Nevjerovatno: Mladi u Bukureštu vodili 3:1, pa izgubili 4:3!

Izabranici Dušana Vlaisavljevića propustili su istrojsku šansu da dođu na milimetar od baraža za plasman na Evropsko prvenstvu. U Bukureštu su protiv Rumunije do 67. minuta vodili 3:1, a onda dozvolili domaćinu da preokrene na 4:3.
0 komentar(a)
Luka Đorđevič, Foto: Savo Prelević
Luka Đorđevič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2014. 18:50h

Bila je to šansa za kojom će se godinama žaliti. I ko zna kada će se ukazati ponovo!

Mlada reprezentacija Crne Gore vodila je u Bukureštu sa nevjerovatnih 3:1 samo 22 minuta prije kraja, gledala je u oči prvom plasmanu u baraž za Evropsko prvenstvo. A onda kao da je neko ugasio svjetlo na stadionu Dinama - Rumuni su dali tri gola tri gola do kraja, preokrenuli na 4:3 i ostavili izabranike Dušana Vlaisavljevića u totalnom šoku uoči posljednjeg meča na Farskim Ostrvima.

Crna Gora nije čak osvojila ni bod, koji bio joj pred put u Toftir čuvao makar teoretsku šansu.

Ne, sve je gotovo - u vodu su pali sjajna igra u prvom poluvremenu, nevjerovatan preokret od 0:1 do 3:1, het-trik Luke Đorđevića za samo 20 minuta.

Rumuni su poveli u iz prekida u 10. minutu, nakon „glavometa” u petercu - pogodio je Boldor, a desetkovana crnogorska odbrana pokazala prve snage slabosti.

Sve je to, međutim, makar do poluvremena bilo potisnuto zahvaljujući maestralnoj roli Luke Đorđevića.

Novi napadač Sampdorije postigao je tri gola do poluvremena, bio je to „one man show” u pravom pravcatom smislu.

Prvo je ubacio loptu u mrežu nakon prečke Kosovića, potom je dugačko ispucavanje Petkovića i skok Mugoše glavom iskoristio da fantastično lobuje Braneskua, da bi samo dva minuta kasnije „skinuo paučinu" sa rumunskog gola, sjajnim udarcem sa 20 metara.

Drugo poluvrijeme počelo je u sporijem ritmu. činilo se da Crna Gora rutinski čuva prednost sve dok Rumuni nisu smanjili na 3:2 (glavom je pogodio Puškaš, napadač slavnog prezimena).

Domaćin je potom napravio opsadu, naši fizički pali, što je rezultirali sa još dva gola u Petkovićevoj mreži.

Golman Crne Gore skrivio je penal koji je Bumba pretvorio u 3:3, da Tanase samo tri minuta kasnije pogodio za nevjerovatnih 4:3 za Rumune.

Napadač Nikola Vujnović, koji je ušao umjesto Đorđevića u 80. minutu, imao je polušansu da izjednači na 4:4 i sačuva kakvu takvu nadu, ali je promašio. Vlaisavljević je potom potegao za dvostrukom izmjenom, ušli su Grbović i Hočko umjesto Vukčevića i Kosovića, ali za novi preokret nije bilo ni vremena, ni snage...

Tok meča:

Dušan Vlaisavljević je odlučio da meč počne sljedeće sastav: Petković - Gojačanin, Bakrač, Cavnić, Bogdanović - Milojko - Vukčević, Zorić, Kosović, Đorđević - Mugoša.

Rumuni su u 10. minutu poveli sa 1:0. Crna Gora je kapitulirala jeftino, iz prekida - Janču je izveo korner, Balaš je vratio loptu glavom u peterac, a Boldor je iz blizine ubacio u mrežu.

Izjednačenje je, međutim, stiglo samo pet minuta kasnije - Kosović je nakon pasa Mugoše izašao sam na gol i pogodio prečku, na loptu je natrčao Đorđević i prikucao je u mrežu - 1:1.

Borba se rasplasmasala nakon izjednačenja, Rumuni su u 18. minutu imali dobru šansu preko Puškaša, ali je Petković odbranio, a onda je uzvratila Crna Gora - Marko Vukčević je u 25. minutu pogodio stativu.

Ispostavilo se da je to bio samo uvod u prvu rapsodiju Crne Gore, sa potpisom Luke Đorđevića!

Novi napadač Sampdgorije postigao je još dva gola u razmaku od samo tri minuta, kompletirao het-trik već do poluvremena! Prvo je u 33. minutu pogodio prekrasnim lob udarcem nakon ispucavanja Petkovića i skoka Mugoše, a onda je - nekoliko sekundi nakon što su Rumuni krenuli sa centra - "skinuo paučinu" sjajnim udarcem sa 20 metara! Igrao se 35. minut.

Kakva eksplozija Luke Đorđevića, kakav preokret Crne Gore.

Drugo poluvrijeme počelo je u sporijem ritmu od prvog dijela. Crna Gora je rutinski čuvala prednost do 67. minuta, kada su Rumuni smanjili, opet udarcem glavom - Balasa je centrirao, a Puškaš pogodio sam ugao gola Petkovića.

Rumuni su odmah mogli i do trećeg gola, Petkoviću je ispala lopta u petercu, ali Buzjuk nije bio precizan iz dva pokušaja.

Nažalost, bila je to samo najava totalnog prekoreta. Petković je u 78. minutu skrivio penal, koji je Bumba realizovao za 3:3, da bi totalna dominacija Rumuna dala rezultat tri minuta kasnije, kada je Tanase pogodio za 4:3!

Napadač Nikola Vujnović, koji je ušao umjesto Đorđevića u 80. minutu, imao je polušansu da izjednači na 4:4 i sačuva kakvu takvu nadu, ali je promašio.

Vlaisavljević je potom potegao za dvostrukom izmjenom, ušli su Grbović i Hočko umjesto Vukčevića i Kosovića, ali za novi preokret nije bilo ni vremena, ni snage...

Bonus video: