Nevjerovatan poraz, u posljednjoj sekundi Turska - Crna Gora 1:0

Golom Mehmeta Topala u 95. minutu, Turska savladala Crnu Goru
0 komentar(a)
Turska - Crna Gora, Foto: FS Turske
Turska - Crna Gora, Foto: FS Turske
Ažurirano: 29.05.2016. 20:22h

Nestvaran poraz doživjela je Crna Gora u Antaliji - bukvalno u posljednjoj sekundi!

Mehmet Topal glavom je savladao Poleksića, a sudija istog trenutka kada je lopta završila u mreži odsvirao kraj utakmice.

Kombinovani, oslabljeni, podmlađeni - najpreciznije bi, ipak, bilo nazvati neiskusnim tim koje je igrao protiv učesnika Evropskog prvenstva. Samo neiskusne i "nenamazane" ekipe primaju golove iz ubacivanja, napravivši prethodno i faul, koji nije ni trebalo da bude napravljen, desetak sekundi prije kraja sudijske nadoknade vremena.

Šteta, jer bi pozitivan rezultat iz Antalije bio dobar uvod za septembar.

Moglo, bi, ipak, da bude i korisno što se ovako nešto dogodilo, ako momci koji su večeras mijenjali iskusnije prvotimce nauče iz ove, možda i jedine greške koju su napravili za 94 minuta i dvije sekunde igre.

Crna Gora, prvi put sa velikim brojem igrača koji su na domaćoj sceni, u crnogorskom šampionatu, počeli da grade karijere (Bećiraj, Mugoša, Vešović, Vukčević, Šćekić, Jovović, Šofranac, Mijušković), odigrala je ravnopravnu utakmicu sa Turskom, koja je u završnoj fazi priprema za Euro.

Vidjelo se, doduše, na momente da protivnik ima više klase u nogama, ali nedovoljno, bar večeras, da nadigra protivnika, koji je prvi, moguće i posljednji put igrao u ovom sastavu.

Tumbakovićevi igrači dobro su pokrili prostor i igrače, dva puta opasno, preko Bećiraja, ugrozili golmana Babačana, dok je Poleksić na drugoj strani prvi put intervenisao desetak minuta prije kraja.

Drugu odbranu nije uspio da upiše, pa je Crna Gora upisala drugi poraz pod Tumbakovićevim vođstvom, nakon martovskog od Grčke u Atini 2:1.

Između je bio remi sa Bjelorusijom pod Goricom 0:0...

Sve će se, međutim, zaboraviti, ako u septembru u Klužu, protiv Rumunije, bude drugačije...

Tok meča

Nevjerovatno - počeo je 95. minut, Mehmet Topal je glavom savladao Poleksića i označio kraj utakmice. Posljednji dodir sa loptom pretvoren je u gol - sam je ostao defanzivac Topal nakon prekida, nemoćan Poleksić.

Želi Fatih Terim pobjedu, ali ima vremena i za druženje sa igračima na klupi...

88. minut - mnogo sreće za Crnu Goru - Burak Jilmaz bio je sam na petercu, ali je loptu prebacio visoko preko prečke.

86. minut - odličan prodor mladog Mora po lijevoj strani, prevario je Mijuškovića i Stojkovića, ali je budan bio Poleksić - njegova prva intervencija na meču. Nakon kornera, šutirao je Topal, preko gola.

Tumbaković ukazao šansu Kosoviću. Još jedan debitant.

Žestok sudar glavama Šćekića i Malija. Faul je dosuđen igraču Bokelja, koji neće moći da nastavi utakmicu.

Zverotić je zamijenio Vešovića.

77. minut - Nuri Šahin zahvatio je loptu iz srca šesnaesterca, pored lijeve stative. Turska još bez udarca u okvir gola.

Debi za Emraha Klimentu, Rožajca, koji je živio i igrao fudbal u Njemačkoj, a sada u SAD, u drugoj ligi, u ekipi Sakramenta.

Još jedna izmjena u Turskoj - Junes Mali, igrač Majnca, novi je džoker Fatiha Terima. Umjesto Erkina ušao je Kojbaši.

68. minut - prva velika šansa za Tursku. Napad po lijevoj strani, odličan centaršut Erkina, a na drugoj stativi Tufan je bio zamalo kratak

Tumbaković mijenja igrača i formaciju - Mugoša je ustupio mjesto debitantu, 20-godišnjem Marku Jankoviću, klasičnom veznom igraču, plejmejkeru, članu Maribora.

Jači presing turskih igrača u posljednjih nekoliko minuta. Da vidimo odgovor Crne Gore...

Pogledajte jednu od dvije dobre šanse koje je imao Fatos Bećiraj.

61. minut - Turska kao da je ubacila u veću brzinu. Dobra akcija, Tufan je ubacio oštro na peterac, ali nije bilo nikoga da je proslijedi.

Odmah je Burak Jilmaz pokazao kakav je napadač - pobjegao je Šofrancu, ali je pretenciozno pokušao da lobuje Poleksića.

Fatih Terim vadi sa klupe dvije zvijezde - Nurija Šahina i Buraka Jilmaza.

Greška Vukčevića na sredini terena, imali su Turci dosta prostora. Arda Turan je krenuo sam, šutirao i izblokiran je. Još jednom su turski igrači brzo krenuli u napad, ali su ga loše završili.

54. minut - Bećiraj je oduvalo čuvara na desnoj strani, ušao u šesnaesterac, možda mogao da pokuša da pronađe Vešovića, ali je šutirao - ponovo brani Babačan. Nakon kornera pokušao je Šofranac, preko gola.

50. minut - prvi korner na utakmici, i to za Tursku. Umalo da bude koban - "zaplivao" je Šofranac, ali Ozan nije dobro zahvatio loptu na desetak metara. Bez opasnosti za Poleksića.

Crna Gora u istom sastavu, s tim da su u prvom poluvremenu izvršene dvije izmjene - umjesto Kašćelana, koji se oprostio od reprezentacije, ušao je Šćekić, dok je povrijeđenog Simića zamijenio debitant Mijušković.

Izmjena u Turskoj, Mor umjesto Šena.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Turska je u prvih 45 minuta imala loptu u posjedu, ali zaista nije uradila mnogo toga konkretnog, što pokazuje i statistika.

Bez golova i bez mnogo uzbuđenja nakon prvih 45 minuta.

Kombinovana, oslabljena Crna Gora nije inferiorna u odnosu na Tursku, koja se sprema za EURO.

Dobru šansu imao je Bećiraj, opasan je bio Vešović, a na drugoj strani pokušali su Oguzan i Tosun, ali Poleksić nije imao nijednu intervenciju.,

45. minut - sjajna akcija turskih, razmjenjivali su pasove oko šesnaesterca, a na kraju je Oguzan šutirao pored gola sa vrha šesnaesterca.

36. minut - dobili su prostor naši fudbaleri na desnoj strani. Jovović je dobro vidio Bećiraja, koji je sa ivice šesnaesterca šutirao snažno, ali je Babačan pročitao stranu i uhvatio loptu.

Pola sata lošeg fudbala u Antaliji. Turska sa loptom u nogama, ali prilično spora u organizaciji igre. Dobro Tumbakovićevi momci pokrivaju teren, mogli bi da dobiju prostor u kontri, jer defanzivci Turske izlaze skoro do centra...

Bećiraj je dobio žuti karton, prilično je nejasno zbog čega...

Pomoćni sudija podigao je zastavicu zbog pozicije u kojoj se našao Bećiraj - lako je moguće da je pogriješio.

Još jedan peh - Marko Simić je povrijeđen, nakon što je dobio jak udarac u leđa. Morao je da izađe, ulazi debitant Mijušković, štoper Vardara.

18. minut - Vešović je dobro stvorio prostor za šut, sa lijeve prebacio na desnu nogu i tukao pored gola iskosa sa vrha šesnaesterca.

Nevjerovatno da iz FSCG nije stiglo nikakvo obavještenje da se igrač, kome je ovo bio 25. nastup u reprezentaciji, oprašta od dresa u kome je u svakom trenutku, na treningu i na utakmicama, davao maksimum.

Ipak je Mladen Kašćelan dobio šansu samo da bi se oprostio od nacionalnog dresa - igrao je desetak minuta, a zamijenio ga je Aleksanda Šćekić.

11. minut - dobra šansa za Tursku. Arda Turan je povukao loptu, slabo su bili postavljeni naši centralni defanzivci, ali Tosun nije dobro tukao iz srca šesnaesterca.

Dobro su, za sada, postavljeni izabranici Ljubiše Tumbakovića kada protivnik ima loptu. Nema Turska prostora u opasnoj zoni...

Pokušao je Džalhanoglu, nova zvijezda turskog fudbala - sa 25 metara preko gola.

Miran početak, jedan dobar napad Crne Gore i centaršut Jovovića sa desne strane.

Turski navijači očekuju pobjedu na ispraćaju nacionalnog tima na Evropsko prvenstvo.

Počeo je meč u Antaliji, Turska - Crna Gora.

Za našu reprezentaciju posljednja kontrolna utakmici pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Poznati su sastavi timova.

Ljubiša Tumbaković odlučio je da od prvog minuta ukaže šansu iskusnom Kašćelanu, povratniku u nacionalni tim, a na klupi su mladi Kosović, Janković i Savićević.

Nema ni Šćekića i Marušića, koji su na klupi.

Desetkovana je Crna Gora u Antaliji - nema Savića, Jovetića, Baše, Bakića, duže povrijeđenog Vučinića...

Turska: Babačan, Tosun (Mali), Arda Turan, Oguzan (Šahin), Topal, Ozan (Potuk), Erkin (Kojbaši), Šen (Mor), Džalhanoglu (Burak Jilmaz), Jilmaz, Šener.

Crna Gora: Poleksić, Stojković, Šofranac, Simić (Mijušković), Tomašević, Kašćelan (Šćekić, Kosović). Vukčević, Vešović, Jovović, Bećiraj, Mugoša (Janković).

Sudija: Danijel Sibert (Njemačka).

Bonus video: