Nikolina hrabrost pokrenula lavinu

Ukoliko Nikeziću bilo šta bude potrebno, Fudbalski savez Crne Gore će stati uz njega, jer smo mi njegov matični savez, kazao predsjednik FSCG Dejan Savićević
189 pregleda 0 komentar(a)
Jokusic_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
Jokusic_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 16.03.2011. 23:48h

Slučaj Nikezić i dalje trese fudbalsku Evropu, u Rusiji je poprimio razmjere fudbalskog zemljotresa. Crnogorski internacionalac Nikola Nikezić optužio je čelnike ruskog premijerligaša Kuban iz Kransodara da su uz pomoć pištolja i fizičkog nasilja iznudili njegov potpis na raskid ugovora, o čemu su juče izvještavali najpopularniji evropski i svjetski mediji, i to ne samo oni koji se bave sportom. Nikezićev slučaj biće, očigledno, samo početak - već su počeli da se javljaju fudbaleri koji su imali iste probleme i nije ih mali broj, ali su do sada ćutali, valjda plašeći se da budu prvi koji će otvoreno govoriti o tome.

Slučaj iznuđenog raskida ugovora Nikezića bavi se međunarodno udruženja profesionalnih fudbalera FIFPro, a i srpski internacionalac Sreten Sretenović je toj organizaciji predao dokaze protiv Kubana koji su mu za prinudni raskid ugovora isplatili 60, od 300 hiljada eura koliko ga je sledovalo. Nikezić, osim fizičkog napada i prijetnji pištoljem nije dobio ništa.

Zbog toga je sportski direktor Kubana Sergej Dorončenko naprasno “otkrio” ko stoji iza Nikezića i Sretenovića.

"Taj scenario je smislio agent, koji zastupa oba fudbalera. Kuban se lijepo rastao sa Sretenovićem i ne vidim drugi razlog da nakon dva mjeseca odjednom postane hrabar", kazao je Dorončenko.

Tvrdnje Dorončenka agent crnogorskog napadača Nikola Jokišić je nazvao smiješnim.

"Nađite jednu normalnu osobu da se odrekne sume od 256 hiljada dolara, a da ne dobije ništa za uzvrat?! E to je moj odgovor Dorončenku, a u prilog činjenici da sportski direktor Kubana ne govori istinu je i neslaganje termina. Raskid ugovora je, prema njima, Nikezić potpisao 28. februra! Kako je to moguće kada je naš portugalski advokat poslao Kubanu pismo 2. marta, sa pitanjem: “Zašto Nikeziću nije dozvoljeno da trenira sa ekipom po pravilima Uefa i Fifa, već prosto trči po terenu”? Nakon toga, Nikezić je počeo sa normalnim treninzima. Činjenice su sljedeće: posjetio sam Kuban 7. februara na pripremama u Španiji i interesovao se za Nikezićev status. Generalni direktor Suren Mkrtčjan je bio blagonaklon ka ideji da u slučaju da Nikezić ne nađe novi klub, razmotri njegovo prosljeđivanje na pozajmicu. Dorončenka, pak, nije zanimalo što Nikezić ima validan ugovor. Kazao je “nikakvog novca, napolje iz kluba”, objasnio je ruskom Sport - ekspresu Jokišić, i nastavio:

"E već 7. marta oko 16 sati dobio sam telefonski poziv od Nikezića, koji me rastrzanim glasom obavijestio da su ga fizički napali. Brzo je napustio grad i na savjet prijatelja iz Francuske i Slovenije povezao se sa ruskom podružnicom FIFPro. Da se sada u Kubanu radi da zataškaju slučaj, potvrđuje ponuda koju sam juče dobio od jednog agenta koji radi u Rusiji. Riječ je o ponudi ljudi bliskih Dorončenku, da arhiviramo slučaj za 100 hiljada dolara koje bi mi isporučili u Beogradu,a da deset hiljada od te sume pripadne meni. Nikezić je kategorički to odbio", objasnio je Jokišić.

Uključila se i naša ambasada u Rusiji

Predstavnici ambasade Crne Gore u Rusiji razgovaraće danas sa zvaničnicima ruskog ministarstva inostranih poslova i zatražiti da se slučaj crnogorskog fudbalera Nikole Nikezića riješi do kraja, saopšteno je televiziji “Vijesti” iz crnogorske ambasade u Moskvi. Rečeno je, takođe, i da će se narednih dana predstavnici ambasade sastati i sa zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

Savićević: Staćemo uz Nikezića

"To je stvar koja ne bi trebalo da se dešava u sportu, ali nažalost desila se i to baš igraču iz Crne Gore. Sport je za ljude i sportiste, a ne za mafiju i mafijaše. Nikezić je upao u taj klub koji vjerovato ima dodira sa kriminogenim strukturama, gdje oni nisu nisu mogli da raskinu ugovor sim da ga na taj način prisile. Imao je sreću da je izašao živ od tamo, kakva mu je situacija bila. Ukoliko Nikeziću bilo šta bude potrebno, Fudbalski savez Crne Gore će stati uz njega, jer smo mi njegov matični savez. Ukoliko mu bude potrebno, Fudbalski savez će mu pomoći da dođe do pravde i istine - kazao je predsjednik FSCG Dejan Savićević.

Bonus video: