Novaković: Grofov napadački stil vodi nas ka luci spasa

"Kod prethodnog trenera igrali smo mnogo defanzivno, dok sada imamo potpuno drugačiji sistem sa Grofom" kazao je crnogorski reprezentativac
76 pregleda 0 komentar(a)
Novaković, Foto: Savo Prelević
Novaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2011. 09:28h

Sezona u ruskom šampionatu produžena je na još pola godine, a predah je stigao kao poručen vezisti Amkara i crnogorskom reprezentativcu Mitru Novakoviću, koji u rodnom Baru puni baterije za iskušenja koja slijede od marta naredne godine. Iskusni vezista se već nekoliko sezona veoma dobro snalazi u klubu iz Perma -

Novaković je od 2008. godine standardan u ruskom šampionatu, a u minulom periodu Amkar je išao različitim putevima, od najvećeg uspjeha (plasmana na međunarodnu scenu), do borbe za goli prvoligaški opstanak... I u novonastaloj situaciji, u takozvanoj prelaznoj sezoni Novakovićevom timu predstoji bitka za očuvanje prvoligaškog statusa.

"Čeka nas borba za opstanak u okviru takmičenja u plej-autu. Ovo je prvi put da se tako igra u Rusiji, kako bi se uhvatio priključak za ostalima. Takmičenje se više neće odvijati od marta do novembra, već kao ovdje kod nas i u većini zemalja u Evropi. Na tabeli nije velika razlika između ekipa koje su ostale u donjem dijelu tabele, tako da imamo i puno i malo bodova", objašnjava Novaković aktuelni trenutak u kom se nalazi Amkar.

Novaković je zadovoljan i što od prije nekoliko mjeseci ponovo sarađuje sa crnogorskim stručnjakom Miodragom-Grofom Božovićem. Crna Gora trenutno ima trojicu predstavnika u Amkaru, jer napadač “sokola” Radomir Đalović brani boje istog tima.

"Kod prethodnog trenera igrali smo mnogo defanzivno, dok sada imamo potpuno drugačiji sistem sa Grofom. Njegov napadački stil je odmah počeo da daje rezultate, puno slobodnije igramo u napadu i odbrani. Neće nam biti lako na proljeće, ali nadam se najboljem. Ranije smo bili na četvrtom mjestu dok nas je vodio Grof", podsjetio je Novaković na istorijski uspjeh Amkara i crnogorskog trenera iz 2008. godine.

U protekle tri i po godine Novaković je sticao reputaciju u ruskoj Premijer ligi, koja je u posljednjoj deceniji (po rejtingu Uefe) značajno napredovala - sada je zvanično sedma liga po jačini na Starom kontinentu.

"Ugovor ističe za dvije godine, a ostaću do kraja u sadašnjem klubu. Promijenio bih odluku samo ukoliko se pojavi neka bolja ponuda, ali za sada je najbolje u Amkaru", poručio je vezista ruskog premijerligaša.

Ruski klub počinje pripreme 10. januara u Budvi, Novaković neće biti daleko od kuće...

"Kao da sam kod kuće, nije moglo bolje od ovoga. Prvih 13 dana treniraćemo u Budvi, a nakon toga nastavljamo na Kipru i u Antaliji", zaključio je Novaković.

Nadam se da ću više igrati u reprezentaciji

A kada se sa klupske “preseli” na reprezentativnu scenu, logično da će i Novaković kao standardni član najboljeg crnogorskog tima proteklu godinu pamtiti po baražu sa Česima. Crna Gora je živjela san, a potom prije mjesec i po propustila šansu da ode na veliko takmičenje...

"Žao mi je što nismo otišli na Euro, još razmišljam o tome. Treba, međutim, imati u vidu da smo plasmanom u baraž već napravili veliki uspjeh. Sada nas čekaju nove kvalifikacije, biće teško, ali imamo dobru i iskusnu ekipu. Ko god da bude igrao - pružiće sto odsto. Nadam se da ćemo naredne kvalifikacije završiti na pravi način", rekao je vezista Amkara.

Novaković se, međutim, u 2011. godini nije naigrao u dresu “sokola”...

"Nadam se da ću imati veću minutažu, jer sam svaki put kada sam dobio šansu opravdao povjerenje. Svaki fudbaler, pa i ja, voli da igra", rekao je Novaković.

Bonus video: