Nikola Jovanović: Miljan je bio trener svim trenerima

"Tek kada smo 1982. godine igrali na Svjetskom prvenstvu u Španiji, kada je Miljan bio selektor SFRJ, vidio sam koliki je bio njegov uticaj, šta znači njegovo ime", ističe Jovanović.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 12:21h

Nekadašnji fudbaler Budućnosti, Zvezde i Mančester junajteda Nikola Jovanović doživljavao je Miljana Miljanića kao fudbalskog oca.

"Meni je izuzetno teško da pričam o njemu, jer sam vjerovatno pristrasan. Još kada sam imao imao 17 godina doveo me je uz Budućnosti u Crvenu zvezdu. To što je Zvezda tada predstavljala u jugoslovenskom i evropskom fudbalu, predstavljala je uglavom zahvaljujući Miljanu. I pitanje je da li bi mnogi od nas bili to što smo bili da nije bilo njega", kaže Jovanović za “Vijesti”.

Po njemu, Miljana Miljanića je bio ključna figura Crvene zvezde u cjelokupnoj istoriji beogradskog kluba.

"Ne samo ključna ličnost Crvene zvezde, već i kompletnog jugoslovenskog fudbala. Bio je tvorac vjerovatno najjače Zvezdine generacije svih vremena, 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka, a njegova ruka osjećala se na Marakani i nakon što je otišao u Real Madrid. I ne znam je li Crvena zvezda uopšte svjesna kakvog je trenera i i kakvu je ličnost izgubila".

Jovanović ističe da popularni Čiča bio trener Reala u vremenu kada je bio istinski podvig domoći se takve funkcije.

"Nije tada, u Frankovo doba, trener Reala mogao da bude bilo ko. Miljan je takvog giganta vodio četiri sezone, doveo je u tim takve fudbalere kao što su Brajtner i Melcer, osvojio je nekoliko titula, ostavio je veliki trag. Tek kada smo 1982. godine igrali na Svjetskom prvenstvu u Španiji, kada je Miljan bio selektor SFRJ, vidio sam koliki je bio njegov uticaj, šta znači njegovo ime, posebno u zemljama sa španskim govornim područjem", ističe Jovanović.

Miljanića je doživljavao kao vrhunskog trenera, ali i izuzetnu ličnost ličnost, vrhunskog čovjeka...

"Njegovim povlačanjem ostala je velika praznina. Bio je pogonska snaga kompletnog jugoslovenskog fudbala tog vremena, rekao bih da je bio i trener svih trenera, iz njegove plejade izašli su Mića Mladinić, Ribar, Spasojević... Bio je autoritet, neprikosnovena ličnost, ali iznad svega veliki čovjek. Ubijeđen sam da će svako reći za njega ovo što ja sada pričam. Jednostavno, legenda nad legendama", zaključio je Jovanović.

Bonus video: