekorativnim karakteristikama - tipična za sovjetski neoklasicizam, zajedno sa umjetnošću u obliku skulptura, vaza i banera - ostane netaknuta.

U tome se uspjelo, ali ne i u jednom drugom detalju - kada je završen, naime, stadion sa kapacitetom od 27.000 sjedišta nije zadovoljio standarde Fife, propisane za svjetska prvenstva.

Ruske vlasti su riješile taj problem tako što su nanovo “otvorile” stadion i sa sjeverne i južne strane, iza golova, umetnule visoke i strme tribine, koje izlaze iz okvira projekta i štrčke kao da su zasebni objekti.

Što zapravo i jesu, jer će nakon Svjetskog prvenstva biti ukolnjene, stadion će ponovo biti “zatvoren” i vratiće se svom predviđenom obliku i kapacitetu, koji za potrebe Mundijala iznosi 35 hiljada.

Sve do tada - “Jekaterinburg arena” uživaće status najneobičnijeg stadiona 21. Mundijala.

Na njoj će se odigrati četiri utakmice grupne faze: Egipat - Urugvaj, Francuska - Peru, Japan - Senegal i Meksiko - Švedska.

UMJETNOST I DIPLOMATIJA

Jekaterinburg je 1721. godine osnovao Vasilij Tatišev, poznati ruski državnik, i nazvao ga po svetoj Katarini, imenjakinji žene Petra Velikog - Katarini I.

Istorijski, Jekaterinburg je ostao poznat po tome što su u njemu, u Ipatijevoj kući, nakon Ruske revolucije 1917, od strane boljševika ubijeni članovi ruske carske porodice, car Nikolaj II Romanov, njegova žena, carica Aleksandra, kao i njihova djeca. Mnogo godina kasnije, nakon pada komunizma, ova kuća je uništena i na njemom mjestu je sagrađena crkva.

Jekaterinburg je grad u kojem čuvena transibirska željeznica prelazi iz Evrope u Aziju - kao takav, dugo je bio željeznički, ali i rudarski centar Rusije, zbog bogatih nalazišta ruda u oblasti velike planine Ural.

Danas, Jekaterinburg je moderan grad od milion i po stanovnika, sa infrastrukturom svjetske klase, koja uključuje efikasan sastav podzemne željeznice, metroa, kao i moderan aerodrom.

Grad je takođe jedan od najpoznatijih ruskih centara za umjetnost, jedan od vodećih sportskih centara, ali i treći grad u Rusiji po broju diplomatskih misija, nakon Moskve i Sankt Peterburga.

JWPlayer video mesto

Bonus video: