Novi format u Ligi nacija - po 16 ekipa u grupama A, B i C

U Ligi C sa Crnom Gorom su Grčka, Makedonija, Estonija, Jermenija, Albanija, Kosovo, Slovenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Litvanija, Kazahstan, Gruzija, Kipar, Luksemburg i Moldavija
3015 pregleda 0 komentar(a)
Liga nacija, Foto: Uefa.com
Liga nacija, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 24.09.2019. 21:18h

Njemački mediji su najavili, a Uefa večeras potvrdila - Liga nacija mijenja format, pa će se u prve tri lige (A, B i C) naći po 16 reprezentacija.

Najviše promjena pretrpiće lige A i B.

Tako su Njemačka, Hrvatska, Poljska i Island, umjesto da ispadnu u B ligu administrativnim putem opstale, a pridružiće im se Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Švedska i Danska.

Uefa je obrazložila zašto je odlučila da mijenja format:

"Razlog promjene formata je posljedica želje da se minimalizuje broj prijateljskih utakmica, a poveća broj takmičarskih. Po novom formatu Lige nacija, broj mečeva će se povećati sa 138 na 162, čime će biti veća i komercijalna vrijednost takmičenja", navodi Uefa.

Crna Gora nije osjetila promjene - nalazi se u Ligi C, kao i prošle godine, kada je bila trećeplasirana, iza Srbije i Rumunije (ispred Litvanije).

Liga nacija
Lige A, B, C i D(Foto: Uefa.com)

Sa "hrabrim sokolima" u grupi C su i Grčka, Makedonija, Estonija, Jermenija, Albanija, Kosovo, Slovenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Litvanija, Kazahstan, Gruzija, Kipar, Luksemburg i Moldavija.

Četiri posljednjeplasirane ekipe iz četiri grupe u C ligi igraće u baražu, odakle će dvije poražene preseliti u Ligu D.

D ligu sada čine Gibraltar, Andora, Farska Ostrva, Malta, Letonija, San Marino i LIhtenštajn. Jednu grupu će činiti četiri, a drugu tri ekipe.

Žrijeb za Ligu nacija je 3. marta 2020. godine u Amsterdamu, a prvi termini utakmica su 3-5. septembar.

Bonus video: