Neobična statistika koja je lansirala Budućnost kao ubjedljivog favorita za titulu

Sutjeska ove jeseni imala bukvalno isti učinak na polusezoni kao godinu ranije - 10 pobjeda, šest remija, tri poraza i 36 bodova. Prošle zime je imala sedam bodova više, a sada ima osam bodova manje od Budućnosti
1607 pregleda 2 komentar(a)
tjeska ista kao prethodne jeseni, Budućnost puno bolja, Foto: Savo Prelević
tjeska ista kao prethodne jeseni, Budućnost puno bolja, Foto: Savo Prelević

Bukvalno isti bodovni učinak sa kojim su 2018. godine dominantno osvojili jesenju titulu u Telekom 1. CFL, sa sedam bodova više od Budućnosti, fudbalerima Sutjeske je ove sezone bio dovoljan samo za drugo mjesto, sa čak osam bodova zaostatka u odnosu na Podgoričane.

Statistika, naime, kaže da je ekipa Nikole Rakojevića odigrala rezultatski preslikanu prvu polusezonu u Telekom 1. CFL, kao godinu ranije. Ne samo da je osvojila isti broj bodova (36), već je imala iste i ostale kolone na tabeli - 10 pobjeda, šest remija i tri poraza, baš kao ove jeseni. Razlikuje se samo gol-razlika...

ŠAMPIONSKA SERIJA BUDUĆNOSTI

Razlikuje se, međutim, i pozicija na tabeli, razlikuje se raspoloženje, razlikuju se i očekivanja pred nastavak - prošle zime Nikšićani su otišli na pauzu kao čvrsto prvi, s jednom rukom koju su već stavili na šampionski pehar, a sada s istim bodovnim učinkom malo ko vjeruje da mogu da zadrže tron.

Dakle, čak 15 bodova je razlika između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg učinka Budućnosti u jesenjoj polusezoni, što je jasno iskrojilo vrh tabele i okrenulo pozicije u odnosu na decembar 2018.

Prošle sezone, Budućnost je igrala promjenjivo u prvom dijelu, sve do finiša, kada je krenula negativna serija - “plavi” su zatvorili polusezonu sa čak sedam vezanih utakmica bez pobjede, što je i dalje negativan rekord trostrukog šampiona u samostalnoj Crnoj Gori. Ekipa koju je predvodio Branko Brnović završila je jesen porazima od Zete i Rudara, kao i remijima sa Lovćenom, Petrovcem, Grbljem, Sutjeskom i Iskrom.

Nikšićani su tada i napravili bodovnu razliku dovoljnu da na proljeće osvoje titulu, a bilans Budućnosti na polusezoni je bio - sedam pobjeda, osam remija i četiri poraza, za ukupno 29 bodova.

Finiš jesenje polusezone Budućnosti dijametralno se razlikovao decembra, novembra, pa čak i oktobra ove godine - “plavi” su završili jesen sa pet vezanih pobjeda u prvenstvu (protiv OFK Titograda, Sutjeske, Iskre, Rudara i Grblja), te čak devet pobjeda, uz jedan poraz, u posljednjih 10 kola.

Četiri pobjede u tom nizu ostvario je bivši trener, Brnović, a pet njegov nasljednik - Mladen Milinković. Jedini poraz “plavi” su doživjeli nakon smjene bivšeg, a uoči dolaska novog trenera, kad zvanično nije imala šefa stručnog štaba - od Zete na Trešnjici, 2:1.

Budućnost je, dakle, ove jeseni stabilizovala formu i odigrala mnogo bolje nego prošle godine, a naročito finiš polusezone, u kojem je, za razliku od lani, sada posustala Sutjeska - tri vezana meča bez pobjede (dva remija i poraz) Nikšićana, bili su Podgoričanima dovoljni da naprave razliku.

NIKO NIJE STIGAO MINUS OSAM

Budućnost, dakle, nije poremetila ni neobična smjena trenera, koja krajem oktobra baš odjeknula - Brnović je tada dobio otkaz kao prvoplasirani, iako mu je nekoliko sedmica ranije data puna podrška kao drugoplasiranom. Milinković, koji je preuzeo Budućnost četiri dana pošto je sa Sirjanskom ispao iz Druge švedske lige, zabilježio je sve pobjede na klupi “plavih” - pet u prvenstvu i jednu u Kupu.

Ako se na proljeće ne dogodi čudo, Milinković će postati četvrti trener Budućnosti sa šampionskom titulom u Crnoj Gori, nakon Branka Babića 2008, Miodraga Radulovića 2012. i Miodraga Vukotića 2017.

Nijedan jesenji lider, naime, u prethodnih 13 sezona CFL-a nije ispustio jesenju razliku od osam bodova. Najveću prednost prokockala je Zeta (plus pet) još prije 11 godina.

15 bodova više osvojila je Budućnost ove jeseni u odnosu na prvi dio prošle sezone. Podgoričani su 2018. godinu završili sa učinkom od sedam pobjeda, osam remija i četiri poraza, za ukupno 29 bodova. To je bilo dovoljno za drugo mjesto i sedam bodova manje u odnosu na Sutjesku. Sada, sa 14 pobjeda, dva remija, tri poraza i 44 boda, Podgoričani su na plus osam

0 bodova je razlika u odnosu na prošlogodišnji i ovogodišnji učinak Sutjeske kada je u pitanju prva polusezona. I tada i sada, Nikšićani su imali 10 pobjeda, šest remija, tri poraza i 36 bodova na kraju prvog dijela. Lani su, međutim, bili ubjedljivo prvi, sada su ubjedljivo drugi

Bonus video: