Odlazak "heroja iz Minhena": Umro Hari Greg, bivši golman Mančester junajteda - Vijesti.me
U 87. GODINI

Odlazak "heroja iz Minhena": Umro Hari Greg, bivši golman Mančester junajteda

Greg je proveo devet godina u Junajtedu, odigrao je 247 utakmica, ukljujučujući i pobjedu u meču FA kupa, samo 13 dana nakon tragedije u Minhenu

Hari Greg
Hari Greg (Foto: BETA/AP)

Nekadašnji golman Mančester junajteda, jedan od heroja minhenske tragedije, Hari Greg preminuo je u 87. godini.

Fondacija Hari Greg saopštila je danas da je bivši golman Junajteda i Sjeverne Irske preminuo u bolnici, okružen porodicom.

Greg je proveo devet godina u Junajtedu, odigrao je 247 utakmica, ukljujučujući i pobjedu u meču FA kupa, samo 13 dana nakon tragedije u Minhenu.

Fudbaleri Junajteda, 6. februara 1958. godine, vraćali su se iz Beograda gdje su igrali meč protiv Crvene zvezde kada se njihov avion srušio nakon trećeg pokušaja polijetanja sa minhenskog aerodroma. 

Poginulo je 23 ljudi, među kojima i osam fudbalera Junajteda.

Greg je preživio i postao poznat kao "heroj iz Minhena" pošto se dva puta vratio u zapaljeni avion kako bi pomogao povrijeđenima. 

On je iz olupine aviona izvukao svoje saigrače Bobija Čarltona i Denisa Vajoleta, kao i 20-mjesečnu bebu i njenu trudnu majku, Veru Lukić.

Hari Greg je u Junajted stigao u decembru 1957. godine iz Donkastera za 23.000 funti čime je postao najskuplji golman na svijetu.

Samo godinu dana kasnije proglašen je za najboljeg golmana na Svjetskom prvenstvu.