„Nikada se neće pojaviti neko sličan njemu”

"On ima talenat koji niko drugi nema. Pričali smo mnogo puta o Leu s ove pozicije i jednostavno više i ne znam šta da kažem. Samo ga treba gledati"
3296 pregleda 0 komentar(a)
Leo Mesi, Foto: Reuters
Leo Mesi, Foto: Reuters

Vječita golgeterska bitka između Lionela Mesija i Kristijana Ronalda nastavljena je i posljednjih dana oktobra. Traje već desetak godina, trajaće još...

Ova „runda” je pripala Argentincu - prije dvije noći je dao dva gola Valjadolidu u La Ligi (5:1) i došao do brojke od 608 pogodaka u klupskoj karijeri. Sve ih je, naravno, postigao u dresu Barselone, i to u ukupno 695 utakmica.

50 golova iz slobodnih udaraca postigao je u karijeri Lionel Mesi. Od 2015. do danas to je uradio 20 puta, više nego ijedan tim iz pet najjačih liga. Juve je, na primjer, dao 15, Roma, Pari Sen Žermen i Lion po 13, Bolonja 12...

- On ima talenat koji niko drugi nema. Pričali smo mnogo puta o Leu s ove pozicije i jednostavno više i ne znam šta da kažem. Samo ga treba gledati - rekao je trener Barse Ernesto Valverde. Mesi je prvi gol dao rutinski, drugi maestralno iz slobodnog udarca, a istakao se i asistencijama. Ne zna se koja je bila atraktivnija - za 2:1 kada je strijelac bio Arturo Vidal ili za 5:1 kada se upisao Luis Suares.

- Kada mislite da ide desno, on ode lijevo. I obrnuto. A kada vas navikne na sve to, onda izmisli neki novi pokret koji vas impresionira - istakao je Valverde.

O Mesiju je pričao i Pep Gvardiola, s kojim je u Barsi dva puta bio prvak Evrope (2009. i 2011. godine).

- Nikada se neće pojaviti neko sličan njemu. To se vidjelo još kada je bio dijete. Kada ga vidite kako „preleti” 40 metara sa loptom sve vam je jasno. U jednom momentu sam pomislio da je potrebno da ga još više približim golu. I sada je igrač koji rješava utakmice, samo je naučio da se manje troši kako bi brinuo u tijelu. Uništio bi sebe kada bi sada trčao koliko i onda kada smo bili zajedno u Barsi - kazao je menadžer Mančester sitija.

Mesi je protiv Valjadolida postigao 50. gol iz slobodnih udaraca u karijeri. Kakav je njegov učinak iz slobodnjaka govore i poređenja sa drugima.

608 pogodaka na 695 utakmica u klupskoj karijeri dao je Mesi. Naravno, svaki od njih je upisao u dresu Barselone

On je u posljednjih pet sezona dao 20 slobodnjaka u La Ligi, osam više od prvog sljedećeg na listi (Danija Pareha iz Valensije). Računajući najjače lige, iza Mesija u tom periodu je Miralem Pjanić sa devet golova. Od 2015. je više puta pogodio iz slobodnih udaraca nego ijedan klub iz pet najjačih liga (20, tri manje od kompletne Barselone). Juve je, na primjer, dao 15, Roma, Pari Sen Žermen i Lion po 13, Bolonja 12...

Ronaldo je do sinoćnjeg duela protiv Đenove u Seriji A bio na brojci od 606 golova na 813 utakmica. U karijeri je tresao mreže igrajući za Sporting, Mančester junajted, Real Madrid i Juventus...

Bonus video: