Od Rendžersa do Sevilje

Iako dolaze iz jedne od slabijih liga, naši klubovi znaju da iznenade na evropskoj sceni. To je u Crnu Goru dovodilo velike klubove, donosilo velike utakmice...
328 pregleda 4 komentar(a)
Zeta - PSV, Foto: Savo Prelević
Zeta - PSV, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.07.2015. 08:30h

Još jedno uzbudljivo evropsko fudbalsko ljeto u Crnoj Gori. Mladost je eliminisala Nefči, na dobrom je putu da izbaci Kukeši i sudari se sa Legijom iz Varšave. Rudar sanja glamurozni dvomeč sa Seltikom nakon sjajnih 0:0 u Azerbejdžanu protiv Karabaga.

Iako je CFL - i po statistikama, i po onome što se vidi golim očima - godinama jedna od najslabijih u Evropi, crnogorski klubovi znaju da iznenade i doguraju do drugog, trećeg, pa čak i 4. kola kvalifikacija.

A avgust u Evropi obično donosi velike utakmice, to je period kada evro-takmičenja počinju i poznati klubovi, iz najjačih liga...

Neki od njih igrali su i u Crnoj Gori.

ZETA - RENDŽERS, 2007.

Već prvog ljeta - vatromet. Zeta je u kvalifikacijama za LŠ eliminisala litvanski Kaunas i u Podgoricu dovela Glazgov Rendžers, slavni škotski klub. Južnu tribinu stadiona pod Goricom okupiralo je skoro hiljadu navijača „policajaca”.

U pravom fudbalskom ambijentu gosti su slavili sa 1:0, iako je Zeta pružila sjajan otpor, baš kao i sedmicu ranije na „Ajbroksu”.

BUDUĆNOST - HAJDUK, 2007.

Istog ljeta, nešto ranije, u Podgoricu je stigao nekadašnji član „velike četvorke” YU-fudbala, Hajduk.

Za Splićane, za "torcidu", bio je to prvi izlet u Crnu Goru ili Srbiju još od ranih 90-ih, utakmica je i te kako bila izazovna i za „varvare”.

Iako Hajduk, a još manje Budućnost, ne znače puno u evropskim okvirima, duel pod Goricom bio je - više od fudbala. U vatrenoj atmosferi na terenu i tribinama, ali i prije toga u gradu - pred 10 hiljada gledalaca - nekadašnji rivali iz bivše Jugoslavije odigrali su 1:1. Splićani su prošli u revanšu.

PETROVAC - ANORTOZIS, 2009.

Scena kako Trajanos Delas, bog grčkog fudbala, nemoćno vrti glavom u Nikšiću, pet godina nakon što je osvojio titulu prvaka Evrope, obilježila je fudbalsko ljeto u Crnoj Gori 2009.

Petrovac je napravio čudo, eliminisao je kiparski Anortozis (3:1 u produžecima, nakon poraza od 2:1 u gostima), tim koji je samo godinu ranije igrao grupnu fazu Lige šampiona. Petrovčani su potom eliminisani od Šturma.

ZETA - PSV, 2012.

Najduža odiseja jednog CG kluba u Evropi zavšena je u 4. kolu, takozvanoj plej-of fazi Lige Evrope - Zeta je eliminisana od PSV-a (5:0 za Holanđane pod Goricom, 9:0 u revanšu).

Prije toga, ekipa Rada Vešovića nizala je podvig za podvigom - izbacila je jermenski Pjunik, finsku Jihlavu i, kao vrhunac, ekipu Sarajeva (1:0 u Podgorici, nakon poraza 2:1 na Koševu).

Dolazak nekadašnjeg šampiona Evrope, predvođenog Dikom Advokatom na klupi i Van Bomelom na terenu, bio je istinski fudbalski praznik..

MLADOST - SEVILJA, 2013.

Na red je došla i Mladost. Ekipa Nikole Rakojevića izbacila je mađarski Videoton i kada se činilo da su sva čuda potrošena, pala je i slovačka Senica.

Dvomeč sa Seviljom, dvostrukim uzastopnim osvajačem Lige Evrope, stigao je kao nagrada.

Rezultat, naravno, nije bio najvažniji - Rakitić i društvo slavili su 3:0 u Sevilji i 6:1 u Podgorici.

Težak poraz Mogrena od Kopenhagena, divljanje poljskih navijača, bruka Čelika...

Svega i svačega nagledali su se crnogorski ljubitelji fudbala u kvalifikacijama za evropska takmičenja minulih godina.

Mogren je 2008. eliminisao Hibernijans sa Malte, ali je potom izbušen od Kopenhagena, koji je slavio dva puta po 6:0.

Sutjeska nije imala sreće na žrijebu, dva puta je eliminisana od ne previše atraktivnog, ali dosta jačeg moldavskog Šerifa.

Čelik je 2012. eliminisao Borac iz Banjaluke, ali se potom sprdao sa svojim, ali još više i sa uglednom crnogorskog fudbala - „metalurzi” su na šest evropskih mečeva primili 33 gola, a onda nestali sa scene.

Budućnost je igrala u Evropi svake godine, osim 2013, kada nije dobila licencu. Pamti se ispadanje od Tamperea, eliminacija od Fljamurtarija, administrativni prolaz protiv Bakua, eliminacija od Brombija, ali i divljanje poljskih navijača na mečevima sa Slaskom.

Bugarski Liteks bio je dvije godine zaredom prejak za crnogorskog šampiona - 2010. bio je bolji od Rudara, sezonu kasnije i od Mogrena.

Pljevljaci su izašli na evroscenu još 2007, kada su eliminasani od kiparske Omonije, iste ekipe koja je prošlog ljeta eliminisala Budućnost.

Zajedničko za Budućnost i Rudar je to da su eliminisani od poljskog Slaska - Podgoričani 2012, Pljevljaci sezonu kasnije.

Bonus video: