Neuništivi Falkao: Atletiko osvojio Ligu Evrope!

Dva gola Falkaa i pogodak Dijega bili su previše za Atletik Bilbao i velikog majstora na klupi...
55 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 22:05h

I drugi put u posljednje tri godine Atletiko Madrid je spasao čast španskog fudbala u evropskim takmičenjima i time makar nakratko dva velikana poput Reala i Barselone bacio u drugi plan.

U finalu protiv Atletik Bilbaa dileme nije bilo (3:0), Radamel Falkao je dobio bitku sa Fernandom Ljorenteom i pokazao ko je ko u Evropi, pa je manji klub iz Madrida opet napravio čudo, osvojio je takmičenje u kojem su učestovali velikani poput Mančester junajteda, bogati poput Mančester sitija, Pari sen Žermena...

"Mislim da smo odigrali perfektnu utakmicu, da je trofej zasluženo u našim rukama. Ovo je nevjerovatan trenutak za sve nas", rekao je Dijego, strijelac trećeg pogotka.

A Kolumbijac je posebna priča - postigao je dva gola (oba majstorska) i drugu godinu zaredom osvojio dva priznanja u ovom takmičenju, i titulu i epitet najboljeg strijelca.

Nikom naravno nije pošlo zarukom da dvije vezane sezone bude i šampion i golgeter ovog takmičenja...

"Kada sam došao u Madrid rekao sam da želim trofeje. Hvala Bogu i porodici. Vjerujem da nije slučajno što sam oba gola postigao lijevom nogom", kazao je Falkao.

"Ovo nije Liga Evrope, ona je postala Falkao liga", napisao je madridski "As" nakon finala na "Nacional areni" u Bukureštu.

Falkao nije ponovio prošlu sezonu kada je dao 17 pogodaka (sada se zaustavio na 12), ali je za navijače Atletika poput božanstva...

"Serhio Aguero nikada nije igrao ovako, Falkao je naša ikona", bio je komentar euforičnog navijača "kolčonerosa" na forumu "Marke".

I dok je Falkao pokupio skoro svu slavu, jedan čovjek se raduje iz sjenke - Dijego Simeone, trener koji je samom pojavom vratio nadu navijačima da sezona može da bude uspješna.

Argentinski stručnjak je postao tek treći osvajač nekog evropskog takmičenja koji nije sa Starog kontinenta. To je do večeras uspjelo samo njegovim zemljacima Luisu Karnilji, Eleniju Ereri i Alfredu di Stefanu.

Simeone je tek treća osoba koja je ovo takmičenja osvajala i kao igrač i kao trener - prije 14 godine kao fudbaler Intera u finalu bio bolji od Lacija (3:0).

Prije njega to su uradili samo Dino Zof i Hub Stevens.

"Mojoj sreći nema kraja. Ovu titulu su zaslužili igrači, navijači, narod u Madridu koji voli Atletiko. Srećan sam, jer će djeca sjutra u dresu Atletika da se pojave u školi, neka slave", istakao je Simeone.

Madriđani su i srušili rekord po broju uzastopnih trijumfa u evropskom takmičenju - upisali su 12, jednu više od Barselone iz sezone 2002/03.

Atletik Bilbao, raumljivo, tuguje poslije propuštene šanse da promijeni istoriju.

"Nismo odigrali najbolje, dozvolili smo protivniku previše prostora u prvom poluvremenu i zato smo kažnjeni. Ovo je bila sjajna sezona za nas, šteta što je nismo krunili ovim peharom", rekao je Ljorente.

"Razočaran sam, nismo odigrali dobar meč. Očigledno je da sam odgovoran za način na koji je moj tim igrao i što nismo uspeli da ostvarimo cilj. Naravno da se osjecam izuzetno razočarano i da snosim veliku odgovornost", rekao je trener Bilbaa Marselo Bjelsa.

Galerija

Bonus video: