Nije presudna, nego jedna od tri presudne

"Nema velike filozofije, momci treba da izađu na teren, da daju 100 odsto i sigurno ćemo imati šansu", kaže Anto Drobnjak, prvi saradnik selektora Branka Brnovića
12 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 23:59h

Bez lakše povrijeđenog Mirka Vučinića, ali osvježeni novim članom engleske Premijer lige, Elsadom Zverotićem, crnogorski fudbaleri odradili su sinoć treći trening pred gostovanje Poljskoj (petak, 20.45).

Za vrstu utakmice koju Crna Gora igra na grandioznom Nacionalnom stadionu u Varšavi, engleski mediji upotrijebili bi izraz “massive game” - duel koji može puno da donese ili odnese.

Ukratko, meč sa Poljacima je posljednja prava šansa da Crna Gora ostane realan kandidat za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu uoči raspleta kvalifikacija u oktobru.

"Imamo momke koji su već pokazali da znaju da budu najbolji kada je najteže, da imaju karakter čak i da preokrenu rezultat. Zato, očekujem reakciju nakon poraza od Ukrajine, kaže Anto Drobnjak, prvi saradnik selektora Branka Brnovića.

Sudeći prema izjavama koje dva dana prije leta u Varšavu dopiru iz crnogorskog tabora, stručni štab reprezentacije će pokušati da smanji pritisak na fudbalere i izbjegne termine “ključna”, “presudna”... Iako je Crna Gora porazom od Ukrajine napravila veliki korak nazad i u Varšavi će pokušati da se iskupi za taj poraz.

Zato se utakmica u Poljskoj tretira samo kao “jedna od tri” u kojima će tražiti kartu za prvo ili drugo mjesto u grupi.

"Pokušaćemo da izvučemo najviše što možemo iz preostala tri meča, a ne smijemo da zaboravimo i da će se naši rivali sastati između sebe. Naša grupa je ujednačena, svak svakog može da pobijedi, ekipe bolje igraju u gostima nego kod kuće i ništa se ne zna do kraja. Tako i posmatramo našu trenutnu situaciju. A realno, imamo jako dobru ekipu koja kada je kompletna i kada igra 100 odsto, može svakoga da pobijedi", kaže Drobnjak.

Nekadašnji napadač Budućnosti, Zvezde, Lansa i Bastije bio je zadužen za skauting prestojećeg protivnika, pa je prošlog mjeseca putovao u Poljsku i uživo gledao prijateljski meč protiv Danske.

Kaže da nije vidio mnogo a da to već nije znao.

"Odigrali su jako dobro, iako su gubili 2:1 na poluvremenu, pošto su primili gol iz prekida u posljednjem minutu. U nastavku su odigrali jako ofanzivno, rizikovali su da prime još neki gol, ali im se isplatilo, preokrenuli su i dobili utakmicu sa 3:2".

Drobnjak je posebnu pažnju skrenuo na navijače.

"Imaju strašnu publiku kada vode, ali kada gube, navijači su nezadovoljni i to znaju da pokažu. Zato su igrače zvižducima ispratili na poluvremenu. Nadam se da će protiv nas pokazati tu drugu stranu".

Ukratko, Poljaci su jaki, ali će Crna Gora sigurno imati prostora da ostvari dobar rezultat - postigne gol, ili čak pobijedi.

"Nema velike filozofije, momci treba da izađu na teren, da daju 100 odsto i sigurno ćemo imati šansu. Poljacima moramo da se suprotstavimo jakim blokom, jer imaju odličan vezni red i napad, nešto kao što smo radili u Ukrajini. Moramo da odigramo čvrsto i da pokušamo da ne primimo gol, a ako tako bude siguran sam da ćemo ga mi dati".

Drobnjak, dakle, najavljuje sasvim drugačiju utakmicu od one sa Poljacima u Podgorici, kada je bilo 2:2, kada se igralo toliko otvoreno da je moglo da bude i 4:4.

"Tada smo gubili, pa vodili, na kraju nismo fizički mogli da iznesemo utakmicu do kraja da bismo je dobili. A po šansama, mogli smo i da pobijedimo i da izgubimo", ističe Drobnjak.

Crna Gora gostuje u petak Poljacima, a do kraja kvalifikacija čekaju je dueli sa Engleskom u Londonu (11. septembar) i Moldavijom pod Goricom četiri dana kasnije.

Mirka boli peta

Mirko Vučinić nije trenirao zbog bola u peti, zarađenog na posljednjem meču Juventusa sa Lacijom, kada je postigao 100. gol u italijanskom fudbalu. Ipak, alarm nije upaljen.

"Mislim da će biti spreman", kazao je Anto Drobnjak.

Vučinić je do posljednjeg trenutka bio sporan i pred meč sa Poljskom u Podgorici. Prošao je test na zagrijavanju, a onda je postigao gol, asistirao Drinčiću...

Galerija

Bonus video: