Novo čudo Atletika, Gvardiola poražen odlazi iz Bajerna

Bajern - Atletiko 2:1, "kolčonerosi" sačuvali 1:0 iz prvog meča u Madridu
52 pregleda 0 komentar(a)
Atletiko slavi, Foto: Reuters
Atletiko slavi, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2016. 20:58h

Fudbaleri Atletika plasirali su se u finale Lige šampiona - "kolčonerosi" su preživjeli pakao u Minhenu, gubili 1:0, imali Oblaka da ih spasi, odbranom penala Mileru, a drugom poluvremenu postigli gol iz prvog opasnog napada, baš onako kako oni znaju.

Gol Levandovskog vratio je Bajern u igru, a Atletiko mogao da riješi sve, pet minuta prije kraja. Tores je, međutim, poput Milera promašio sa bijele tačke, ali u finišu Bajern nije mogao do trećeg gola.

Pep Gvardiola odlazi iz Minhena bez trofeja Lige šampiona, Dijego Simeone nastavlja da piše istoriju sa Atletikom, koji će drugi put u posljednje tri sezone igrati u finalu.

U Milanu će ga čekati bolji iz sjutrašnjeg revanša Real - Mančester siti. Prvi meč završen je bez golova.

Tok meča

Minuti za našeg Stefana Savića. Ušao je umjesto Kokea. Minuti za istoriju, crnogorski fudbaler blizu finala Lige šampiona.

Dva puta je u finišu imao Koman dobre pozicije pred golom Atletika, ali ih je uprskao lošim rješenjima.

88. minut - umalo Bajern da dođe do gola i polufinala - Alaba je šutirao, lopta zakačila nekog iz odbrane Atletika, ali je Nojer bio budan...

84. minut - Fernando Tores mogao je da riješi polufinale, a sada bi mogao da bude tragičar - izborio je penal (sumnjiv, faul na granici šesnaesterca), a onda ga i promašio. Odbranio je Nojer.

U 82. minutu druga promjena u Atletiku. Grizman je izašao, na terenu Tomas Parti, "radnik" na sredini terena.

Još 15-ak minuta nade za Bajern, straha za Atletiko. Probudila se publika na "Alijanc areni"...

75. minut - u trenucima kada su napadi Bajerna bili mlaki, stigao je gol - ubacio je Alaba sa lijeve strane, Vidal glavom proslijedio do Levandovskog, koji je ubacio loptu u mrežu.

Izlašao je Kosta, ušao Koman - slični igrači, Koman za nijansu ofanzivniji od Brazilca. U svakom slučaju odmorniji. Sprema se Bajern za posljednji pritisak, ali ispali su Bavarci iz ritma...

Gvardiola ne mijenja ništa, a na klupi ima Gecea, Tijaga Alkantaru, Komana...

70. minut - udarac Levandovskog iz teške pozicije, opet lako brani Oblak.

67. minut - poslije 15 minuta, šut Bajerna ka golu. Ćavi Alonso pravo u Oblaka.

Antoan Grizman postao je najbolji strijelac Atletika u Ligi šampiona. Statistika kaže da je Tores uknjižio prvu asistenciju u dresu Atletika u LŠ:

Promijenilo se sve nakon šokantnog izjednačenja - utihnuli su navijači, smanjio se pritisak Bajerna, Atletiko više na polovini protivnika u ovih pet minuta, nego što je bio prije pogotka Grizmana.

Bajernu su potrebna dva gola za prolaz. Sada je njihova mentalna snaga na ispitu...

54. minut - to je Atletiko, nepredvidiv. Ni iz čega do gola. Kombinacija Fernando Tores - Grizman, zakasnio je da izađe Alaba. Možda i sumnjiva ofsajd pozicija, ali i sjajna realizacija Francuza u situaciji jedan na jedan sa Nojerom.

I početak drugog poluvremena u znaku Bajerna, da li će Atletiko sa tri ofanzivna igrača uspjeti i da se odbrani i da konačno ugrozi gol domaćina?

Počelo je drugo poluvrijeme. Promjena u Atletiku - ulazi Karasko, umjesto Augusta Fernandesa. Ofanzivna izmjena Simeonea.

Bajern je u prvih 45 minuta revanša nadoknadio minus iz prvog meča, golom Ćavija Alonsa.

Mogao je tim Pepa Gvardiole da izvuče mnogo više u prvom dijelu, Atletiko u životu drži samo golman Jan Oblak, koji je odbranio penal Mileru, a prethodno i veliku šansu Levandovskog.

Atletiko apsolutno nemoćan u polju, konstantno sabijen ispred šesnaesterca, a bez prostora za kontre.

Pogledajte, uostalom, gdje su se najčešće nalazili igrači oba tima u prvom poluvremenu. Gotovo svi fudbaleri Bajerna bili su na polovini gostiju, nijedan fudbaler Atletika nije najviše vremena proveo na protivničkom dijelu terena.

Grogirano u ovim trenucima djeluje Atletiko. Nestabilno u odbrani, bezopasno u napadu. Oblak je, međutim, čovjek koji "kolčonerose" drži u životu.

34. minut - Oblak je junak Atletika - zaustavio je penal Mileru. Prethodno je nervozni Himenes bez potrebe, i bez lopte u svom šesnaestercu oborio upravo Milera.

Zasluženo Bajern vodi, konstantno je prtiskao odbranu Atletika, držao loptu, sabio rivala pred šesnaesterac.

30. minut - Ćavi Alonso - 1:0. Kroz živi zid, kroz noge Himenesa. Neobranjivo. Augusto Fernandes prethodno je kasno startovao u opasnoj zoni na 17-18 metara od gola.

27. minut - novi napad domaćih. Došla je lopta na desnu stranu do Lama, koji je dobro zahvatio, ali je prohuijala iznad prečke.

Iako Bajern konstantno napada, odbrana Atletika ne djeluje panično. Vrlo samouvjereno se postavljaju i reaguju u svakoj situaciji.

23. minut - bomba Riberija, nije najbolje reagovao Oblak, ispustio je loptu, ali odbitak nije ubacio Levandovski - preko gola.

Jači pritisak Bajerna, konstantna je gužva pred golom gostiju.

20. minut - prva velika šansa za Bajern. Sjajna kombinacija, utrčavanje Milera ispred Filipea Luisa, dodavanje za Levandovskog, ali Oblak brani nogama.

Drugi šut Vidala, ovoga puta u okvir gola. Oblak je mirno reagovao.

Još jedan udarac Gabija iz daljine, ponovo je lako intervenisao Nojer.

Šut Vidala preko gola. Polako je Bajern natjerao goste da se povuku na svoju trećinu. Ali, to je ono što Atletiko i voli - da se iz defanzive transformiše u kontru.

12. minut - prvi uzdah sa tribina. Odlično je ubacio Daglas Kosta, Levandovski zakačio loptu glavom, pored Godina - pored gola.

Prvi šut ka golu, Gabi sa preko 30 metara, lako za Nojera. Na drugoj strani, korner za Bajern i bezopasan pokušaj glavom Boatenga.

Sa svih strana stadiona odjekuje "Bajern, Bajern", domaći tim na početku meča daleko od gola protivnika.

Počeo je meč na "Alijanc areni" - 90 minuta odluke. Ko ide u Milano, Bajern ili Atletiko.

Sjajnu atmosferu napravili su navijači Bajerna pred početak meča - tribine su obojene u crveno-bijele boje, pravi pakao čeka fudbalere Atletika u pokušđaju da sačuvaju prednost od 1:0 iz Madrida.

Velika utakmica, ogroman ulog, biće sjajna noć u Minhenu.

Težak zadatak imaće tim Pepa Gvardiole da probije najčvršću odbranu u Evropi, ali će i gosti imati mnogo muka da drugi put zaustave napad Bajerna.

U timu Atletika nije Stefan Savić, koji počinje sa klupe, a Simeone je dao prednost tandemu Godin - Himenes. Sa njima dvojicom u startnoj postavi Atletiko je na sedam mečeva u Ligi šampiona ove sezone primio dva gola.

Mali jubilej je večeras za Atletiko - 100. utakmica u Ligi (Kupu) šampiona, uključujući kvalifikacije. Bilans u prethodnih 99 iznosi - 51 pobjeda, 25 remija i 23 poraza, gol razlika 159:88.

Gvardiola je izvršio dvije bitne promjene u sastavu - od prvog minuta na terenu su Miler i Riberi.

Bajern ima 11 uzastopnih pobjeda na svom terenu u Ligi šampiona, uz gol-razliku 41:6.

Atletiko je, međutim, sačuvao gol na 15 od posljednjih 20 mečeva u LŠ.

Zaista je ovo sudar dvije različite fudbalske filozofije.

Arturo Vidal je na svom tviter profilu najavio u kakvom raspoloženju čeka revanš. Izgleda veoma opasno.

Bajern: Nojer, Lam, Martines, Boateng, Alaba, Alonso, Vidal, Riberi, Daglas Kosta, Miler, Levandovski.

Atletiko: Oblak, Huanfran, Godín, Himenes, Filipe Luís, Gabi, Augusto Fernandes, Koke, Saul, Grizman, Tores.

Bonus video: